Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσκόπηση Reuters: Επέκταση του προγράμματος QE της ΕΚΤ κατά έξι μήνες προβλέπουν οι οικονομολόγοι

Δημοσκόπηση Reuters: Επέκταση του προγράμματος QE της ΕΚΤ κατά έξι μήνες προβλέπουν οι οικονομολόγοι
Τρεις οικονομολόγοι αναμένουν, αντιθέτως, πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει σταδιακή αποκλιμάκωση του APP
Επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) κατά έξι μήνες αναμένεται να ανακοινωθεί την προσεχή εβδομάδα, μετά την τακτική συνεδρίαση της τράπεζας στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την πλειονότητα των ομολόγων, που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.
Παράλληλα, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στο ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων (Asset Purchase Programme - APP).
Ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, επισήμανε την πρόθεση της τράπεζας να εξετάσει έναν συνδυασμό από εργαλεία, κατά τη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, τονίζοντας πως η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική έχει δώσει τον απαραίτητο χρόνο στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για να κάνουν μεταρρυθμίσεις.
«Αυτές οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν», υποστήριξε ο Draghi.
Πάντως, ενώ τα μακροοικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν ενισχυθεί, ενόψει και του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία στις 4 Δεκεμβρίου, που έχει εξελιχθεί σε δημοψήφισμα για το πολιτικό μέλλον του Matteo Renzi, επισημαίνει το Reuters.
Σε κάθε περίπτωση, 52 στους 60 οικονομολόγους, που ερωτήθηκαν από το Reuters, απάντησαν ότι αναμένουν επέκταση του QE, πέραν του Μαρτίου 2017.
Τρεις οικονομολόγοι αναμένουν, αντιθέτως, πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει σταδιακή αποκλιμάκωση του APP, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως.
Πέντε οικονομολόγοι απάντησαν ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, με τρεις από αυτούς να εκτιμούν ότι αλλαγές θα ανακοινωθούν το 2017.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης