Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ιnterfish, Δίας Ιχθυολοκαλλιέργειες και Rilken ανοίγουν την πόρτα εξόδου από το χρηματιστήριο για το 2012

Ιnterfish, Δίας Ιχθυολοκαλλιέργειες και Rilken ανοίγουν την πόρτα εξόδου από το χρηματιστήριο  για το 2012
Ανεκόπη τη φετινή χρονιά ο καταιγιστικός ρυθμός εξόδου εισηγμένων μέσω δημοσίων προτάσεων που συντελέστηκε την προηγούμενη διετία 2010-2011.
Η βασική αιτία αποδίδεται στην κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών και την άρνηση των μικομετόχων να δώσουν τις μετοχές τους έχοντας υποστεί καθίζηση στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τους την τελευταία δεκαετία. Ηδη συμπληρώθηκε το α' τρίμηνο του 2012 και δεν έχει υπάρξει καμία διαγραφή εισηγμένων μέσω δημόσιας πρότασης.
Η προσπάθεια της γερμανικής Henkel να οδηγήσει τη θυγατρική της Rilken εκτός ΧΑ δεν έχει στεφθεί με επιτυχία λόγω της άρνησης των μετόχων να δώσουν τις μετοχές τους αλλά και του χαμηλού free float της μετοχής. Υποψηφιότητα για έξοδο φέτος απο το ΧΑ έθεσαν οι 2 εισηγμένες Interfish και Δίας από τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
Η Interfish θα διαγραφεί καθώς θα απορροφηθεί από την Σελόντα, ενώ η Δίας Ιχθυο/γειες δέχθηκε υποχρεωτική δημόσια πρόταση από την Linnaeus Capital στην τιμή του 1,10 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρία που υπέβαλλε τη δημόσια πρόταση ελέγχει σήμερα το 55,9% της εισηγμένης. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2011 κατεγράφη ιστορικό ρεκόρ διαγραφών μέσω δημοσίων προτάσεων στο Χρηματιστήριο. Συνολικά έντεκα εισηγμένες αποχώρησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό, έναντι εννέα διαγραφών το 2010. Επίσης, 119 εισηγμένες από το 2004 μέχρι και φέτος έχουν αποχωρήσει από το Χ.Α. είτε μέσω δημοσίων προτάσεων είτε μέσω διαγραφών με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το 2011 διεγράφησαν οι εξής μετοχές: Vivere, Emporiki Bank, Folli Follie, Elmec Sport, Δίας Επενδυτική, Interinvest ΑΕΕΧ, Euroline ΑΕΕΧ, Βάρδας, Marfin Egnatia, Vivartia και Crown Hellas. Το 2010 διεγράφησαν μέσω των υποχρεωτικών δημοσίων προτάσεων οι εξής εισηγμένες: Rainbow, Singular Logic, Μπενρουμπής, ΑΒ Βασιλόπουλος, Εκδόσεις Λυμπέρη, Αγροτική Ασφαλιστική και Informer. Το 2009 είχαν διαγραφεί από το Χ.Α. οι μετοχές της Πειραιώς Leasing, του Ρόκα, της Γρηγόρης και της Multirama. To 2008 το Χ.Α. διέγραψε έξι εισηγμένες (Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Ελαΐς και Εθνική Ασφαλιστική). Το 2007 διεγράφησαν επίσης έξι εταιρείες (Notos Com, Alpha Leasing, Φοίνιξ - Metrolife, Hyatt, Δέλτα Παγωτού και Γερμανός), ενώ το 2005 διεγράφη με δημόσια πρόταση μόνο η Kωτσόβολος που είχε εξαγοραστεί από την Dixons.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης