Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι αναφέρει η Συνεταιριστική Θεσσαλίας για τις εκδόσεις ομολόγων - Η απάντηση του ΒΝ

tags :
Τι αναφέρει η Συνεταιριστική Θεσσαλίας για τις εκδόσεις ομολόγων - Η απάντηση του ΒΝ
Τα επτά στοιχεία που επισημαίνει η Συνεταιριστική Θεσσαλίας
(upd)Τις δικές της απαντήσεις σε δημοσίευμα του bankingnews.gr επιχειρεί να δώσει ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, με αφορμή τις ενέργειες της διοίκησης για την έκδοση ομολόγου.
Ειδικότερα, η επιστολή της τράπεζας:

Κε Λεωτσάκο,
Θέλω να σας γνωρίσω ότι το ρεπορτάζ του συντάκτη σας κ. Νίκου Θεοδωρόπουλου για τις εκδόσεις ομολόγων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας έχει απολύτως αναληθές περιεχόμενο και πιθανότατα βασίζεται σε ανακριβή πληροφόρηση, διότι:
1. Οι όροι των ομολόγων έχουν την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.
2. Η Τράπεζα δεν εκδίδει ομόλογα για λόγους ρευστότητας καθότι ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο Q1 2019 είναι 169% με όριο το 100%.
3. Είναι γνωστό σε όλους ότι η τρίτη (3η) επαναληπτική είναι ΠΑΝΤΑ η ημερομηνία διεξαγωγής της Συνέλευσης.
4. Η απαρτία των 400 μελών είναι για τις Καταστατικές αλλαγές και όχι για τα ομόλογα.
5. Το ομόλογο μετατρέψιμο σε μερίδες απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική της τοποθετήσεως τους.
6. Τα επιτόκια θα είναι σε συνθήκες της αγοράς στο χρόνο της έκδοσης.
7. Η Τράπεζα το Δεκέμβριο 2015 – Φεβρουάριο 2016 εξέδωσε επιτυχώς ομόλογο πενταετούς διάρκειας με υπερκάλυψη της έκδοσης.
Παρακαλώ όπως η θέση μας αναρτηθεί στις ενημερωτικές σας στήλες για αποκατάσταση των πραγματικών δεδομένων.
Με εκτίμηση,
Αναστάσιος Νικ. Λάππας
Ο Πρόεδρος ΔΣ της
Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας
 
H απάντηση του Bankingnews στον πρόεδρο της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Θεσσαλίας και την απευθύνουμε στους μετόχους:
Η απάντηση μας θα λάβει τη μορφή ανοικτής επιστολής προς του μετόχους και προς το Πρόεδρο κ Αναστάσιο Λάππα.
1) Η διοίκηση λέει ότι: Οι όροι των ομολόγων έχουν την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Απάντηση: Η άδεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας της Θεσσαλίας τις δίνει το δικαίωμα να εκδίδει ομόλογα και αποτελεί τυπική έγκριση στο διηνεκές από την Τράπεζας της Ελλάδος.
Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε με απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος.  
2) Η Τράπεζα δεν εκδίδει ομόλογα για λόγους ρευστότητας καθότι ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας ( LCR) στο Q1 2019 είναι στο 169% με όριο  στο 100%.
Απάντηση: Είναι δικαίωμα της Τράπεζας να εκδίδει ομόλογο.
Δεν κάναμε καμία  αναφορά στα βασικά οικονομικά μεγέθη της Τράπεζας.
Η πληροφορία αυτή αφορά πρωτίστως τους καταθέτες που είναι ο βασικός πυλώνας της τράπεζας και τους μετόχους.
Η έκδοση των ομολόγων ήταν απαίτηση των Εποπτικών Αρχών για μείωση των NPL’s σε ποσοστό 20% το συνόλου του χαρτοφυλακίου της τράπεζας.
3) Είναι γνωστό ότι σε όλους ότι η 3η επαναληπτική είναι πάντα η ημερομηνία διεξαγωγής της Συνέλευσης.
Απάντηση: Για όλους αυτό είναι γνωστό. Ο χρόνος εκκίνησης καθορίζει και το τέλος της διαδικασίας.
Στο ενδεχόμενο η πρώτη γενική συνέλευση να ήταν στις αρχές Μαΐου η 3η επαναληπτική  συνέλευση θα ήταν στις Αρχές Ιουνίου.
Ωστόσο να θέσουμε το ερώτημα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 14 Μαΐου και στο ενδεχόμενο ο Θεματοφύλακας δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος να  προχωρήσει σε έλεγχο στις 25 Μαΐου η διοίκηση  της Τράπεζας θα είναι ακόμη πιο ασφαλής έναντι ενός τυχαίου ελέγχου.
Αν διαδικασία των ΓΣ είχε αρχίσει τον Ιούνιο του 2019 θα χρειάζονταν και ο Ιούλιος , ο έλεγχος θα αναδείκνυε αρκετά θέματα.
4) Η απαρτία των 400 μελών είναι για τις Καταστατικές αλλαγές και όχι για τα ομόλογα.
Απάντηση: Παρακαλώ τον πρόεδρο κ. Αναστάσιο Λάππα να ανατρέξει στην σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που αναφέρει ότι θα προτείνει στη γενική συνέλευση την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου αόριστης διάρκειας και θα χρησιμοποιηθεί στα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας ως πρόσθετα κεφάλαια κατηγορίας 1.
5) Το ομόλογο μετατρέψιμο σε μερίδες απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική της τοποθετήσεως τους.
Απάντηση: Καθώς οι προηγούμενες απαντήσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας  Θεσσαλίας δεν μας δίνουν καμία βεβαιότητα ότι απευθύνεται σε θεσμικούς επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική, θα ήταν σκόπιμο να ανακοινωθούν οι θεσμικοί επενδυτές έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι κανένα φυσικό πρόσωπο  δεν θα εισέλθει τις παραπάνω εκδόσεις  ομολόγων καθώς απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και θεωρούνται εκδόσεις υψηλού ρίσκου.
6) Η Τράπεζα το Δεκέμβριο 2015 – Φεβρουάριο 2016 εξέδωσε επιτυχώς ομόλογο πενταετούς διάρκειας με υπερκάλυψη της έκδοσης.
Απάντηση: Η τελευταία πληροφορία πράγματι μας τρομάζει διότι η διοίκηση συνδέει μια απλή έκδοση με την κατηγορία των perpetual buds.
Και πρέπει να γνωρίζει ότι η κοινοτική Οδηγία Mifidi απαγορεύεται να διατεθούν ομόλογα αυτής της κατηγορίας σε φυσικά πρόσωπα διότι έχει αλλά χαρακτηριστικά.
Η ενασχόληση μας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας είχε ως σκοπό να ενημερώσουμε αρχικά τους καταθέτες ότι το προϊόν αυτό δεν είναι για αυτούς παρότι προσφέρει επιτόκιο υψηλότερο 8 φορές από αυτό της κατάθεσης αλλά δεν δίνει πίσω το αρχικό κεφάλαιο όπως και να μην πληρώσει το κουπόνι.
7) Τα επιτόκια της έκδοσης ομολόγων θα είναι σε συνθήκες της αγοράς στο χρόνο έκδοσης.
Απάντηση: Στο ενδεχόμενο να είναι με τις συνθήκες της αγοράς δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον από επαγγελματίες επενδυτές . Θα είναι διπλάσιο σε σχέση με της αγοράς  για να το αγοράσουν θεσμικοί επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία.
 
Τι ανέφερε από τις 6/5 το www.bankingnews.gr

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας βγάζει ομόλογα που δεν λήγουν ποτέ, γιατί έχει ανάγκη ρευστότητας

Τι θα κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος;

«Καίγεται» για ρευστό η Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας, η οποία σπεύδει εναγωνίως στην έκδοση ομολόγων.
Η διοίκηση της Τράπεζας και προσωπικά ο πρόεδρος κ Αναστάσιος Λάππας από την πρεμούρα του να προλάβει τις εξελίξεις ξεκίνησε τη διαδικασία των έκτατων γενικών συνελεύσεων μέσα στο Πάσχα.
Στις 30 Απριλίου έγινε η πρώτη γενική συνέλευση η οποία αναβλήθηκε λόγω έλλειψη απαρτίας, η δεύτερη θα γίνει σήμερα Τρίτη 7 Μαίου χωρίς να λάβει αποφάσεις για να φθάσει η διοίκηση της Τράπεζας  την Τρίτη 14  Μαΐου ζητώντας ως ελάχιστη συμμετοχή 400 άτομα σε σύνολο 13.000 μεριδιούχων.
Η διοίκηση του κ. Αναστάσιου Λάππα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι έχει εξασφαλίσει την συγκατάθεσητων μετοχών καθώς ο μηχανισμός της Συνεταιριστικής Τράπεζας θα εργαστεί προς την κατεύθυνση να βρεθεί η αναγκαία συμμετοχή.
Οι παρευρισκόμενοι μέτοχοι θα κληθούν να δώσουν την έγκρισή τους για την έκδοση 7ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης.
Επίσης στην ημερήσια διάταξη έχει συμπεριληφθεί η έγκριση όρων ομολόγου μετατρέψιμου υπό όρους σε εταιρικές μερίδες αορίστου διάρκειας.
Η διοίκηση του Αναστασίου Λάππα λέει σε απλά ελληνικά ότι το ομόλογο επταετούς  διάρκειας είναι μειωμένης εξασφάλισης δηλαδή ο αγοραστής του ομολόγου θα αναλάβει υψηλό ρίσκο ενώ η τράπεζα προτίθεται να δώσει υψηλό επιτόκιο.
Τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο ανακτά την εμπιστοσύνη στις αγορές  με το  επιτόκιο της δεκαετίας να κινείται στην περιοχή του 3%, ενώ  η Συνεταιριστική Τράπεζα της Θεσσαλίας για να  βρει χρηματοδότες - αιμοδότες  θα τους προσφερθούν επιτόκια πιθανόν στα επίπεδα του  8% και 9% με την ελπίδα κάποιοι επενδυτές που έχουν άγνοια κινδύνου να αγοράσουν τα ομόλογα του κ. Α. Λάππα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που τα ομόλογα γίνουν με δημόσια  τοποθέτηση θα απαιτηθεί ενημερωτικό δελτίο  ενώ αν ακολουθηθεί η ιδιωτική τοποθέτηση μέχρι 150 επενδυτές δεν απαιτείται ενημερωτικό δελτίο  σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος σοβαρός επενδυτής θα βάλει 100.000 ευρώ για ένα ομόλογο από το οποίο δεν θα πάρει πότε πίσω το κεφάλαιό του καθώς η έκδοση δεν θέτει ορίζοντα λήξης.
Η προσδοκία ανεύρεσης επενδυτών πιθανόν να εστιασθεί από την κατηγορία των δανειοληπτών έτσι ώστε να βοηθήσουν τη Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος και προσωπικά ο διοικητής κ Γιάννης Στουρνάρας πρέπει άμεσα να παρέμβει με απώτερο σκοπό  να προστατεύσει κάποιους καταθέτες που θα τους προταθεί να αγοράσουν ομόλογα διότι  θα τους δώσουν επιτόκια που καμία άλλη τράπεζα δεν δίνει χωρίς όμως να τους αποκαλύψουν και τους υπόλοιπους όρους της έκδοσης.  

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης