Τελευταία Νέα
Διεθνή

Die Zeit: Πάνω από 50% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα το 2019

Die Zeit: Πάνω από 50% αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα το 2019
Σύμφωνα με τον ΔΟΜ μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν 32.767 μετανάστες. Πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 22.261
Για τις ορδές μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά από την αρχή του 2019 κάνει για μια ακόμη φορά λόγο η γερμανική Die Zeit στην Online έκδοσή της επικαλούμενη επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
«Από την αρχή της χρονιάς έφτασαν σχεδόν 50% περισσότεροι πρόσφυγες από ό,τι πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου έφτασαν 32.767 μετανάστες. Πέρσι την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτός ανερχόταν στις 22.261.
Στην Ιταλία με 6.570 αφίξεις έφτασαν κατά τρεις φορές λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρυσι. Στην Ισπανία έφτασαν εμφανώς περισσότεροι, δηλαδή 17.000 άνθρωποι, οι οποίοι βέβαια ήταν οι μισοί σε σχέση με το 2018» αναφέρει το δημοσίευμα.
Υπογραμμίζει ακόμη, ότι στις μεσογειακές χώρες έχουν φτάσει φέτος ήδη 60.000 άνθρωποι, περίπου 20% λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
«Και ο αριθμός των θυμάτων έχει υποχωρήσει σημαντικά» σημειώνει το δημοσίευμα επισημαίνοντας στη συνέχεια τη διάκριση στην οποία προβαίνει η έκθεση του ΔΟΜ:
«Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει ο ΔΟΜ μετανάστες είναι εκείνοι που αφήνουν τον τόπο κατοικίας τους ανεξάρτητα από το αν το κάνουν από ελεύθερη επιλογή ή επειδή εξαγανάστηκαν να μεταναστεύσουν και ανεξάρτητα από το πόσο θα διαρκέσει η παραμονή τους στο εξωτερικό.
Αντίθετα οι πρόσφυγες αναζητούν προστασία λόγω πολέμου ή επαπειλούμενης δίωξης.
Έτσι οι πρόσφυγες είναι και μετανάστες, αλλά όλοι οι μετανάστες δεν είναι και πρόσφυγες.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους αριθμούς που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνονται π.χ. και οι οικονομικοί μετανάστες. Τέλος, το δημοσίευμα κλείνει υπενθυμίζοντας ότι «ως επί το πλείστον η κατάσταση των νεοαφιχθέντων είναι δύσκολη στην Ελλάδα εξαιτίας των αυξανόμενων αριθμών», με την κατάσταση στη Μόρια να παραμένει κρίσιμη.
«Συνολικά τον Αύγουστο» γράφει η Zeit Online «παρέμεναν στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι, το 40% εκ των οποίων ήταν βάσει στοιχείων του ΟΗΕ ανήλικοι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης