Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Επετράπη μετά από χρόνια το short selling στο ΧΑ - Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διασώσει τις τραπεζικές μετοχές, τις εξαίρεσε από το μηχανισμό των ανοικτών πωλήσεων μέχρι τις 30/4

tags :
Επετράπη μετά από χρόνια το short selling στο ΧΑ - Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να διασώσει τις τραπεζικές μετοχές, τις εξαίρεσε από το μηχανισμό των ανοικτών πωλήσεων μέχρι τις 30/4
Την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) μόνο για τις μετοχές των πιστωτικών ιδρυμάτων που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και απαρτίζουν τον FTSE ΧΑ-ΧΑΚ Τραπεζικό Δείκτη, για διάστημα τριών μηνών και συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου 2013 μέχρι και την 30η Απριλίου 2013, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.
Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σηματοδοτεί μετά από χρόνια την επιστροφή του short selling στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ωστόσο η ΕΚ, με στόχο να διασώσει τις τραπεζικές μετοχές, τις εξαίρεσε από το μηχανισμό των ανοικτών πωλήσεων για τρεις μήνες, μέχρι τα τέλη Απριλίου.
Για τη λήψη της ανωτέρω απόφασης το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη του και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και τις πρόσφατες  μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα.
Επισημαίνεται ότι πριν τη θέση σε εφαρμογή της απόφασης της Ε.Κ.
αναμένεται σχετική γνώμη της ΕSMA, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό της Ε.Ε. για τις ανοικτές πωλήσεις.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Το αργότερο μέχρι αύριο αποφασίζεται η παράταση του short selling στο ΧΑ – Συνεχείς επαφές Μποτόπουλου με τις Ευρωπαϊκές Αρχές – Επιμένουν τα σημάδια κερδοσκοπίας


Το αργότερο μέχρι αύριο το απόγευμα θα αποφασίσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την παράταση (πιο πιθανό) ή την αναστολή της απαγόρευσης των «ανοιχτών πωλήσεων» στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ήδη ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Δ. Μποτόπουλος, βρίσκεται σε τηλεφωνική επαφή με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αρχή Κανονισμών στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ληφθεί από κοινού η απόφαση, όπως ορίζει η τελευταία κοινοτική οδηγία που ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του www.bankingnews.gr ο κ. Μποτόπουλος, θα σταθμίσει τη σημερινή εικόνα της αγοράς, η οποία παρά την άνοδο των τελευταίων 11 εβδομάδων παρουσιάζει σημάδια υποτιμητικής και ανατιμητικής κερδοσκοπίας, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η έναρξη διαδικασίας των αυξήσεων κεφαλαίων των τραπεζών, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης μέχρι το τέλος Απριλίου.
Να σημειώσουμε ότι εκτός της Ελλάδος, τις «ανοικτές πωλήσεις» (short selling) τις έχει απαγορεύσει και το χρηματιστήριο της Ισπανίας, αλλά και της Ιταλίας.

(Πρώτη ενημέρωση 13:12)

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης