Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η ΕΚΤ να εγγυηθεί τις καταθέσεις των ελλήνων – Άρθρο του Α. Μωραϊτάκη για την διασφάλιση του κοινωνικού πλούτου

Η ΕΚΤ να εγγυηθεί τις καταθέσεις των ελλήνων – Άρθρο του Α. Μωραϊτάκη για την διασφάλιση του κοινωνικού πλούτου
Το πρόβλημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών είναι ασφυκτικό και παρά την «ένεση» των 18 δις. ευρώ από την Τρόικα δεν πρόκειται να λυθεί. Όσοι πιστεύουν ότι με τα 18 δις. ευρώ οι τράπεζες θα αρχίσουν να δίνουν δάνεια γελιούνται.
Πρόκειται για ομόλογα που το μόνο που προσφέρουν είναι ότι κρατούν όρθιες τις τράπεζες, βελτιώνοντας τα ίδια κεφάλαια, τα οποία καταστράφηκαν από το πρόσφατο PSI. Οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση. Από τη μία η ανικανότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και από την άλλη η ακυβερνησία και οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν αμείωτο το ρυθμό μείωσης των καταθέσεων. Ζούμε εδώ και καιρό ένα ήπιο bank run που όμως κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα, στις τράπεζες, στην οικονομία, στις θέσεις εργασίας, κτλ. Πρέπει τώρα να βρεθεί λύση, αφού η εγγύηση των καταθέσεων από το ΤΕΚΕ δεν είναι αρκετή. Και πως άλλωστε να πεισθούν οι Έλληνες ότι είναι εγγυημένες οι καταθέσεις τους; Δεν υπάρχει κυβέρνηση και η χώρα έχει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα. Πρέπει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει θέση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να εγγυηθεί τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών και μάλιστα σε ευρώ. Αν γίνει αυτό, τότε θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες, αφού και σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, την οποία απεύχομαι, οι καταθέσεις θα παραμείνουν σε ευρώ καθώς θα είναι εγγυημένες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η σχέση δάνεια/καταθέσεις, μόνο έτσι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν. Σήμερα δεν κάνουν καμία εργασία γιατί δεν προλαβαίνουν να δίνουν πίσω τα χρήματα των καταθετών, οι οποίοι φοβούνται έξοδο της χώρας από το ευρώ και μετατροπή των καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα. Φυσικά και πιστεύουν και μάλιστα ορθά, ότι αν φύγουμε από το ευρώ, το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί. Οι εικασίες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υποτίμηση και στη συνέχεια διολίσθηση από στελέχη της αριστεράς, δεν έχουν καμία βάση. Κακώς λοιδορήθηκαν στελέχη της Εθνικής τράπεζας για την έκθεση που δημοσίευσαν. Η υποτίμηση θα είναι ραγδαία και η απώλεια πλούτου τεράστια. Γι’ αυτό και οι καταθέτες αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Ο κόσμος δεν θέλει έξοδο από το ευρώ και καλά θα κάνουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αν θέλουν η πατρίδα μας να σταθεί όρθια ξανά, να τερματίσουν άμεσα τα σενάρια εξόδου από το ευρώ και να δώσουν μάχη ώστε να εγγυηθεί η ΕΚΤ τις καταθέσεις των Ευρωπαίων πολιτών.


Άρθρο κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη, Προέδρου NUNTIUS ΑΧΕΠΕΥ, τέως Προέδρου ΣΜΕΧΑ, Πιστοποιημένου Αναλυτή & Συμβούλου Διεθνών και Ελληνικών Αγορών, Υποψήφιου Βουλευτή Α’ Αθηνών.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης