γράφει : Δ.Ν.
Η τανία περιγράφει την ιστορία της Βάλερι Πλέιμ (Naomi Watts),μιας special agent– Μάτα Χάρι της CIA, η οποία και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα απο τα αφεντικά της στον Λευκό Οίκο, μόνο και μόνο για να εκδικηθούν τον άντρα της Τζόζεφ Γουίλσον (Sean Penn).
Ο Γουίλσον ένας πρώην αμερικανός διπλωμάτης, έιχε αναλάβει την ειδική αποστολή να αποκαλύψει ικανά επιβαρυντικά στοιχέια για τον Σαντάμ Χουσείν ώστε να δικαιολογηθεί ή εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ.
Οι Αμερικανοί τον έστειλαν στον Νίγηρα να βρει πληροφορίες για την αγορά ουρανίου απο τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις,αλλά εκείνος όχι μόνο δεν ανακάλυψε τίποτα, αλλά φρόντισε τα ευρήματά του να τα δημοσιοποιήσει με μια επιστολή του στους New York Times.
Όταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Ιράκ με την δικαιολογία ότι ο Σαντάμ κρύβει όπλα μαζικής καταστροφής, οι μυστικές υπηρεσίες στράφηκαν ενάντια στη Βάλερι Πλέημ, αφήνοντας έντεχνα να διαρρεύσει η ιδιότητά της στον Τύπο.
Η αποκάλυψη του ονόματος μυστικού πράκτορα της CIA, θεωρήται στις ΗΠΑ βαρυτατο αδίκημα, επειδή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του πράκτορα και την εθνική ασφάλεια, και ό νόμος φέρεται πολύ αυστηρά σε όσους σπάσουν το απόρρητο.
Η οργή όμως της κυβέρνησης Μπούς για τον δικό τους αξιωματούχο και σύζυγο της Βάλερυ Πλέημ ήταν τέτοια, που δεν δίστασαν να δώσουν στοιχέια σε δημοσιογράφους και άφησαν να διαρέυσει η πραγματική ταυτότητα της γοητευτικής ξανθιάς κατασκόπου στον τύπο.
Την αποκάλυψη της Πλέημ, ανέλαβε τον Ιούλιο του 2003 σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Νόβακ.Ο Νόβακ έγραψε πως η Πλέημ ήταν αυτή που έπεισε τη CIA να αναλάβει ο Γουίλσον την αποστολή στον Νίγηρα.
Ο Νόβακ υποστήριξε ότι δύο αξιωματούχοι στο Λευκό Οίκο -ο Λιούις «Σκούτερ» Λίμπι, προσωπάρχης του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι και ο Καρλ Ρόουβ, σύμβουλος του προέδρου Μπους-, κατονόμασαν την Πλέιμ, τονίζοντας ότι ήταν εκείνη που επηρέασε το σύζυγό της, καθώς εξέφραζε μια ομάδα μέσα στην Υπηρεσία Πληροφοριών που δεν επιθυμούσε την πολεμική εκστρατεία στο Ιράκ.
Απο εκείνη την στιγμή ο διπλωμάτης και ή όμορφη πρακτόρισα ξεκίνησαν έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα για να αποκαλύψουν τη σκευωρία που έστησε εναντίον τους το παρακράτος Μπούς προσπαθώντας να δικαιωθούν
Το ενδιαφέρον όμως με την πράκτορα της CIA έιναι πως έδρασε και στην Ελλάδα.
Tο 1989, σε ηλικία μόλις 26 ετών, η Βάλερι Πλέιμ διορίζεται στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Επισήμως,είχε την ιδιότητα της υπάλληλου του τμήματος που εκδίδει βίζες, ανεπισήμως όμως, ήταν μια μυστική πράκτορας NOC (Non Official Cover), που σημαίνει ότι μπορούσε να αναλάβει αποστολές χωρίς την επίσημη διπλωματική κάλυψη.
Οι πράκτορες NOC θεωρούνται επίλεκτοι μέσα στους κόλπους του CENTRAL INTELLIGENCE AGENCY και αναλαμβάνουν τις πιο μυστικές αλλά και πιο βρώμικες (most clandestine) αποστολές.
Εκείνη την εποχή, Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα ήταν ο Μάικλ Σωτήρχος και σταθμάρχης (ο άμεσος προϊστάμενος της Πλέιμ) ο Νταγκ Σμιθ.
Λέγεται ότι η Βάλερι Πλέιμ συγκέντρωνε πληροφορίες για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και επιστράτευε ανθρώπους που μπορόυσαν να βοηθήσουν.
Ερχόταν λοιπόν σε επαφή με όσους θεωρούσε ενδιαφέροντες και φρόντιζε να επικοινωνέι μαζί τους στα διάφορα καφέ του Κολωνακίου.
Η Βάλερι Πλέιμ έφυγε από την Ελλάδα, το 1996, για τις Βρυξέλλες και το 1997 γνώρισε και παντρεύτηκε τον Αμερικανό διπλωμάτη Τζόζεφ Γουίλσον.
Το «Fair Game» είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτικό θρίλερ στο στιλ των παλιότερων καλων ταινιών του είδους («Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου»),με δυνατές ερμηνείες από τους Σόν Πέν και την Ναόμι Γουότς.
http://www.nytimes.com/2007/06/01/us/01plame.html?fta=yhttp://www.nytimes.com/2007/10/22/arts/22masl.html?_r=1
Σχόλια αναγνωστών