Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριπλάσιες οι πιθανότητες η Βρετανία να εισέλθει σε ύφεση σε περίπτωση Brexit - Αυξήθηκαν στο 40% από 13%

Τριπλάσιες οι πιθανότητες η Βρετανία να εισέλθει σε ύφεση σε περίπτωση Brexit - Αυξήθηκαν στο 40% από 13%
Στο 40% η πιθανότητα ύφεσης αν υπερισχύσει η ψήφος υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg
Μια ψήφος στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για την αποχώρηση της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ αυξάνει δραματικά τις πιθανότητες η χώρα να εισέλθει σε ύφεση.
Ειδικότερα, σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων καταδεικνύεται ότι η πιθανότητα μιας ύφεσης αυξάνει στο 40% σε περίπτωση μια ψήφου υπέρ του Brexit, όταν σε αντίστοιχη έρευνα πριν από ένα μήνα το ποσοστό αυτό διαμορφωνόταν μόλις στο 13%.

Ο κίνδυνος Brexit


Με τη συζήτηση για την Ε.Ε. να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τη μετανάστευση μέχρι την απώλεια εθνικής κυριαρχίας και την πρόσβαση στο εμπόριο, όσοι εκστρατεύουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι μια έξοδος από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα θέσει σε κίνδυνο τις επενδύσεις, τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.
Ενώ η βρετανική οικονομία έχει ανακτήσει περισσότερα απ' όσα έχασε κατά την ύφεση του 2008-2009, αυτό απαίτησε διάστημα τεσσάρων ετών, περιλαμβανομένης μιας περιόδου όπου η ανεργία σημείωσε άλμα σε υψηλό 16 ετών.
«Θα υπήρχαν πολλές συνέπειες αβεβαιότητας, που πραγματικά θα παρέσυραν την ανάπτυξη», σημειώνει ο Chris Hare, οικονομολόγος της Investec στο Λονδίνο και πρώην στέλεχος της Bank of England, προσθέτοντας ότι «είναι αρκετά πιθανό να δούμε αστάθεια στις χρηματιστηριακές αγορές, πιθανόν σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών στη Βρετανία, πλήγμα στην επιχειρηματική και οικιακή εμπιστοσύνη και όλα αυτά συνδυαστικά θα παρασύρουν την οικονομία».
Ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, επισημαίνει ότι μια έξοδο θα μειώσει τις εμπορικές ευκαιρίες και θα μειώσει τον ρόλο του Λονδίνου ως διεθνούς κόμβου για τις επιχειρήσεις και τη χρηματοδότηση, ενώ αντιθέτως όσοι είναι υπέρ του Brexit υποστηρίζουν ότι η Βρετανία θα είναι καλύτερα ελεύθερη από την ισχύ της Ε.Ε.
Το πώς θα ψηφίσουν οι βρετανοί ψηφοφόροι μένει να το δούμε.
Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ευρείες αποκλίσεις, με την τελευταία έρευνα της YouGov, στις 23 Φεβρουαρίου, να δίνει προβάδισμα 1% υπέρ του Brexit, μόλις μία ημέρα μετά την έρευνα της ComRes που έδειχνε ότι υπερισχύουν όσοι είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. με 12 πόντους μπροστά.
Η προοπτική αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ασκεί πιέσεις στη στερλίνα, σε μια στιγμή που οι επενδυτές έχουν ήδη μεταθέσει για αργότερα μια αύξηση των βρετανικών επιτοκίων από την Bank of England.
Αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί οδήγησαν τη στερλίνα κάτω από το 1,39 δολάριο την Τετάρτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων, οι 29 από τους 34 εκτιμούν ότι η στερλίνα θα σημειώσει βουτιά στο 1,35 δολάριο ή ακόμη και χαμηλότερα την εβδομάδα μετά από μια απόφαση για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το ευρωπαϊκό μπλοκ, επίπεδα που δεν έχουν ειδωθεί από το 1985.
«Καθαρά αρνητική για το Ηνωμένο Βασίλειο» χαρακτηρίζει μια αποχώρησή του από την Ε.Ε. ο επικεφαλής διεθνής οικονομολόγος της ING Bank στο Λονδίνο, Rob Carnell, σημειώνοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα θα ήταν οι επενδύσεις, οι σημαντικά μειωμένες διεθνείς ροές κεφαλαίου και οι χαμηλότερες εν γένει εγχώριες επενδύσεις».
Οι εταιρείες, συμπληρώνει, «είναι βέβαιο ότι δεν θα ξεκινούσαν ακριβά επενδυτικά προγράμματα και αυτή η αβεβαιότητα θα μεταφερόταν πολύ γρήγορα.
Ενδεχομένως να μην εισέλθει η χώρα σε ύφεση, όμως είναι σίγουρο ότι αυξάνεται αυτή η πιθανότητα», καταλήγει.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης