Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Νέα 3μηνη παράταση της απαγόρευσης του short selling στο ΧΑ που λήγει στις 31 Οκτωβρίου - Την Πέμπτη οι σχετικές αποφάσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Νέα 3μηνη παράταση της απαγόρευσης του short selling στο ΧΑ που λήγει στις 31 Οκτωβρίου - Την Πέμπτη οι σχετικές αποφάσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Η μη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και η υπερβολική άνοδος του ΧΑ λόγω προσδοκιών, υποχρεώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρατείνει την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του www.bankingnews.gr στην συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης ο πρόεδρος της Ε.Κ. και τα μέλη του δ.σ θα προτείνουν νέα τρίμηνη απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) μετά τις 31 Οκτωβρίου που εκπνέει η ισχύουσα απόφαση.
Το αίτημα της Ε.Κ. θα πρέπει πρώτα να  εγκριθεί  απο την ESMA(ΕυρωπαΪκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών), όπως ορίζει ο νέος ευρωπαΪκός κανονισμός που έχει ψηφισθεί για τις ανοικτές πωλήσεις.
Οσο διαρκούν οι αναταράξεις στην εγχώρια αγορά  και οι ακραίες διακυμάνσεις των μετοχών πολύ δύσκολα θ? αλλάξει η απόφαση της απαγόρευσης, όπου πλέον σύμφωνα με την ευρωπαΪκή νομοθεσία οι απαγορεύσεις θα ανανεώνονται ανά τρίμηνο και όχι ανά εξάμηνο οπως ήταν η συνηθισμένη περίοδος απαγόρευσης πρίν την κοινή ευρωπαΪκή οδηγία. Επίσης την τελική γνωμοδότηση για την απαγόρευση ή την επαναφορά των ανοικτών πωλήσεων θα δίνει πλέον η ESMA  όπως ακριβώς συνέβη πρόσφατα και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ισπανίας όπου έλαβε απόφαση για συνέχιση της απαγόρευσης των ανοικτών πωλήσεων.
Επίσης στην συνεδρίαση της Πέμπτης  θα αποφασισθούν και τα πρόστιμα για την υπόθεση χειραγώγησης της Alapis που προέκυψαν από το ανοιγμα των λογαριασμών από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι θα επιβληθουν  βαριά πρόστιμα, ύστερα  από την έρευνα που πραγματοποίησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, βαριές ποινές θα επιβληθούν στον επιχειρηματία και πρώην βασικό μέτοχο της Alapis Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και σε άλλα 11 νομικά και φυσικά πρόσωπα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι και πρώην στενοί συνεργάτες του επιχειρηματία , χρηματιστές (η επιστολή της ΤτΕ αναφέρεται σε στέλεχος χρηματιστηριακής), αλλά και νομικά πρόσωπα εταιρείες που συμμετείχαν στην χειραγώγηση της μετοχής. Τα πρόστιμα για την χειραγώγηση πρόκειται να αποφασιστούν στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης