Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

XA: 20 εισηγμένες πωλούν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ χωρίς αποτέλεσμα λόγω ύφεσης

tags :
XA: 20 εισηγμένες πωλούν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ χωρίς αποτέλεσμα λόγω ύφεσης
Μηδενικό αποτέλεσμα καταγράφεται στην προσπάθεια των εισηγμένων να πουλήσουν ακίνητη περιουσία προκειμένου να εξασφαλίσουν την αναγκαίαρευστότητα.
Από το καλοκαίρι του 2010 ξεκίνησαν δειλά δειλά, μέσω μεγάλων μεσιτικών γραφείων, οι πρώτες αγγελίες επιχειρήσεων για την
πώληση ακινήτων, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, αφού τα υψηλά τιμήματα που ζητούν, σε συνδυασμό με την έλλειψη αγοραστών δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Σφίγγει επικίνδυνα η θηλιά της ρευστότητας για τις περισσότερες εισηγμένες, αφού οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των χρηματοδοτήσεων και έχουν αποφασίσει ποιες θα βοηθήσουν και ποιες θα αφήσουν στην τύχη τους για το 2013.
Εκτιμάται ότι περισσότερες από 20 εισηγμένες έχουν βάλει πωλητήρια στα ακίνητά τους, με την αξία των οικοπέδων να ξεπερνάει τα 4 με 5 δισ. ευρώ.
Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί σήμερα στις εισηγμένες, οι οποίες αναζητούν σωσίβιο στην ακίνητη περιουσία τους, όμως δεν υπάρχουν αγοραστές να πληρώσουν, ενώ η απαξίωση της ακίνητης περιουσίας τους εγγράφεται πλέον στους ισολογισμούς χειροτερεύοντας τη θέση τους. Οι επιχειρήσεις θέλουν να ξεφορτωθούν τα ακίνητα «βαρίδια», όμως ουσιαστικές συμφωνίες δεν γίνονται με ευκολία. Τα περιθώρια έχουν στενέψει για τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις.
Η εντολή που δίνεται από τις πιστώτριες τράπεζες είναι να προχωρήσουν άμεσα στην πώληση βιομηχανικών εγκαταστάσεων ή δικτύων διανομής προκειμένου να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα.
Ηδη σε αρκετές εισηγμένες με υψηλό δανεισμό εξετάζονται αναγκαστικές συγχωνεύσεις κατʼ αρχάς μέσω των θυγατρικών τους, για να περιοριστούν τα κόστη λειτουργίας, είτε με εταιρείες του ίδιου κλάδου, εφόσον τα οικονομικά μεγέθη δεν είναι απαγορευτικά. Οπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν συγχωνεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων που έχουν υγιείς ισολογισμούς, αφού μόνο τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα θα μπορέσουν να επιβιώσουν, αλλά και να προβούν σε εξαγορές των εξασθενημένων επιχειρήσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εισηγμένης που από το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010, είχε επιχειρήσει να μεταβιβάσει ακίνητη περιουσία είναι ο όμιλος της Μηχανικής που προσπαθεί να βρει αγοραστές για το ακίνητο (οικόπεδο και κτίσματα) που στέγαζε τις πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Βαλκάν. Το ακίνητο βρίσκεται στη περιοχή της Αγχιάλου Θεσσαλονίκης και η αξία του ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Ανάλογο παράδειγμα είναι και το ακίνητο της Τεξαπρέτ που αφορά τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις. Εδώ και χρόνια δεν έχει βρεθεί αγοραστής. Η Rilken ενδιαφέρεται να πουλήσει ιδιόκτητο ακίνητο στη Νέα Κηφισιά, όπως επίσης και οι εισηγμένες Ελφίκο, Μουζάκης, Πετρόπουλος,
Αγροτικός Οίκος Σπύρου.
Η Κεραμεία Αλλατίνη εδώ και χρόνια προσπαθεί να μεταβιβάσει μεγάλο ακίνητο 85,2 στρεμμάτων στην περιοχή Χαριλάου
Θεσσαλονίκης.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης