Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ελληνικά Πετρέλαια: Επενδύσεις 1 δις. ευρώ το 2011- Διανέμει μέρισμα 0,45 ευρώ το 2010

tags :
Ελληνικά Πετρέλαια: Επενδύσεις 1 δις. ευρώ το 2011- Διανέμει μέρισμα 0,45 ευρώ το 2010
Ακριβώς 40 χρόνια λειτουργίας συμπληρώνουν το 2015 τα Ελληνικά Πετρέλαια που αποτελούν μία από τις ελάχιστες βιομηχανίες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα με την πραγματική έννοια του όρου. Το management ασκείται από τον όμιλο Λάτση που συνεχίζει με επιτυχία τη διαχείριση που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια το Ελληνικό δημόσιο.
Τα αποτελέσματα του 2010 ήταν καλά για τα Ελληνικά Πετρέλαια με τον κ. Γιάννη Κωστόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο να υπογραμμίζει: «Πετύχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα λόγω του καλύτερου διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, της αύξησης των τιμών πετρελαίου, της ενδυνάμωσης του δολαρίου καθώς και της σημαντικής προόδου στα έργα βελτίωσης αποδοτικότητας, τα οποία αντιστάθμισαν το δυσμενές περιβάλλον στην εγχώρια αγορά. Το 2011 αναμένεται εξίσου δύσκολο. Τα Ελληνικά Πετρέλαια παραμένουν προσηλωμένα στην στρατηγική τους για βιώσιμη ανάπτυξη, μέσω της ολοκλήρωσης των επενδύσεων αναβάθμισης των διυλιστηρίων τους, της περαιτέρω ανάπτυξης εξαγωγών και νέων δραστηριοτήτων, με μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και την συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους».

Οι επενδύσεις το 2011

Όσον αφορά την στρατηγική του Ομίλου, στον τομέα των επενδύσεων, συνεχίζεται η υλοποίηση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα για το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης, οι εργασίες μηχανολογικής ανέγερσης ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2010 και κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συντήρησης τον Φεβρουάριο του 2011, ξεκίνησε η ένταξη των νέων μονάδων στη λειτουργία του διυλιστηρίου.
Ο εκσυγχρονισμός του διυλιστηρίου Ελευσίνας, που είναι στη φάση της μηχανολογικής ανέγερσης, προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό με ποσοστό εργασιών άνω του 80% και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Β? εξαμήνου του 2011. Στο πλαίσιο της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου στην Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, ο Όμιλος, μετά τη διενέργεια διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, συμφώνησε τον Δεκέμβριο του 2010 για την μεταβίβαση 70% των δικαιωμάτων του στην περιοχή West Obayed, στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου και την συνεργασία με τρίτους για την περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη στην εν λόγω περιοχή.

Εικόνα της ροής των χρηματοδοτήσεων

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της εταιρείας, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις της ελληνικής αγοράς, ο Όμιλος διατηρεί το πλεονέκτημα της ισχυρής χρηματοοικονομικής του θέσης και μέσα από μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, έχει εξασφαλίσει τις απαιτούμενες πηγές χρηματοδότησης για την υποστήριξη των επενδυτικών του σχεδίων. Συγκεκριμένα, εντός του 2010, ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδοτικές γραμμές ύψους 1δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 750εκ. έχει ήδη εκταμιευθεί. Με βάση τα αποτελέσματα και λαμβάνοντας υπόψη συνολικά τη χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση τη διατήρηση του συνολικού μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2010 στα ίδια επίπεδα με το 2009 στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή (προ φόρων και παρακρατήσεων).

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης