Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΕBZ: Ξεκινά σήμερα η επεξεργασία των τεύτλων - Ρυθμίστηκαν οφειλές προς ΔΕΠΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ

tags :
ΕBZ: Ξεκινά σήμερα η επεξεργασία των τεύτλων - Ρυθμίστηκαν οφειλές προς ΔΕΠΑ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Συνολικά η εταιρεία οφείλει 246,648 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις της να ανέρχονται στα 72,4 εκατ. ευρώ
Το πράσινο φως για την συγκομιδή τεύτλων έδωσε η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για τους τευτλοπαραγωγούς προκειμένου να ξεκινήσει η επεξεργασία τους.
Στόχος είναι από σήμερα, Τρίτη, το πρωί να να ξεκινήσει η βιομηχανία να παραλαμβάνει τις πρώτες ποσότητες τεύτλων, ενώ λόγω της πολύ μικρής έκτασης που καλλιεργήθηκε φέτος, αφού δεν ξεπέρασαν τα 15.000 στρέμματα, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εργοστάσιο στο Πλατύ θα πάρει πάλι εμπρός μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΔΕΠΑ για την παροχή φυσικού αερίου με ρύθμιση των χρεών που της οφείλει η ΕΒΖ αλλά και με την ρύθμιση αντίστοιχων οφειλών προς την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να γίνει η μεταφορά των τεύτλων.
Παρά την εξέλιξη όμως αυτή της τελευταίας στιγμής το μέλλον της ΕΒΖ παραμένει αβέβαιο καθώς με βαση την προσωρινή διαταγή στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι προς το παρόν μόνο για ένα τετράμηνο προστατευμένη έναντι διεκδικήσεων των πιστωτών της.
Οι οφειλές της εταιρείας, με βάση στοιχεία Ιουνίου του 2018, προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται σε 174,373 εκατ. ευρώ, στα 30 εκατ. ευρώ προς την PQH, στα 13,793 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, τα 9,411 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι οφειλές της προς την Crvenka – Fabrika Secera, τα 6,031 εκατ. ευρώ προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, τα 2,322 εκατ. ευρώ προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ.
Σε ασφαλιστικά ιδρύματα χρωστά 2,030 εκατ. ευρώ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1,497 εκατ. ευρώ, 1,147 εκατ. ευρώ στην Cristalco, στους τευτολοπαραγωγούς 482.234 ευρώ, στο προσωπικό 259.489 ευρώ.
Συνολικά η εταιρεία οφείλει 246,648 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις της να ανέρχονται στα 72,4 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να προχωρήσει η επεξεργασία της φετινής παραγωγής η οποία αναμένεται να είναι μικρή.

Σε αδιέξοδο το θέμα το Λευκού Ιππότη

Την ίδια στιγμή πάντως σε αδιέξοδο φαίνεται να έχει οδηγηθεί η πρόταση που κατέθεσε η Innovation Brain για την απόκτηση της ΕΒΖ, η οποία όπως υποστήριζαν θα διέθεταν περί τα 100 εκατ. ευρώ μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων με τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους προμηθευτές.
Το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται να μην εγκρίνει την πρόταση του fund (έκρινε ότι δεν έχει τα εχέγγυα), ενώ στο προσκήνιο έχει επανέλθει και η Royal Sugar.
Σε συνέντευξη του στην voria.gr o Χρήστς Καραθανάσης της Royal Sugar επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για την ΕΒΖ τονίζοντας χαρακτηριστικά «η Royal Sugar AΒΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το εργοστάσιο των Σερρών το οποίο παραμένει κλειστό πέντε χρόνια. Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει θα το καταστήσει βιώσιμο. Μπορούμε να τον υλοποιήσουμε και θέλουμε να τον προχωρήσουμε σε όφελος της ίδιας της ΕΒΖ, των εργαζομένων της, των τευτλοκαλλιεργητών, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι τα πρώτα τρία χρόνια να επενδύσουμε 30 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε την παραχώρηση του management για δέκα χρόνια, με δικαίωμα παράτασης της παραχώρησης για άλλα δέκα χρόνια».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης