Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν τη διεξαγωγή διαφγανικής διάσκεψης στο Πεκίνο

tags :
Οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν τη διεξαγωγή διαφγανικής διάσκεψης στο Πεκίνο
Οι Ταλιμπάν ανακοινώνουν τη διεξαγωγή διαφγανικής διάσκεψης στο Πεκίνο
Μια ακόμη ένδειξη για την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αποτελεί η ανακοίνωση του εκπροσώπου των «Ταλιμπάν» του Αφγανιστάν, ότι καλούν σε διαφγανική διάσκεψη για την «εξεύρεση λύσης στο αφγανικό πρόβλημα» στο Πεκίνο.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν» Σουχάιλ Σαχίν στο Γαλλικό Πρακτορείο, η αντιπροσωπεία τους, υπό τον συνιδρυτή του κινήματος, τον μουλά Άμπντουλ Γάνι Μπαραντάρ, θα μεταβεί στην Κίνα στις 29 και 30 Οκτώβρη.
Το ταξίδι στο Πεκίνο αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση στην Ντόχα μεταξύ του μουλά Μπαραντάρ, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των «Ταλιμπάν», και του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας Ντενγκ Σιζόν, σύμφωνα με τον Σαχίν.
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την προσεχή διαφγανική διάσκεψη στο Πεκίνο και για θέματα που αφορούν τη λύση του αφγανικού προβλήματος», έγραψε στο «Twitter».
Η αφγανική κυβέρνηση που ήταν ενήμερη για το σχέδιο της Κίνας να φιλοξενήσει συνομιλίες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ίντρις Ζαμάν, δεν αντέδρασε σε πρώτη φάση στη δήλωση του Σαχίν.
Ο εκπρόσωπος των «Ταλιμπάν» πρόσθεσε ότι «όλοι οι συμμετέχοντες θα παραβρεθούν στη διάσκεψη υπό την προσωπική τους ιδιότητα και θα παρουσιάσουν την προσωπική τους άποψη για την εξεύρεση λύσης στο αφγανικό πρόβλημα».
Τον Μάη, πολιτικοί αντίπαλοι της αφγανικής κυβέρνησης είχαν συναντήσει αντιπροσωπεία των «Ταλιμπάν» στη Μόσχα. Τον Ιούλη, μια συνάντηση -η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια- πραγματοποιήθηκε μεταξύ των «Ταλιμπάν» και διαφόρων Αφγανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Ντόχα.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να καταρτίσουν έναν «οδικό χάρτη για την ειρήνη» στο Αφγανιστάν.
Η Κίνα, από την πλευρά της, που μοιράζεται σύνορο μήκους 76 χλμ. με το Αφγανιστάν στη βορειοανατολική πλευρά της, ενθαρρύνει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Τον Ιούνη υποδέχτηκε αντιπροσωπεία των «Ταλιμπάν», στη συνέχεια στα τέλη Σεπτέμβρη, έπειτα από την αναστολή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump, των διαπραγματεύσεων με τους «Ταλιμπάν» για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν με αντάλλαγμα ορισμένες εγγυήσεις από τους «Ταλιμπάν».
Η Κίνα έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της για τους ορυκτούς πόρους της περιοχής αλλά και την «ανησυχία» της για το «κενό ασφαλείας που μπορεί να δημιουργηθεί μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών μονάδων μάχης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης