Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Πέραν της Ελλάδας και στην Ισπανία κινδυνεύουν οι συντάξεις λόγω ανεργίας

El Pais: Πέραν της Ελλάδας και στην Ισπανία κινδυνεύουν οι συντάξεις λόγω ανεργίας
Μέσα σε τρία χρόνια, η ισπανική κυβέρνηση έχει ξοδέψει το 38% του Αποθεματικού Ταμείου
Πέραν της Ελλάδας, που δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου να έρθει σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της και να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δυσοίωνο φαίνεται το μέλλον για τις συντάξεις στην Ισπανία.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», με τον ρυθμό που η ισπανική κυβέρνηση παίρνει χρήματα από το Αποθεματικό Ταμείο για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις, αυτό εκτιμάται ότι θα ξεμείνει από ρευστό μεταξύ των ετών 2020 και 2028.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Towers Watson, την οποία επικαλείται η ισπανική εφημερίδα, το μέλλον των συντάξεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πορεία της ανεργίας στην Ισπανία.
Έτσι, όπως σημειώνεται σχετικά, αν η ανεργία συνεχίσει να βρίσκεται στα παρόντα επίπεδα, τα αποθεματικά του Ταμείου θα έχουν εξαντληθεί μέσα σε πέντε χρόνια, ήτοι το 2020.
Αν η ανεργία υποχωρήσει κατά 10% τα επόμενα χρόνια, τότε αυτό θα συμβεί το 2028, ενώ αν παραμείνει στο επίπεδο του 15% κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, τα κεφάλαια θα εξαντληθούν το 2024.
Σημειώνεται ότι η Κοινωνική Ασφάλιση άρχισε να προστρέχει στο Αποθεματικό Ταμείου για την καταβολή των συντάξεων το 2012 και από τότε έχει χρησιμοποιήσει κεφάλαια ύψους 33,951 δισ. ευρώ.
Τα κεφάλαια του Ταμείου «έπιασαν ταβάνι» ένα έτος πριν, το 2011, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 66,815 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου.
Στο τέλος του 2014 είχαν υποχωρήσει στα 41,635 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία Towers Watson, η Κοινωνική Ασφάλιση θα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να προσφεύγει στο Αποθεματικό Ταμείο και παρ' όλο που η οικονομική κατάσταση θα βαίνει βελτιούμενη με τα χρόνια, η ανάγκη να αποσύρονται χρήματα από αυτόν τον «κουμπαρά» θα είναι μεγαλύτερη με την πάροδο του χρόνου.
Για να μετριαστεί αυτή η κατάσταση, η Towers Watson προτείνει να επιτραπεί στο Αποθεματικό Ταμείο να επενδύσει και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, πέραν των ομολόγων που συμβαίνει μέχρι τώρα, για τα οποία εκτιμά ότι η απόδοσή τους θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελ. Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης