Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Καμία λογική δεν υπακούει στο ΧΑ- Η υπερβολή έχει κυριαρχήσει

tags :
Καμία λογική δεν υπακούει στο ΧΑ- Η υπερβολή έχει κυριαρχήσει
Σε αχαρτογράφητη περιοχή έχει εισέλθει πλέον το ΧΑ που δεν υπακούει σε θεμελιώδη μεγέθη. Βρίσκεται σε σπιράλ υπερβολής και η βύθιση του το πρώτο τετράμηνο του 1997 θυμίζει τις μέρες του 2000 μετά το ιστορικό υψηλό των 6.355,04 μονάδων στις 19 Σεπτεμβρίου 1999.
Μηδένισε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη δεκαετία εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ, υποχωρώντας  14 χρόνια πίσω (Απρίλιος 1997). Εκείνη την εποχή η χώρα μας ετοιμαζόταν να εισαχθεί στο ευρώ και 22 μήνες αργότερα βίωνε τη φούσκα του καλοκαιριού του 1999 με το ιστορικό υψηλό των 6.355 μονάδων στις 17 Σεπτεμβρίου 1999. Αν συγκρίνουμε την πορεία του Γενικού Δείκτη της Αθήνας, με την πορεία του αμερικανικού δείκτη Dow Jones και του γερμανικού DAX, για το διάστημα από τις 17/9/1999 (ημέρα κορύφωσης του Γενικού Δείκτη της Αθήνας) έως και σήμερα, παρατηρούμε ότι, παρά τις διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, ο DAX κατορθώνει να καταγράφει κέρδη της τάξης του 30% περίπου, ενώ ο δείκτης Dow Jones, σημειώνει κέρδη κατά περίπου 8%. Αντίθετα, ο δείκτης της Αθήνας, σημειώνει απώλειες κατά 78% περίπου.
Ουσιαστικά όσα χρηματιστηριακά κέρδη δημιούργησε η φούσκα του 1999 εξαϋλώθηκαν στα χαμηλά της 31ης Μαρτίου 2003 και αμέσως μετά μέχρι το υψηλό της 30ής Οκτωβρίου 2007 τα κέρδη αυτής της πενταετίας χάθηκαν -πάντα λογιστικά- με τη χθεσινή συνεδρίαση που αποτελεί νέο χαμηλό 2011 και επιστρέφουμε σε επίπεδα δραχμής για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά πράγματα από μία σχεδόν ημιθανή αγορά. Το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν πουλά ως θεσμός, δεν συγκινεί γιατί είναι άρρωστη η ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχουν λύσεις για την αγορά, παρά μόνον αυτές που μπορεί να φέρει ο χρόνος. Ο χρόνος, ο οποίος θα χρειασθεί να περάσει, έως ότου υπάρξει μία πραγματική βελτίωση στην εξέλιξη του δημοσιονομικού προγράμματος, αλλά και μία βελτίωση της ψυχολογίας και της ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας. Το πρόβλημα θα εξακολουθεί να παραμένει στην ανάπτυξη. Οπου και πάλι αναγκαστικά, θα πρέπει να αναμένουμε να περάσει χρόνος. Χρειάζεται ψυχραιμία από τους επενδυτές και όχι βεβιασμένες κινήσεις. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι καθοριστικό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το Χρηματιστήριο για ν αποκτήσει ξανά σφυγμό θα πρέπει να δει «νωρίτερα» τουλάχιστον 6 μηνων ότι η Ελλάδα στα τέλη του 2012 και σίγουρα όχι πριν το α' εξάμηνο του 2012 ότι θ ξαναβγεί στις διεθνείς αγορές για να εκδώσει ομόλογα διάρκειας μεγαλύτερης των 12 μηνών.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης