Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μπορεί να επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις το 2018

Constancio (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης μπορεί να επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις το 2018
Αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικών αποτιμήσεων στην αγορά ακινήτων της ευρωζώνης, αυτές είναι απομονωμένες
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μεγαλύτερος του αναμενόμενου το 2018 και να επιφυλάσσει θετικές εκπλήξεις, όπως υποστήριξε την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο ίδιος παραδέχθηκε, ότι υπάρχουν ξεκάθαρα όρια για την έκταση και τη διάρκεια της αποτελεσματικής χρήσης αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα του ευρώ.
Η ΕΚΤ υπηρετεί τον καταστατικό στόχο της μακπρόθεσμης σταθερότητας των τιμών, που έχει οριοθετηθεί από την ίδια στο επίπεδο πληθωρισμού περί το 2%.
Για τρία συναπτά έτη, η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης έχει αποτύχει να προκαλέσει πληθωρισμό σε αυτήν, γεγονός που αποτελεί και τον λόγο υιοθέτησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης 1,74 τρισ. ευρώ, το οποίο μέσω της αγοράς ομολόγων στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και σταδιακά στην αύξηση των τιμών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να ανέλθει σε 1,6% το 2018, αν και ο Constancio θεωρεί την εκτίμηση αυτή μάλλον πεσιμιστική, με δεδομένο ότι ορισμένα από τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η ΕΚΤ δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα πλήρως.
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ξεκίνησε την αγορά εταιρικών ομολόγων επενδυτικής διαβάθμισης μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξάγει την πρώτη δημοπρασία του δεύτερου γύρου δωρεάν μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης των εμπορικών τραπεζών της ευρωζώνης (TLTRO II).
Για τον Constancio, αν και υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικών αποτιμήσεων στην αγορά ακινήτων της ευρωζώνης, αυτές είναι απομονωμένες και δεν υπάρχει κίνδυνος γενικευμένων κερδοσκοπικών ανατιμήσεων (φούσκες).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης