Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η αγορά ποτέ δεν πίστεψε στη βιωσιμότητα και τη χρησιμότητα του (διαφημισμένου) deal Εθνικής και Eurobank – Ποτέ δεν καλύφθηκε πλήρως το… arbitrage – Οι τελευταίες εξελίξεις, ήρθαν απλώς να επιβεβαιώσουν ότι το ταμπλό δεν λέει ψέματα

Η αγορά ποτέ δεν πίστεψε στη βιωσιμότητα και τη χρησιμότητα του (διαφημισμένου) deal Εθνικής και Eurobank – Ποτέ δεν καλύφθηκε πλήρως το… arbitrage – Οι τελευταίες εξελίξεις, ήρθαν απλώς να επιβεβαιώσουν ότι το ταμπλό δεν λέει ψέματα
Η αγορά ποτέ δεν πίστεψε στη... βιωσιμότητα, τη ρεαλιστικότητα και τη χρησιμότητα του (διαφημισμένου) deal Εθνικής και Eurobank και αυτό το έδειξε το ταμπλό όλους τους τελευταίους μήνες!
Ουδέποτε από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η προαιρετική πρόταση εξαγοράς της Eurobank από την Εθνική οι μετοχές δεν «υπάκουσαν» στη σχέση ανταλλαγής, διαμορφούμενες σε ανάλογες τιμές! Αντιθέτως, η διαφορά τους εξακολουθούσε να είναι (πολύ) μεγαλύτερη απ’ ότι η προτείνονταν στην εξαγορά και στην ανταλλαγή 58 νέων μετοχών της Εθνικής έναντι 100 μετοχών της Eurobank!
Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια της χρηματιστηριακής αγοράς από τις 5 Οκτωβρίου όπου και ανακοινώθηκε η πρόταση και όλο το τελευταίο 6μηνο που ακολούθησε!
Η μετοχή της Eurobank, έκανε κάποιες προσπάθειες να καλύψει το arbitrage στη σχέση ανταλλαγής με την Εθνική, κυρίως κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, όμως ποτέ δεν «κλείδωσε» οριστικά και αμετάκλητα η σχέση ανταλλαγής όπως θα περίμενε – εύλογα – η αγορά και όπως συνήθως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Η αγορά συνέχισε να βάζει… αστερίσκους στο deal. 
Θυμίζουμε ότι η Εθνική εκείνη την Παρασκευή της  5ης Οκτωβρίου όταν και ανακοινώθηκε η προαιρετική δημόσια πρόταση συγχώνευσης με τη Eurobank διαπραγματεύονταν στα 2,09 ευρώ, ενώ στις 25 Οκτωβρίου έφτασε έως το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2,52 ευρώ! Έκτοτε και μέχρι σήμερα χάνει 71,58% της αξίας της πέφτοντας εσχάτως σε διαρκή ιστορικά χαμηλά.
Αντίστοιχα, η μετοχή της Eurobank στις 5 Οκτωβρίου ήταν στα 1,17 ευρώ, ενώ τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου έφτασε έως το υψηλό 52 εβδομάδων και στα 1,37 ευρώ. Έκτοτε και έως σήμερα χάνει 84,19% της αξίας της. Τελευταία φορά που είδε το ένα ευρώ η μετοχή της Eurobank ήταν στις 7 Νοεμβρίου και έκτοτε κινείται μόνιμα χαμηλότερα.
Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι η Εθνική από την ημέρα της ανακοίνωσης της πρότασης έως το τέλος του 2012 απώλεσε το 38% της αξίας της, κλείνοντας στο τέλος του έτους στα 1,29 ευρώ, ενώ η Eurobank έχασε το 45,21% της αξίας της κλείνοντας στα 0,6410 ευρώ. Ακόμη πιο μεγάλη έγινε η… απόσταση εντός του 2013 καθώς η Εθνική χάνει 54% ενώ η Eurobank βρίσκεται στο -71,14%!

Η πρόταση για deal έγινε υπό το κράτος υπερβολικής πίεσης της τρόικας

Πρόκειται για deal που ανακοινώθηκε υπό το κράτος της υπερβολικής πίεσης από την τρόικα και υπό το κράτος της… υποχρεωτικής «απάντησης» στον έτερο μεγάλο «γάμο» αυτόν της Alpha Bank με την Emporiki Bank. Θυμίζουμε ότι την επόμενη εβδομάδα εκείνης της ανακοίνωσης, επίκειτο ο ερχομός της τρόικας και υπήρχε υπερβολική πίεση στην κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, ώστε να εγκριθεί η δόση.
Ασχέτως με τα δημοσίως λεγόμενα, η πρόταση της Εθνικής, κρίθηκε από την αγορά και όσους γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις ως αναγκαίο… κακό, με την έννοια ότι δεν υπήρχε – μετά τη «σύζευξη» Alpha – Emporiki - άλλη διαθέσιμη επιλογή για τη διαμόρφωση έτερου πόλου και αξιόμαχου σχήματος.
Κανένα σχέδιο δεν υπήρχε, καμιά οικονομοτεχνική μελέτη δεν υπαγόρευε το deal, γι’ αυτό άλλωστε και στον καιρό οικονομικής… ειρήνης, καμιά σκέψη δεν υπήρχε για συνένωση των Εθνικής και Eurobank. Άλλωστε, είναι γνωστό τις πάση ότι πρόκειται για δύο τράπεζες με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, η Εθνική είναι ο ορισμός του… βαθύ δημοσίου και κρατισμού, ενώ η Eurobank ανέκαθεν θεωρούνταν η τράπεζα με την πιο (σκληρά) ιδιωτικοοικονομική λειτουργία σ’ όλη τη διάρθρωσή της.
Από εκεί και πέρα βεβαίως και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η Εθνική «φορτώθηκε» τη χρεοκοπημένη Eurobank, για να μην υπάρξουν τίποτα δυσάρεστες και μη ελεγχόμενες εξελίξεις στην αγορά. Αυτό επ' ουδενί δεν το αναφέρουμε για να τονίσουμε την "ποιότητα" της Εθνικής, της οποίας είναι γνωστά τα βαρίδια και τα... τοξικά, τόσο από τα ελληνικά ομόλογα όσο και από τα "κόκκινα" δάνεια.
Δεν επρόκειτο λοιπόν για deal ανάπτυξης και επέκτασης, ούτε για deal θωράκισης έναντι της κρίσης αλλά – στην ουσία – για deal διάσωσης και επιβίωσης μέσα στην τρομερή κρίση.
Αυτός ήταν και ο λόγος που οι μέτοχοι της Eurobank δέχτηκαν εντελώς… πρόθημα και πειθήνια την πρόταση της ΕΤΕ, σ’ μια πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά για την ταχύτητα και το… αναίμακτο του πράγματος τραπεζική συμφωνία! Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως έγινε γνωστό ότι «οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Eurobank δεσμεύτηκαν σε ποσοστό 43,6% ότι θα κάνουν αποδεκτή την πρόταση της Εθνικής».
Η απαλλαγή από τις τεράστιες επισφάλειες και τις… μαύρες και γκρίζες τρύπες ήταν το κυρίαρχο στοιχείο απαλλαγής που συνεκτίμησε ο κύριος μέτοχος της Eurobank που αβίαστα αποχώρησε από μια τράπεζα που αναπτύχθηκε με πρωτοφανή δυναμικότητα και ταχύτητα στην περίοδο της πιστωτικής επέκτασης και της γενικότερης καταναλωτικής ευδαιμονίας από το ’98 και μετά…

(Πρώτη ενημέρωση: 08:09)

Α. Σ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης