Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε ΕΚΤ και αποτελέσματα στραμμένη η προσοχή των επενδυτών

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Σε ΕΚΤ και αποτελέσματα στραμμένη η προσοχή των επενδυτών
ΑΓΟΡΑ: Το βλέμμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στα μέτρα για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επίσης και στα αποτελέσματα των εισηγμένων που ανακοινώνονται. Δημοσίευσε πριν από λίγο η Μυτιληναίος και είναι αρκετά καλά. Πολύ καλά ήταν και τα χθεσινά του ΟΠΑΠ.

Περιμένουν μία ήπια άνοδο για σήμερα οι αναλυτές. Η αγορά ξεκίνησε με μικρές απώλειες και στις 855 μονάδες αλλά κρατάει. Ο τζίρος είναι χαμηλός στα πρώτα λεπτά και πολλές μετοχές δεν έχουν κάνει πράξη από την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Καλή η εικόνα των τραπεζών στο ξεκίνημα όπως και της ΔΕΗ. Υστερεί λίγο ο ΟΤΕ, ενώ Φουρλής και Jumbo διορθώνουν λίγο καθώς χθες ενισχύθηκαν σημαντικά.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Δυνατά αποτελέσματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Επηρέασε και το λογιστικό πρότυπο 16. Ο τζίρος στα 990,8 εκατ. ευρώ από 717,1 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 175,2 εκατ. ευρώ από 145,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 81,6 εκατ. ευρώ από 83,8 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικές λειτουργικές ταμειακές ροές 139,1 εκατ. ευρώ από 59,6 εκατ. ευρώ κάλυψαν εκροές από επενδυτικές και χρηματοδοτικές και αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα στα 240,5 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 2,01 δισ. ευρώ από 1,78 δισ. ευρώ και η καθαρή θέση είναι στα 1,53 δισ. ευρώ. Η μετοχή άνοιξε με άνοδο.

ΟΠΑΠ: Δυνατά τα αποτελέσματα σε επίπεδο EBITDAκαι καθαρών κερδών. Οι μικτές εισπράξεις ανήλθαν στα 2,13 δισ. ευρώ από 2,11 δισ. ευρώ, τα EBITDA στα 198,6 εκατ. ευρώ από 157,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 91,8 εκατ. ευρώ από 66 εκατ. ευρώ.

Εξαιρετικές ήταν οι λειτουργικές ταμειακές διαμορφούμενες στα 129,7 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με τις χαμηλές επενδυτικές και χρηματοδοτικές εκροές αύξησαν τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 106,8 εκατ. ευρώ, τα οποία ανήλθαν στα 289,4 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζικές υποχρεώσεις παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, άρα υπάρχει μείωση του καθαρού δανεισμού και αυξήθηκαν μόνο κατά το σκέλος των μισθώσεων οι οποίες πλέον αποτυπώνονται. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι συνολικές υποχρεώσεις εμφανίζονται αυξημένες στα 1,23 δισ. ευρώ από 1,01 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί στις λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνεται το οφειλόμενο ποσό προς το Ελληνικό Δημόσιο που αφορά στην εισφορά επί των καθαρών εσόδων αλλά και η υποχρέωση προς τους μετόχους της Εταιρείας για το υπόλοιπο μέρισμα χρήσης 2018 ύψους 190,3 εκατ. ευρώ το οποίο ήταν πληρωτέο στις 15.07.2019.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Βγαίνουν εδώ και μέρες πολλά κομμάτια. Στην αρχή οι αγοραστές ήταν πιο επιθετικοί και μάζευαν μέχρι τα 2,20 ευρώ, αλλά εσχάτως έχουν υποχωρήσει στα 2 ευρώ. Ο μεγάλος όγκος δημιουργεί προβληματισμό. Περιμένουμε τα αποτελέσματα εξαμήνου.

Θυμίζουμε πως η στήλη έχει πιο επιφυλακτική άποψη έναντι των αναλυτών και βλέπουμε τη μετοχή ως ένα δυνατό turnaroundstory αλλά μακροπρόθεσμα. Στο ξεκίνημα έχουμε δυνατές πωλήσεις για μία ακόμη ημέρα με τη μετοχή να βρίσκεται στα 2 ευρώ και να δίνει μάχη για να τα κρατήσει. Θα θέλαμε να δούμε αντοχές εδώ και γιατί όχι μία αντίδραση με χαμηλότερο όγκο. Ίδωμεν…

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Βάζουν μεγάλες εντολές αγοράς στην προσυνεδρίαση ή στις τελικές δημοπρασίες και μετά τις ακυρώνουν. Στο preopening έβαλαν αγορά 30 χιλ. τεμάχια στα 3 ευρώ και μετά από λίγο την ακύρωσαν. Παίζουν τα παιδιά…

Το σημαντικό βέβαια είναι ότι προχωράει η πώληση του συγκροτήματος και υπάρχουν ενδιαφερόμενοι. Έχει πάρει και χρήματα από το fundόπως έχουμε ξαναγράψει και έχει ξεχρεώσει ένα μεγάλο μέρος υποχρεώσεων που στέκονταν τροχοπέδη στη διαδικασία.

CENTRIC: Και εδώ νομίζουμε πως η γενική συνέλευση έβγαλε κάποιες ειδησούλες. Η διοίκηση φαίνεται πως ψάχνει ευκαιρίες με καλή απόδοση και σε ακίνητα και σε άλλες δραστηριότητες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης