Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Eισηγμένες: Επιβαρύνθηκε με 1,5 δισ. ευρώ ο δανεισμός τους το 2012 - Πάνω από 80% η μείωση των ιδίων κεφαλαίων λόγω τραπεζικών βαρών

tags :
Eισηγμένες: Επιβαρύνθηκε με 1,5 δισ. ευρώ ο δανεισμός τους το 2012 - Πάνω από 80% η μείωση των ιδίων κεφαλαίων λόγω τραπεζικών βαρών
Παρά τις προσπάθειες των εισηγμένων και το 2011 να μειώσουν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις, η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στα όρια της ασφυξίας στην ελληνική οικονομία αύξησε κατά 1,5 δισ. ευρώ τον συνολικό δανεισμό των εισηγμένων το 2011 σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Ο συνολικός δανεισμός των 265 εισηγμένων για το διάστημα Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2011  διαμορφώθηκε στα 42,8 δισ. ευρώ έναντι
41,3 δισ. ευρώ που ήταν ο δανεισμός στη λήξη της παρελθούσης οικονομικής χρήσης. Ο δανεισμός των εισηγμένων το  2010  είχε ξεπεράσει τα 44 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 οι εταιρείες του Χρηματιστηρίου είχαν συνολικό δανεισμό 40,878 δισ. ευρώ. Τα πρώτα στοιχεία του 2011 αποτυπώνουν μια μείωση 80% του κεφαλαίου κίνησης, το οποίο είναι αρνητικό για το ένα τρίτο των εισηγμένων επιχειρήσεων. Η ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι επιτακτική, καθώς τα αποθεματικά των εισηγμένων έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ τα άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία είναι σχεδόν ισόποσα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι μπορεί μία εισηγμένη να εμφανίζει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, αλλά ταυτόχρονα να έχει και υψηλό τραπεζικό δανεισμό. Σε αυτήν την περίπτωση, η εισηγμένη πρέπει πάση θυσία να περιορίσει τον δανεισμό της και κυρίως να προχωρήσει σε μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις του Χ.Α. έχουν το πλεονέκτημα η ρευστότητά τους να στηρίζεται στη δραστηριότητα των θυγατρικών τους στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Μυτιληναίος και η θυγατρική της Μέτκα, η Βιοχάλκο με τη Σιδενόρ, ο όμιλος Folli Follie, οι δύο τσιμεντοβιομηχανίες ΑΓET Ηρακλής και Τιτάνας, η S&B, η Σαράντης και η Frigoglass θυγατρική της Coca-Cola. Τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν σήμερα το πολυτιμότερο στοιχείο για μία εταιρεία, καθώς δείχνουν εάν μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε σταθερή βάση, εάν πληρώνει τους προμηθευτές της για πρώτες ύλες, εάν διαθέτει κεφάλαια για να καλύψει πιθανές επισφάλειες ή έκτακτες ζημίες. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μια επαρκής εικόνα ταμειακών διαθεσίμων ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ της εταιρείας απέναντι στις τράπεζες για αναπροσαρμογή του δανεισμού της.
Και το χειρότερο είναι ότι φέτος το οπλοστάσιο των εταιρειών είναι αρκετά περιορισμένο, καθώς φαίνεται να έχουν εξαντλήσει τις περισσότερες από τις δυνατές επιλογές τους. Τα αποθέματα μειώθηκαν ήδη, οι απαιτήσεις «μαζεύτηκαν», το προσωπικό συρρικνώθηκε, οι δαπάνες περιορίστηκαν.
Αποτέλεσμα της κακής απόδοσής τους κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών είναι ότι οι εισηγμένες εταιρείες έχουν μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων τους. Για το 2009 η μείωση ανέρχεται σε 12% συνολικά, με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 να διαμορφώνεται στο 7%. Σε απόλυτους αριθμούς οι εργαζόμενοι των εισηγμένων εταιρειών το 2010 είναι λιγότεροι κατά περίπου 32.000 σε σύγκριση με το 2008. Η συνολική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων ανήλθε σε 4%, αναδεικνύοντας ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν αντιστοιχούν κυρίως σε εργαζομένους με απολαβές κάτω του μέσου όρου.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης