Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

Μια εξαιρετική ανάλυση από την Iniohos Αdvisory Services - Wall Street και Ρ/Ε

tags :
Μια εξαιρετική ανάλυση από την Iniohos Αdvisory Services - Wall Street και Ρ/Ε
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ και Ρ/Ε: Μια εξαιρετική ανάλυση έχει δημοσιευτεί προ ολίγων μηνών από την Iniohos Αdvisory Services την οποία υπογράφουν οι Οικονομολόγοι Δρ. Νίκος Σκουριάς και Γιάννης Γαλάκης. Σύμφωνα με την μελέτη αυτή η αντίστροφη σχέση μεταξύ αποτιμήσεων και μακροπρόθεσμων αποδόσεων είναι πλέον καλά τεκμηριωμένη. Οι φθηνές αποτιμήσεις δηλαδή οδηγούν κατά μέσο όρο σε υψηλές μετοχικές αποδόσεις τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις υψηλές αποτιμήσεις.

Οι περισσότεροι επενδυτές και αναλυτές θα μπορούσαν πιθανότατα να βρουν αυτή την σχέση ορθολογική, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά γνωρίζουν καλά την ύπαρξη κύκλων αποτίμησης. Τρανά παραδείγματα αποτελούν η υπερτίμηση των μετοχικών αξιών κατά την περίοδο 1998-2000, όσο και η υποτίμησή τους κατά τα τέλη της δεκαετίας της δεκαετίας 70.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι αποτιμήσεις επανήλθαν προς τη μακροπρόθεσμη μέση τιμή τους. Επιπλέον, ένας αριθμός ακαδημαϊκών έχουν πραγματοποιήσει εμπειρικές εργασίες και εκτιμήσεις που καταδεικνύουν ότι το P/E εξηγεί ένα σημαντικό μέρος της μεταβλητότητας των μελλοντικών αποδόσεων, την ίδια στιγμή που αποτελεί αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο πρόβλεψης των επακόλουθων αποδόσεων. Ξεχωρίζει η διάσημη και πολυμνημονευμένη μακροπρόθεσμη μελέτη των Campbel και Schiller.

Related image

ΒΑΣΙΚΑ τα στοιχεία της πιο σύγχρονης χρηματιστηριακής αμερικανικής ιστορίας που καλύπτουν μια περίοδο 62 ετών που ξεκινάει από το 1954 έως τον Μάρτιο 2016, επιβεβαιώνουν με τον πιο σαφή τρόπο την αρνητική συσχέτιση μεταξύ του P/E του S&P 500 και των επακόλουθων αποδόσεων του σε βάθος 10 ετών. Η συγκεκριμένη σχέση γίνεται ακόμη πιο εμφανής όταν εμφανίζονται οι μέσες αποδόσεις των επόμενων 10 ετών για φθηνές, ουδέτερες και ακριβές αποτιμήσεις, με τις μέσες αποτιμήσεις να αντιστοιχούν σε P/E που ισούνται στο μέσο ιστορικό P/E συν/πλην μια τυπική απόκλιση.
Η ίδια ανάλυση δείχνει ότι οι σημερινές αποτιμήσεις δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως απαιτητικές σε απόλυτους αριθμούς , καθώς είναι μόλις 0,5 τυπικές αποκλίσεις πάνω από τον μέσο όρο 62 ετών (16,64). Ως αποτέλεσμα, οι προβλεπόμενες αποδόσεις δεν αναμένεται να επηρεαστούν δραματικά και αρνητικά, παρά το ράλι των τιμών άνω του 300% που έχει σημειώσει ο S&P 500από το 2009 και μετά. [1]Campbell John Y. and ShillerRobert J., “Valuation Ratios and the Long-Run Stock Market Outlook”, Journal of Portfolio Management, vol. 24, no 2, pp. 11-26, Winter 1998

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης