Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Financial Times Deutschland - Goldman Sachs: Tο σχέδιο υπάρχει για την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδος - Διαψεύδει η Κομισιόν

Financial Times Deutschland - Goldman Sachs: Tο σχέδιο υπάρχει για την αναδιάρθρωση χρέους  της Ελλάδος - Διαψεύδει η Κομισιόν
(upd4) Το θέμα που αναδείχθηκε χτες από τη γερμανική εφημερίδα "Die Zeit" σχετικά με το ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας ετοιμάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους φαίνεται ότι δεν έκλεισε με τις εκατέρωθεν διαψεύσεις των πολιτικών ηγεσιών, καθώς σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Dirk Schumacher επανήλθε με δύο σημειώματα προς τους επενδυτές, αναφέροντας ξεκάθαρα ότι πράγματι υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει πάρει συγκεκριμένη μορφή καθώς αρκετά πιθανά σενάρια βρίσκονται υπό συζήτηση.
Η βάση του σχεδίου είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Ευρώπης, το EFSF, ο ρόλος του οποίου εξετάζεται προσεκτικά ώστε μελλοντικά να γίνει το όχημα της εξόδου από την κρίση, αναφέρει ο Schumacher.
Μάλιστα ο οικονομολόγος, θεωρεί πολύ πιθανή την εξέλιξη το EFSF να ξεκινήσει να αγοράζει κρατικό χρέος στη δευτερογενή αγορά, αν και ακόμη πρέπει να λυθούν ορισμένα δομικά προβλήματα. Ωστόσο είναι στην ατζέντα των λύσεων επιβεβαιώνοντας έτσι τα λεγόμενα της Die Zeit, η οποία ανέφερε χτες ότι το EFSF, θα μπορεί να δανείζει χρήματα με χαμηλό επιτόκιο στις αδύναμες δημοσιονομικά χώρες, οι οποίες θα μπορούν στη συνέχεια να τα χρησιμοποιούν για να αγοράζουν πίσω το χρέος τους.
Μία τέτοια εξέλιξη σημαίνει φυσικά πως το συνολικό χρέος της συγκεκριμένης χώρας θα μειωθεί, αφού κάποια στιγμή υπάρχει πιθανότητα η ΕΚΤ και το EFSF να πουλήσουν πίσω στις χώρες από τις οποίες τα αγόρασαν τα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας που θα έχουν συγκεντρώσει, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους όσο χρειάζεται.

Financial Times Deutschland: Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συζητήθηκε στο Eurogroup

Με νέο δημοσίευμα επανήλθαν στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σήμερα η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν τη Δευτέρα στα πλαίσια του Eurogroup το σχέδιο η Ελλάδα και η Ιρλανδία να προχωρήσουν σε ήπια αναδιάρθρωση χρέους μέσω μερικής διαγραφής χρεών ή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Χωρίς να αποκαλύψει τις πηγές οι οποίες αναπαράγουν τις συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού και του ιρλανδικού χρέους στο Eurogroup, οι Financial Times Deutschland αναφέρουν ότι το EFSF μπορεί να αγοράσει ομόλογα που εκδίδουν οι Ελλάδα και Ιρλανδία, ή να παρέχει δάνεια με προνομιακό επιτόκιο ώστε να μπορέσουν οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών να επαναγοράσουν τα ομόλογα τους, μειώνοντας έτσι το χρέος τους.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω σχέδιο αποκαλύφθηκε χτες από τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, προκαλώντας τις διαψεύσεις τόσο του γερμανικού οικονομικού επιτελείου όσο και του ελληνικού. Επισημαίνεται εδώ ότι σήμερα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέψευσε εκ νέου αυτά τα δημοσιεύματα, χαρακτηρίζοντας τα μάλιστα "ανυπόστατα".
«Αυτά είναι ανοησίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που μεταδίδουν οι γερμανικές εφημερίδες για συζητήσεις στην Ε.Ε. με θέμα την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Τα σενάρια περί προετοιμασίας σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε διαψεύσει και η γερμανική κυβέρνηση. «Συμμερίζομαι με σθένος την άρνηση της Γερμανίας», ανέφερε ο Αλταφάζ.

Goldman Sachs: "Μειώστε σημαντικά το επιτόκιο δανεισμού"


Από τη μεριά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος σε αγορές ομολόγων της Goldman Sachs, Andrew Wilson, σε συνέντευξη σε τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε ότι εάν το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα δεν μειωθεί, είναι απίθανο οι ομολογιούχοι να ικανοποιηθούν στη λήξη των ομολόγων.
«Εάν δεν υπάρξει μία δραματική αλλαγή στο επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας, αλλά και άλλων υπερχρεωμένων χωρών μελών, τότε είναι πολύ πιθανό να δούμε μία μορφή αναδιάρθρωσης χρέους μετά το 2011», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Wilson. Οι ανησυχίες δεν είναι μόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Υπάρχει πολύ πίεση στην περιοχή, παρατηρεί ο Wilson.
Οι χώρες της αδύναμης περιφέρειας της ευρωζώνης δεν μπορούν να αντέξουν επιτόκιο που ξεπερνά το 7%, υποστηρίζει ο αναλυτής της Goldman, επισημαίνοντας ότι ακόμη και με τη στήριξη της ευρωζώνης αυτό είναι ανέφικτο. Αυτό που θα πρέπει να κάνει η ευρωζώνη είναι να στηρίξει αυτές τις χώρες ώστε να μην καταφύγουν στις αγορές για να εξασφαλίσουν το δανεισμό τους, προτείνει ο Wilson.

Klaus Regling, διευθύνων σύμβουλος EFSF: “Η Ελλάδα δε χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους”

Πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται σε παρόντα χρόνο στην Ελλάδα θα συμβάλουν στη βελτιστοποίηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας και την έξοδό της και πάλι στις αγορές εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Klaus Regling.
Σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιόφωνο, ο “ισχυρός άνδρας” του EFSF όχι μόνο διέψευσε ότι υπάρχουν σκέψεις για επαναγορά ελληνικών ομολόγων από το Ταμείο αλλά και τόνισε ότι η Ελλάδα, κατά τη γνώμη του, δε χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους.
“Οι αγορές υπερεκτιμούν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας”, τόνισε. “Η Ελλάδα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται στα σκαριά θα ξαναβγεί στις αγορές”, συμπλήρωσε ο Regling, διαψεύδοντας κατ' αυτό τον τρόπο ουσιαστικά το χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής “Zeit” που μιλούσε για συζητήσεις και διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που άλλωστε έκανε χθες και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σε άλλο θέμα, ο Klaus Regling τόνισε ότι το EFSF δεν χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση σε παρόντα χρόνο.

Προωθεί τη συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Γερμανός βουλευτής Kurt Lauk

"Ικανό μόνο για να αγοράζει... χρόνο είναι το EFSF", τόνισε ο Kurt Lauk, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του κόμματος της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης μέσα από το γερμανικό κοινοβούλιο. Κριτίκαρε ευθέως τις δυνατότηες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους της Ελλάδας, θεωρεί θετικό να καθίσουν στο τραπέζι όλες οι πλευρές και να το ζητήσουν "χωρίς να το θεωρούν πια ταμπού", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρονται να έχουν χαρακτηρίσει τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ως "ανοησίες"...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης