γράφει : Δ.Ν.
Greek Market WEEKLY Overview
Η αγορά έκλεισε για ακόμα μία εβδομάδα με κέρδη στην παρυφές του 600. Ο τραπεζικός κλάδος που είχε “κολλήσει” πήρε με την σειρά του σκυτάλη στην συνεδρίαση της Παρασκευής προσπαθώντας να καλύψει το χάσμα με την υπόλοιπη αγορά και ψάχνοντας τις 726 μονάδες.
Ουσιαστικά νέα δεν έχουμε, με μία αναμονή για αναβάθμιση από την Moodys. Η αγορά έχουμε πει ότι αν έχουμε μπροστά μας θετικά νέα θα είναι η πρώτη που θα μας το δείξει. Η δόση πηγαίνει για τέλος του μήνα έχοντας ακόμα ανοιχτά μέτωπα από προαπαιτούμενα.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο κάδρο την αναδιάρθρωση του χρέους παράλληλα με το QE μέσα στην χρονιά αμέσως μετά την αξιολόγηση γεγονός αρκετά δύσκολο, μιας και οι Γερμανοί θέλουν να το κρύψουν για μετά τις εκλογές τους.
Το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς λόγο ανακοινώθηκε τεράστιο μιας και ουσιαστικά χρειαζόμαστε ποσό κάτω από το 1 δις για φέτος ενώ τρέχουμε με ένα πλεόνασμα πάνω από τα 5 δις με τις υστερήσεις πληρωμών σε ιδιώτες να βρίσκονται στο ζενίθ. Η δόση πιθανότατα να παίζει τον ρόλο της μέχρι να μπει στα ταμεία του κράτους μιας και έφτασε στο σημείο να σπάσει κουμπαρά για να πληρώσει συντάξεις.
Αρκετοί τίτλοι ήδη δοκιμάζουν υψηλά 52 εβδομάδων προηγούμενοι σημαντικά του ΓΔ που έχει κολλήσει περισσότερο από την αδυναμία των τραπεζών. Ο ΓΔ ουσιαστικά δοκιμάζει έξοδο από τετράμηνη συσσώρευση.
Η αγορά διψάει για θετικά νέα που τόσο λείπουν με τους ξένους να φαίνεται ότι την έχουν εγκαταλείψει μιας και ο τζίροι έχουν πέσει σε μεγάλο βαθμό μιας και κυμαίνονται στην ζώνη των 30 εκατομμυρίων. Αν, έστω μετά την αξιολόγηση, η χώρα μπει στο QE είναι δεδομένο ότι θα προσελκύσει και πάλι σιγά σιγά κάποια funds. Ο ΓΔ απέχει από τις αρχές έτους 6,66% με τον f25 να βρίσκεται στο -14,80% και τον τραπεζικό να χάνει “μόλις” το 40% της αξίας του.
Τα στατιστικά μας δείχνουν ότι είμαστε σε χρονιά μετοχών και όχι δείκτη μιας και παραδείγματα όπως ο ΜΥΤΙΛ (32%) ο Φoυρλής (26%) ο ΣΑΡ (27%) η ΜΠΕΛΑ (+23%) και η ΛΑΜΔΑ (19%) τρέχουν με σημαντικά κέρδη ενώ στον αντίποδα τίτλοι όπως η ΑΛΦΑ (-33%) η ΔΕΗ (-26%) η ΒΙΟ (-19%) τα ΕΧΑΕ (-16%) έχουν σημαντικές απώλειες.
Μπορεί η αγορά να μοιάζει νεκρή, παρόλα αυτά το πραγματικό χαμηλό με εξαίρεση τον τραπεζικό έχει καταγραφεί το 2012 με το 2015 απλά να κάνει σε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών retest των χαμηλών του 2012. Αντίστοιχα και τα ομόλογα δεν πλησίασαν καν το χαμηλό του 2012.
Μπορεί η χώρα να έχει την ευκαιρία να ξεκινήσει μία καινούργια πορεία δείχνοντας ότι η ανάπτυξη κάνει και πάλι την εμφάνιση της παρόλα αυτά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή αν θέλουμε να ανακάμψουμε με γρήγορους ρυθμούς αλλά να κερδίσουμε πίσω την χαμένη εμπιστοσύνη στους επενδυτές Έλληνες και ξένους.
Αν σκεφτούμε την σχέση απόδοσης ρίσκου μίας κατάθεσης στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μάλιστα με Capital Controls σε σχέση με μία επένδυση σε ένα ομόλογο ή ακόμα και μετοχές καλών εταιριών με μερισματικές αποδόσεις θα ανακαλύψουμε και τον λόγο που το Ελληνικό χρηματιστήριο έχει σταματήσει να πιέζεται ενώ από την άλλη βλέπουμε με σταθερούς ρυθμούς καταθέσεις να κατευθύνονται σε εκδόσεις νέων ομολόγων.
Σχόλια αναγνωστών