Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με 73 ευρωβουλευτές η νέα ακροδεξιά ομάδα της Le Pen - Στόχος η επιστροφή της εξουσίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ

tags :
Με 73 ευρωβουλευτές η νέα ακροδεξιά ομάδα της Le Pen - Στόχος η επιστροφή της εξουσίας στα κράτη - μέλη της ΕΕ
"Έχουμε αλλάξει την πολιτική σκακιέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η Le Pen
Τη νέα ακροδεξιά ομάδα της στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα, 13 Ιουνίου 2019, η γαλλίδα Μ. Le Pen, ενώνοντας τους ευρωσκεπτικιστές από όλη την ήπειρο, που στοχεύουν να επαναφέρουν την εξουσία από τις Βρυξέλλες πίσω στις πρωτεύουσες.
Η νέα συμμαχία που αυτοαποκαλείται «Ομάδα ταυτότητας και δημοκρατίας (ID)», συγκεντρώνει τον Εθνικό Συναγερμό της Le Pen, τον Ιταλό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Matteo Salvini και το AfD της Γερμανίας, καθώς και εθνικιστές από Αυστρία, Φινλανδία και Δανία.
"Έχουμε αλλάξει την πολιτική σκακιέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε η Le Pen για την ID, η οποία θα κατέχει 73 από τις 751 έδρες και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη ομάδα στο νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο, ακριβώς πίσω από τους Πράσινους.
Παρόλο που τα κόμματα που δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την ΕΕ κέρδισαν τα δύο τρίτα των εδρών στις ευρωεκλογές του προηγούμενου μήνα, οι εθνικιστές ηγέτες χαιρέτησαν τα ισχυρά κέρδη τους ως δικαίωση.
«Είμαστε ακόμα μια μειονότητα αλλά μια μεγαλύτερη μειονότητα από ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής των Φινλανδών  Jussi Halla-aho σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Τα κόμματα των ευρωσκεπτικιστών έχουν γεφυρώσει διαφορές για την επίτευξη κοινών στόχων, όπως η επιστροφή εξουσίας στα κράτη μέλη της ΕΕ, ο περιορισμός της μετανάστευσης και η διακοπή της εξάπλωσης του Ισλάμ στην Ευρώπη.
Ο Joerg Meuthen, συνιδρυτής της AfD, συνόψισε τους στόχους της συμμαχίας ως εξής: "Όχι σε περισσότερες αρμοδιότητες στην ΕΕ, όχι σε περαιτέρω εναρμόνιση, όχι στην υπονόμευση του εθνικού κράτους".
Ωστόσο, διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα πολιτικό πρόγραμμα συνοχής.
Με το κόμμα Brexit της Βρετανίας και με άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα διάσπαρτα σε πολιτικές ομάδες, το ID θα στερείται αρκετών θέσεων στην κοινοβουλευτική συνέλευση, για την παρεμπόδιση ή την  ψήφιση νομοθεσίας.
Ο σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του Salvini Marco Zanni, του οποίου το σωματείο είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι καλούν κι άλλα κόμματα, όπως η Vox της Ισπανίας, να συμμετάσχουν.
"Το μήνυμα προς όλα εκείνα τα μέρη που έχουν μια ριζικά διαφορετική άποψη για την Ευρώπη, εάν μπορούμε να συνεργαστούμε ... αυτό θα ωφελήσει όλους μας", δήλωσε ο Zanni.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης