Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Υπό πίεση ο εμπορικός κλάδο του ΧΑ με τις περισσότερες εισηγμένες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας

tags :
Υπό πίεση ο  εμπορικός κλάδο του ΧΑ με τις περισσότερες εισηγμένες να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας
Δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα η οικονομική εικόνα στον κλάδο του εμπορίου στο ΧΑ καθώς έχει παρατηρηθεί σοβαρή καθυστέρηση και στην αναδιάρθρωση του χρέους των εισηγμένων αλλά και στην διατήρηση ρευστότητας καθώς η πλειοψηφία των εσόδων κατευθύνεται προς την αποπληρωμή των δανειακών βαρών.
Τελευταία εξέλιξη στο κλάδο αποτελεί η γνωστοποίηση από τον όμιλο Χατζηϊωάννου για τη  σταδιακή  διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας στην μονάδα παραγωγής ενδυμάτων, κάλτσας και καλσόν στην Ξάνθη καθώς και στην μονάδα της θυγατρικής στη Βουλγαρία Εbrokomers. Η εισηγμένη δικαιολογεί τις 2 παραπάνω κινήσεις ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της μητρικής με στόχο την επικέντρωση στην εμπορία των επωνύμων προϊόντων.  Όσον αφορά στις εγκαταστάσεις της εισηγμένης  στην Ξάνθη, έχει ήδη συναφθεί σύμβαση ενοικίασης για σημαντικό μέρος αυτών στη συγγενή εταιρία Superior Undies ABEE. Επιπλέον ολοκληρώνεται η διαδικασία πώλησης της θυγατρικής στη Βουλγαρία Εbrokomers.   
Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη, «από την διακοπή της δραστηριότητας παραγωγής αφενός τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου δεν θα επηρεαστούν σημαντικά αφετέρου θα δοθεί η δυνατότητα επικέντρωσης στην ανάπτυξη του τομέα εμπορίας».
Η εισηγμένη Αλυσίδα παραμένει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τη μετοχή να είναι σε αναστολή από τις 26 Απριλίου 2006.
Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την αναζήτηση λύσεων από την εταιρεία. Η Compucon δηλώνει ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες και έχει ρυθμίσει τους όρους αποπληρωμής του υφιστάμενου δανεισμού της και ότι «επί της ουσίας θα έχει την ευχέρεια να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις της σε βάθος χρόνου». Η μετοχή είναι σε καθεστώς επιτήρησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η αναφορά για ληξιπρόθεσμες (ρυθμισμένες και μη) υποχρεώσεις της ΜΑΡΑΚ προς το Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου δεν εξέπληξαν, καθώς ανάλογες παρατηρήσεις υπήρξαν και σε προηγούμενες χρήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση στον κλάδο της πληροφορικής έχει επιδεινωθεί και τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης έχουν καταστεί αρνητικά. Η διοίκηση της ΜΑΡΑΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, διεκδικεί την ανάληψη έργων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ευελπιστεί ότι οι κινήσεις αυτές θα αποδώσουν κατά τους προσεχείς μήνες. Η διαπραγμάτευση της μετοχής έχει ανασταλεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2010 από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εμπορική εταιρεία Βαράγκης είναι σε καθεστώς επιτήρησης καθώς οι ζημίες υπερβαίνουν το 30% της καθαρής της θέσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επεκτάθηκε στον Περσικό Κόλπο με τη σύσταση εμπορικής εταιρείας. Ο Εμπορικός Δεσμός είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής του από την 1η Ιουνίου 2010 λόγω συσσωρευμένων ζημιών την τελευταία τριετία και δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη για τις διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες. Η Ridenco δεν αντιμετωπίζει σήμερα θέμα ρευστότητας, ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι τέτοιο θέμα θα προκύψει στο μέλλον, αν δεν ανακόψει τη ζημιογόνο πορεία της.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης