Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Juncker: Αδιανότητο το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Δεν θα εκδιωχθεί - ΔΝΤ: Άμεση ανάγκη μιας θεαματικής μείωσης του ελληνικού χρέους

tags :
Juncker: Αδιανότητο το κόστος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ - Δεν θα εκδιωχθεί - ΔΝΤ: Άμεση ανάγκη μιας θεαματικής μείωσης του ελληνικού χρέους
Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από το ευρώ».
Σε νέες δηλώσεις του, που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Juncker υποστήριξε ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι άλλες χώρες και πάλι θα πρέπει να επενδύσουν «αδιανόητα» κεφάλαια.
Παράλληλα, τόνισε πως «το ευρώ θα είναι ένα σταθερό νόμισμα το οποίο θα διατηρήσει την αγοραστική του ισχύ και θα καθιερωθεί σαν διεθνές νόμισμα», ενώ εκτιμά ότι, σε 20 χρόνια από σήμερα, η ευρωζώνη θα περιλαμβάνει περισσότερα κράτη-μέλη.
Εξάλλου, σημείωσε ο ίδιος, «όλοι ξέρουν πως το τέλος του ευρώ θα σημαίνει το τέλος της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

ΔΝΤ: Άμεση ανάγκη μιας θεαματικής μείωσης του ελληνικού χρέους

Απαραίτητο η Ελλάδα να προσπαθήσει να μειώσει το μισθολογικό της κόστος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, αν θέλει να ανακάμψει η οικονομία της, επισήμανε ότι είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Η Ελλάδα «έχει ανάγκη μίας θεαματικής μείωσης του χρέους της. Αυτό είναι το θέμα των διαπραγματεύσεων, όμως αυτό είναι μόνο το ένα πράγμα που χρειάζεται και κατά κάποιο τρόπο είναι ίσως το πιο εύκολο κομμάτι», δήλωσε ο Μπλανσάρ. «Το άλλο κομμάτι είναι η ανταγωνιστικότητα», πρόσθεσε.
«Πρέπει είτε να αυξηθεί σημαντικά η παραγωγικότητα κατά πολύ και γρήγορα και να διατηρηθεί σε μετριοπαθή επίπεδα η αύξηση των μισθών, είτε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί», εξήγησε ο Μπλανσάρ.
«Είναι ξεκάθαρο ότι οι Έλληνες πρέπει να κάνουν και τα δύο. Όμως οι διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα – και βλέπουμε πολλούς τομείς όπου η παραγωγικότητα θα μπορούσε να αυξηθεί – χρειάζονται χρόνο για να εφαρμοστούν. Οπότε μία χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει ενδεχομένως να κάνει κάτι και για τους μισθούς», σημείωσε ο Μπλανσάρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης