Ελλάδα

Soros και Roubini «έβαλαν στο μάτι» την Ευρωζώνη - Είναι αναγκαία η υποτίμηση του ευρώ για να δοθεί ώθηση στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη - «Δεν αποκλείεται κατάρρευση της ευρωζώνης»

Soros και Roubini «έβαλαν στο μάτι» την Ευρωζώνη - Είναι αναγκαία η υποτίμηση του ευρώ για να δοθεί ώθηση στις εξαγωγές και στην ανάπτυξη - «Δεν αποκλείεται κατάρρευση της ευρωζώνης»
Με το κόστος δανεισμού στις χώρες της ζώνης του ευρώ να αυξάνονται δραματικά και τη μάχη για τις πολιτικές λιτότητας και την αναγκαιότητά τους να έχει ανάψει, δύο από τους σημαντικότερους οικονομολόγους παγκοσμίως, ο Soros και ο Roubini «έβαλαν στο μάτι» την Ευρωζώνη.
Μέσω twitter, ο Roubini κάλεσε χθες για αποδυνάμωση του ευρώ, καθώς, όπως είπε, η εσωτερική ζήτηση θα είναι φέτος αναιμική και η ευρωζώνη χρειάζεται εξαγωγές ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη».
Για να γίνει αυτό (αύξηση των εξαγωγών), υπογραμμίζει ο διάσημος οικονομολόγος, «ρέπει να υποτιμηθεί το ενιαίο νόμισμα και να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική».
Όπως μεταδίδει το διεθνές οικονομικό δίκτυο CNBC, ο Roubini τόνισε ότι απαιτείται πραγματική υποτίμηση του ενιαίου νομίσματος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτή είναι μία από τις αιτίες της ύφεση στην ευρωζώνη, η οποία θα είναι ισχυρή».
Από την πλευρά του, ο Soros συνεχίζει να θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο της κατάρρευσης της ευρωζώνης και συχνά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κρίσης χρέους.
Σε χθεσινή του ομιλία μάλιστα συνέκρινε την κρίση στην ευρωζώνη με το διάστημα προ της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
«Η Ευρώπη μοιάζει με την Σοβιετική Ένωση με την έννοια ότι η κρίση του ευρώ έχει την δυνατότητα να καταστρέψει, να υπονομεύσει την ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Με την βαθιά κοινωνική, οικονομική και ηθική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, εμφανίζει μια ανάλογη διαδικασία διάλυσης», υποστήριξε ο Soros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης