Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δεν θα είναι ομαλή η πορεία του ευρώ - Στα 1,30 δολ το 2012

Δεν θα είναι ομαλή η πορεία του ευρώ - Στα 1,30 δολ το 2012
Εδάφη φέρεται να χάσει για άλλη μία φορά το ευρώ έναντι του δολαρίου το ερχόμενο έτος, παρά τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων -από το χαμηλό του 1%- από την ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Πέρυσι το ευρώ έχασε σχεδόν 7% έναντι του δολαρίου, πραγματοποιώντας τις χειρότερες επιδόσεις σε διάστημα 5 ετών, ωστόσο από την αρχή του 2011 έχει ανακτήσει σχεδόν 4%... Αλλά η πορεία του από εδώ και στο εξής δεν θα είναι ομαλή, καθώς η επερχόμενη «απόκλιση» από τα φορολογικά μέτρα λιτότητας στην Ευρωζώνη θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη.
«Αναμένεται η υπάρχουσα -παράδοξη- αισιοδοξία των αγορών να εξασθενίσει ως το τέλος Φεβρουαρίου», σχολίασε ο Kenneth Broux από το Lloyds Banking Group.
Η δημοσκόπηση ανέδειξε την πεποίθηση ότι σε διάστημα ενός μηνός το ευρώ θα διαμορφωθεί στα 1,35 δολάρια, ενώ σε διάστημα 6 μηνών θα πέσει στα 1,31 δολάρια. Στην αρχή του 2012 φέρεται να φτάσει στα 1,30 δολάρια.
Ο Roberto Mialich από τη UniCredit ανάγει την υποχώρηση αυτή του ευρώ στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στους γεωπολιτικούς κινδύνους που προκύπτουν εκάστοτε. Επιπλέον, αξίζει να συσχετίσουμε το γεγονός με την καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων από την αμερικανική Fed, η οποία σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση -της οποίας το τέλος είναι «θολό»- αναμένεται να εκτοξεύσουν το δολάριο.

Ποιά η θέση του George Soros για ευρώ-δολάριο

Την αντίθεση του με την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ καταδεικνύουν οι δηλώσεις του George Soros, διάσημου μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος φαίνεται να… θέλει την σύντομη εξάχνωση της κρίσης χρέους, με παράλληλη διαδοχή της από μια ανάλογη στις ΗΠΑ, με πρωταγωνιστή το δολάριο.
«Κατά την άποψή μου, η ευρωπαϊκή κρίση θα αναπαραχθεί στις ΗΠΑ στο τέλος μιας διετίας, επειδή πολλές Πολιτείες είναι πλέον υπερχρεωμένες», έσπευσε να δηλώσει ο Soros, ενώ προσέθεσε ότι «η κρίση του ευρώ θα ξεπεραστεί επειδή υπάρχει αποφασιστικότητα για μία κοινή οικονομική πολιτική και μία κοινή δημοσιονομική πολιτική».
Ωστόσο, δεν απέφυγε να καλύψει την πιθανότητα  δημιουργίας της ΕΕ των δύο ταχυτήτων, «με τα κράτη με πλεόνασμα, που προχωρούν, και τα χρεωμένα, που μπορεί να καταβαραθρωθούν από το βάρος των χρεών τους».

Η κοινή γνώμη τελικά φέρεται να είναι διχασμένη…
Το σίγουρο είναι ότι μια ακόμη βουτιά στο βυθό της ύφεσης θα είναι σίγουρα επικίνδυνη για την περαιτέρω πορεία της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, εν γένει…


Μίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης