Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

High Frequency Economics: Το σοκ στις αγορές από το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση

High Frequency Economics: Το σοκ στις αγορές από το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση
Μια κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς μπορεί να ωθήσει την παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα μιας συρρίκνωσης
Οι βαριές απώλειες για τις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα Παρασκευή 24 Ιουνίου, στον απόηχο του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, μπορεί να ωθήσουν την παγκόσμια οικονομία σε συρρίκνωση.
Αυτό σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας οικονομικών ερευνών High Frequency Economics, Carl Weinberg, με αφορμή την καθίζηση των μετοχών μετά το σοκ που προκάλεσε το Brexit.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε 7% χαμηλότερα, ενώ ο βρετανικός δείκτης αναφοράς FTSE 100 έχασε 3,2%.
«Ανησυχούμε όσον αφορά τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης εδώ και κάποιον καιρό», τονίζει σε σημείωμά του ο Carl Weinberg.
«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ότι μια κατάρρευση της χρηματοπιστωτικής αγοράς μπορεί να ωθήσει την παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα μιας συρρίκνωσης», υπογραμμίζει.
Το παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 1,1% το Α' τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.
Ο Weinberg είπε ότι αυτή η συρρίκνωση, που αποδίδεται στην πολυετή συντριβή των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, παρείχε μια πρώιμη ένδειξη της οικονομικής δυσχέρειας.
«Η παγκόσμια οικονομία έχει υπάρξει αρκετά απογοητευτική τα τελευταία χρόνια, ακόμη και σε γενικά ευημερούσες συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η σημερινή κατάσταση είναι διαφορετική από το χθες», είπε.
«Κατά την άποψή μας, ένα «χτύπημα» του παγκόσμιου πλούτου θα φέρει μια σύσφιξη των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, αποθαρρύνοντας την ανάληψη κινδύνου και τις επενδύσεις και οδηγώντας σε μια συρρίκνωση της πίστωσης και της μόχλευσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης