Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η διαδρομή της κρίσης θα καθορίσει και την πορεία του ΧΑ - Τι αναφέρεται σε έκθεση της ΕΚ

tags :
 Η διαδρομή της κρίσης θα καθορίσει και την πορεία του ΧΑ - Τι αναφέρεται σε έκθεση της ΕΚ
Η δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας θα καθορίσει το 2011 την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενώ αναμένεται να επηρεασθούν και τα επενδυτικά κεφάλαια.
Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων στην 135σελιδη έκθεση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2010.
Παράλληλα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει τα βασικά σημεία του νομοθετικού της έργου στο ΧΑ αλλά και την ενεργό εποπτεία σε Ελλάδα και εξωτερικό μέσω συνεργασιών με άλλες επιτροπές κεφαλαιαγορών.
Επίσης τονίζεται στην έκθεση ότι «η σημαντικότερη τροχοπέδη στον έλεγχο των δημοσίων ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους είναι η μεγάλη έκταση της φοροδιαφυγής  η οποία εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές σε πάνω από 15 δισ. ευρώ ετησίως». Στο  πρόλογο της έκθεσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιος Γαβριηλίδης υπογραμμίζει ότι «η Επιτροπή Κεφααιαγοράς συνέχισε κατά το 2010 την στενή παρακολούθηση της λειτουργίας των οργανωμένων αγορών, αυξάνοντας τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε στενή συνεργασία με τις ομόλογες αρχές στο εξωτερικό.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2010 απευθύνθηκαν 91 αιτήματα συνδρομής από αλλοδαπές αρχές έναντι 13 το 2009».
Ακόμη ο κ. Γαβριηλίδης σημειώνει ότι «στο τέλος του 2010 η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντιστοιχούσε στο 1/4 περίπου του ΑΕΠ της χώρας. Καταλήγοντας στην εισαγωγη του ο κ. Γαβριηλίδης προσθέτει ότι « παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εισηγμένες εταιρίες γενικότερα και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος ειδικότερα, ο μηχανισμός της αγοράς παραμένει σε εύρυθμη λειτουργία, έστω και με μειωμένες αποτιμήσεις και περιορισμένες συναλλαγές και οι εταιρίες που το επέλεξαν  προέβησαν επιτυχώς σε άντληση κεφαλαίων. Αναφορικά με τις προοπτικές των διεθνών κεφαλαιαγορών για το 2011 η έκθεση της Ε.Κ. σημειώνει ότι «εξαρτώνται σημαντικά από την έκβαση της συνεχιζόμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης και τις επιπτώσεις της στην διεθνή οικονομία. Η μειούμενη μεταβλητότητα τιμών σε πολλές κατηγορίες χρηματοπιστωτικων μέσων και η κυβερνητικη επαγρύπνηση  κατά τη διάρκεια του έτους έχουν καταστήσει τους επενδυτές όλων των χρηματιστηριακών αγορών  λιγότερο επιφυλακτικούς». Το 2010 συνολικά οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές επιθεώρησαν τους λογαριασμούς (ετήσιους και εξαμηνιαίους) περίπου 1200 εταιριών, καλύπτοντας το 18% των εισηγμένων εταιριών στα 27 χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Η κάλυψη από τη μία χώρα στην άλλη διαφέρει, εξαιτίας του διαφορετικού αριθμού των εισηγμένων  εταιριών σε διάφορες χώρες, τη διαφοροποίηση στο μέγεθος και στο προφίλ του κινδύνου.Συνολικά από τους ελέγχους έλαβαν χώρα περίπου 900 κατασταλτικές δράσεις στην Ευρώπη, για τις οποίες ελήφθησαν κατασταλτικά μέτρα, σε 19 από αυτές η εισηγμένη εταιρία χρειάστηκε να εκδώσει διορθωμένες οικονομικές καταστάσεις. Σε περίπου 160 περιπτώσεις η εισηγμένη εταιρία χρειάσθηκε να εκδώσει διορθωτικά σημειώματα ή να κάνει δημόσιες ανακοινώσεις. Σε περίπου 560 περιπτώσεις χρειάσθηκαν διορθώσεις σε μελλοντικές οικονομικές καταστάσεις.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης