Τελευταία Νέα
Επισημάνσεις για μετοχές

Μυτιληναίος: Τα καλά νέα είναι ακόμα μπροστά

tags :
Μυτιληναίος: Τα καλά νέα είναι ακόμα μπροστά

Το δύσκολο για μια διοίκηση είναι να διαχειριστεί ένα σύστημα παραμέτρων που συνεχώς κινούνται έξω από τις δυνατότητες της εσωτερικής της επιρροής.


Όσο περισσότερες παράμετροι μπαίνουν στο σύστημα τόσο χαοτικό και λιγότερο προβλέψιμο γίνεται το μέλλον.

________________

Από τον Μάνο Χατζηδάκη

________________

Σε έναν όμιλο με τρεις δραστηριότητες που φέρουν 400 με 500 εκατ. ευρώ πωλήσεων το χρόνο και κινούνται σε διαφορετικά μήκη και πλάτη το κλείδωμα της μίας εξ αυτών αλλάζει τα δεδομένα προς το καλύτερο. Η’ τουλάχιστον δίνει επιλογές. Αυτή ήταν η γενική αίσθηση που αποκόμισε κάνεις φεύγοντας από την παρουσίαση της Μυτιληναίος την περασμένη Τρίτη. Συγκεκριμένα:

Η δραστηριότητα του Αλουμινίου ήταν ασφαλώς το σημείο αναφοράς της παρουσίασης και ο μοχλός κίνησης των κερδών για την επόμενη χρονιά. Η παραγωγή του 2017 (περίπου 185 χιλ. τόνοι αλουμινίου) έχουν κλειδώσει σε προθεσμιακές τιμές υψηλότερες από τις τρέχουσες και σε συνδυασμό με τα premiumπαράδοσης αφήνουν πλέον ένα πολύ ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους δεδομένου του ότι το κόστος ανά τόνο έχει υποχωρήσει στα 1300 δολάρια ο τόνος. Επιπλέον το εργοστάσιο παράγει άλλες 400.000 τόνους αλουμίνας η οποία ακολουθεί τις τιμές της σποτ αγορά και αναμένεται να συνεισφέρει άλλα 40 εκατ. ευρώ στον τζίρο.

Related image

Οι εκτιμήσεις φέρνουν την επόμενη χρονιά στα επίπεδα των 140 εκατ. ευρώ σε λειτουργικό επίπεδο και 70 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή αν δεν υπάρξει εκ νέου έκπληξη από το δολάριο, η ισχυροποίηση του οποίου βοηθάει πολύ την κερδοφορία. Με την τιμή του ρεύματος κλειδωμένη για τα επόμενα 4 χρόνια στα επίπεδα των 37 ευρώ ανά MW υπάρχειαρκετός χρόνος η οποία εξασφαλίζει 13 εκατ. ευρώ εξοικονομήσεις ανά έτος ενώ από την «διακοψιμότητα» μπορούν να εξοικονομηθούν άλλα 11 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η διακοψιμότητα θα τεθεί εκ νέου σε διαβούλευση το Νοέμβριο του 2017.

Στην ενέργεια οι τάσεις που καταγράφονται παραμένουν πολύ ενθαρρυντικές για την συνέχεια. Η επιστροφή των ΑΔΙ (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος)θα ενισχύσει τα λειτουργικά αποτελέσματα με 45 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ έως την Άνοιξη του 2017 όπου και ολοκληρώνεται η μεταβατική περίοδος της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για την ρύθμιση της αγοράς ενέργειας. Στο αμιγώς λειτουργικό κομμάτι το φθηνό φυσικό αέριο έχει αρχίσει να καταλαμβάνει υψηλότερο μερίδιο αγοράς στην παραγωγή ενώ το άνοιγμα της λιανικής γίνεται με σχετικά ταχείς ρυθμούς.

Ήδη στα νούμερα που έδωσε ο ΛΑΓΗΕ για το Σεπτέμβριο η παραγωγή ρεύματος έχει υπερτριπλασιαστεί έναντι της περυσινής περιόδου φθάνοντας στο 7,6% μερίδιο αγοράς. Στην λιανική το μερίδιο έφθασε το 2,98% έναντι 2,53% τον Αύγουστο. Οι στόχοι στην λιανική βρίσκονται στα επίπεδα του 10% και αν και το λειτουργικό περιθώριο μπορεί να φαίνεται σχετικά μικρό το πλεονέκτημα για ένα παραγωγό είναι υψηλότερο από έναν traderαφού θα μπορεί να ελέγχει το κόστος παραγωγής του και άρα να μεγιστοποιεί την ωφέλεια και την ανταγωνιστικότητα του. Στο κομμάτι της ενέργειας και 102 MWσε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν άνετα άλλα 15 εκατ. ευρώ στα λειτουργικά της επόμενης χρήσης.

Image result for μυτιληναιος ομιλος

Η ΜΕΤΚΑ τέλος φαίνεται ότι αλλάζει ρόλο καθώς το αντικείμενο της στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή φαίνεται να βρίσκεται σε ύφεση. Το εννεάμηνο όπως και η χρήση κινούνται σε επίπεδο λειτουργικών κερδών στο -40% αφού η εταιρία δεν μπορεί εύκολα να αναπληρώσει το ανεκτέλεστο της. Υπάρχει όμωςμια εξαιρετικά υψηλή ταμειακή θέση 163 εκατ. ευρώ (220 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι στο τέλος της χρονιάς) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σε εγχειρήματα αυτοχρηματοδότησης τα οποία ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει να ενταχθούν στο δυναμικό του ανεκτέλεστου. Προς το παρόν η νέα προσθήκη έργου έρχεται από την Γκάνα και αφορά την εγκατάσταση πλωτού υγραεριοποιητή (FSRU). Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν καταλύτες όπως η Συρία ή το Ιραν από τις οποίες ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται να έρχονται με αργό ρυθμό.

Συμπερασματικά τα δεδομένα δείχνουν εκτιμώμενα κερδοφορία 55 εκατ. ευρώ για το 2016 και 95 εκατ. ευρώ το 2017. Δεν είναι και λίγα για μια εταιρία που διαπραγματεύεται στα 590 εκατ. ευρώ αποτίμηση. Δεδομένης της καλής διαχείρισης που έχει ήδη γίνει για την επόμενη χρήση η ορατότητα έχει βελτιωθεί δίνοντας λόγους υψηλότερων τιμών στην μετοχή.

Πως εξελίχθηκαν οι πωλήσεις

8x

και τα κέρδη της Μυτιληναίος από το 2009 και μετά (εξάμηνα)

8c

Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης