Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Motor Oil: 40 χρόνια στον κλάδο διύλισης πετρελαίου συμπληρώνει το 2012

tags :
Motor Oil: 40 χρόνια στον κλάδο διύλισης πετρελαίου συμπληρώνει το 2012
Η Motor Oil αποτελεί τον ένα από τους δύο πυλώνες στο κλάδο διύλισης πετρελαίου στην Ελλάδα. Το 2012 η επιχείρηση-συμφερόντων της οικογένειας Βαρδή Βαρδινογιάννη- συμπληρώνει ακριβώς 40 χρόνια λειτουργίας ενώ τον ερχόμενο Αύγουστο η εταιρία κλείνει ακριβώς 10 χρόνια στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Στη δεκαετία αυτή η εισηγμένη συγκαταλέγεται μέσα στην πρώτη πεντάδα των επιχειρήσεων με τα υψηλότερα κέρδη αλλά και με την υψηλότερη μερισματική πολιτική.
Ειδικότερα για το 2010 η Μotor Oil συγκεντρώνει τις προσδοκίες των επενδυτών να διατηρήσει την μερισματική πολιτική σε ικανοποιητικά επίπεδα μετά και την άρνηση της Coca Cola να διαθέσει μέρισμα. Η εταιρία βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα για 2 βασικούς λόγους.
Κατ’ αρχήν  προχωρά σε σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης για τη σύναψη τριών κοινών ομολογιακών δανείων, μέχρι του ποσού αντιστοίχως των  200.000.000 ευρώ, 50.000.000 ευρώ  και 50.000.000 ευρώ  καθώς και παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο να διαπραγματευθεί τους ειδικότερους όρους με τις Τράπεζες / Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και να επιληφθεί των διαδικαστικών θεμάτων σχετικά με την έκδοση αυτών. Τα εν λόγω ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ θα υποκαταστήσουν ισόποσες υφιστάμενες βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις της επιχείρησης. Επίσης στην ίδια έκτακτη συνέλευση  θα εγκριθεί η έκδοση  δύο ακόμη  κοινών ομολογιακών δανείων,  μέχρι του ποσού αντιστοίχως των  100.000.000 αμερικανικών δολαρίων και  50.000.000 ευρώ. Η δεύτερη είδηση των τελευταίων ημερών γα την εισηγμένη είναι ότι μαζί με την Μυτιληναίος έλαβαν άδεια προμήθειας φυσικού αερίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Με την παραπάνω άδεια η κοινή εταιρία των 2 επιχειρήσεων με την επωνυμία "M&M GAS Co S.A." απέκτησε δικαίωμα πώλησης φυσικού αερίου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3428/2005. Η άδεια έχει ισχύ 20 έτη.
Υπερδιπλασιάστηκαν τα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου το 2010  της Motor Oil,  χάρη στη νέα μονάδα διύλισης και στις αυξημένες εξαγωγές, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Διαμορφώθηκαν στα 47,5 εκατ. ευρώ από 20,3 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που προέβλεπαν καθαρά κέρδη 30,8 εκατ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 55%, στα 70 εκατ. ευρώ, πάνω τις προβλέψεις των αναλυτών για 63,6 εκατ.
ευρώ. H πτώση της κατανάλωσης στην αγορά καυσίμων, λόγω της κρίσης, μεσοσταθμικά κινείται γύρω στο 14 με 16% που αυτό σημαίνει ότι για ορισμένες μικρές και προβληματικές εταιρείες του κλάδου αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση του τζίρου μέχρι και 20% λόγω έλλειψης ρευστότητας και εγγυήσεων και κατ επέκταση τίθεται αυτομάτως θέμα βιωσιμότητας. Το διυλιστήριο της Μotor Oil  στους Αγίους Θεοδώρους  έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα προς την Τουρκία τη Λιβύη και χώρες της Νότιας Ευρώπης όπως η Γαλλία που λόγω των  απεργιών το τελευταίο δίμηνο του 2010 απορρόφησε σημαντικές ποσότητες.. Η η πρόσφατη αναβάθμιση του διυλιστηρίου που δίνει ντήζελ με μηδενική περιεκτικότητα σε θειάφι το κάνει περιζήτητο στις προμήθειες.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης