Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Πολιτικό αδιέξοδο και μετά τις εκλογές της Κυριακής 10/11 – Τα σενάρια

Ισπανία: Πολιτικό αδιέξοδο και μετά τις εκλογές της Κυριακής 10/11 – Τα σενάρια
Για τέταρτη φορά την τελευταία 4ετία στις κάλπες οι Ισπανοί
Στις κάλπες προσέρχονται την προσεχή Κυριακή 10 Νοεμβρίου – για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο και για τέταρτη φορά την τελευταία 4ετία - οι Ισπανοί προκειμένου να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση τους.
Τα μηνύματα όμως δεν είναι ιδιαίτερα θετικά ως προς την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που βιώνει εδώ και αρκετούς μήνες η Ισπανία.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η συμμετοχή των Ισπανών στην πιο σύντομη προεκλογική εκστρατεία της πολιτικής τους ιστορίας θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή ενώ όλα τα στοιχεία και οι αναλύσεις συνηγορούν στο ότι το πολιτικό αδιέξοδο θα παραμείνει και την επομένη της κάλπης της 10ης Νοεμβρίου.
Ανάμεσα μάλιστα στα σενάρια της επόμενης ημέρας είναι και αυτό που προβλέπει... μια ακόμα, την πέμπτη προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι οι Ισπανοί και παρά τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών, εξακολουθούν να παραμένουν διχασμένοι.
Σύμφωνα με το σύνολο των δημοσκοπήσεων οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez θα είναι και πάλι το πρώτο κόμμα, χωρίς όμως να καταφέρουν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το Σοσιαλιστικό Κόμμα να δει την κοινοβουλευτική του δύναμη να μειώνεται, καθώς είναι πιθανό να λάβει στο τέλος λιγότερες από τις 123 έδρες που έλαβε στις εκλογές του περασμένου Απριλίου.
Αυτό σημαίνει πως το έργο του Sanchez για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο καθώς θα πρέπει να συμμαχήσει με άλλα κόμματα.
Σημειώνεται πως μετά τις εκλογές του Απριλίου του 2019 οι Σοσιαλιστές ήταν σε διαρκείς συνομιλίες με τους Podemos, οι οποίες όμως δεν κατέληξαν πουθενά, καθώς οι Podemos ήθελαν στελέχη τους να αναλάβουν υπουργεία, αίτημα που απέρριπταν κατηγορηματικά οι Σοσιαλιστές.
«Το αδιέξοδο είναι η κύρια ανησυχία, το βασικό πολιτικό πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ισπανία» είπε στο πρόσφατο debate των πολιτικών αρχηγών ο Pedro Sanchez, ο οποίος κάλεσε τους Ισπανούς να ψηφίσουν για μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που θα διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και θα προωθήσει κοινωνικές πολιτικές.
Image
Άνοδος ακροδεξιάς

Οι Σοσιαλιστές και το Λαϊκό κόμμα ήταν οι δυνάμεις που κυριαρχούσαν στο πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας για δεκαετίες.
Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των γεγονότων στην Καταλονία με το αίτημα για ανεξαρτησία με αποτέλεσμα οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις να αρχίσουν να «φυλλοροούν» και το πολιτικό σκηνικό να θρυμματίζεται.
Ως αποτέλεσμα αναδύθηκαν οι αριστεροί Podemos και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos ενώ μετά το 2017 έκανε πιο δυναμική την εμφάνιση του και το ακροδεξιό κόμμα Vox, το οποίο κατάφερε για πρώτη φορά να εκπροσωπηθεί στο κοινοβούλιο με τις εκλογές του Απριλίου του 2019.
Είναι χαρακτηριστικό πως εκτιμάται ότι το Vox θα καταφέρει σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση να φτάσει στην τρίτη θέση πίσω από Σοσιαλιστές και Λαϊκό Κόμμα, διπλασιάζοντας την παρουσία και τη δύναμη του στη Βουλή φτάνοντας ακόμα και τις 40 με 49 έδρες.

Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου είναι πολλά.
Ένα από αυτά θέλει τον Sanchez πρωθυπουργό με την ανοχή του Λαϊκού Κόμματος, μια και τα δύο κόμματα έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός Μεγάλου Συνασπισμού.
Αυτό σημαίνει πως ο Sanchez θα ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα είναι ιδιαίτερα εύθραυστη και η οποία θα εξαρτάται από τις διαθέσεις και τις σκοπιμότητες του Λαϊκού Κόμματος.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι ο Sanchez να επιχειρήσει και πάλι να φτάσει σε μια προγραμματική συμφωνία με τους Podemos και να βασιστεί στη στήριξη των καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Αλλά και αυτή η προοπτική συνεπάγεται μια ιδιαίτερα ευάλωτη κυβέρνηση.
Εναλλακτικές όμως δεν υπάρχουν.
Το Λαϊκό Κόμμα, βάσει των δημοσκοπήσεων, δεν θα καταφέρει με τις έδρες που θα έχει, να μπορέσει να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού.
Είναι χαρακτηριστικό πως η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα El Pais, θέλει τους Σοσιαλιστές του Sanchez να λαμβάνουν το 27,3% των ψήφων και 121 έδρες (από 123 έδρες που είχαν στις εκλογές του Απριλίου του 2019), όταν για να φτάσει κανείς στην αυτοδυναμία χρειάζεται 176 έδρες.
Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να λαμβάνει το 21,2% και 91 έδρες (από 66 τον Απρίλιο του 2019) ενώ το ακροδεξιό Vox που θα είναι τρίτη ισχυρότερη δύναμη με 13,7% θα διπλασιάσει σχεδόν τις έδρες του σε 46 (από 24 τον Απρίλιο του 2019) την ώρα που οι Podemos και οι Ciudadanos θα δουν τα ποσοστά τους να μειώνονται σημαντικά.
Συγκεκριμένα, οι Podemos φέρονται να λαμβάνουν το 12,4% και 31 έδρες και οι Ciudadanos το 8,3% και 14 έδρες.
Όσον αφορά το νέο κόμμα Mais Pais του οποίου επικεφαλής είναι ο Inigo Errejon, πρώην στελέχους των Podemos φέρεται να περιορίζεται στο 3,3% και στις 5 έδρες.
Image
Υπό αυτά τα δεδομένα, το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει ο Sanchez να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στο debate που έγινε στις αρχές της εβδομάδας ο Sanchez δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πως σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον επιβεβαιωθούν στην κάλπη οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων.
Αντιθέτως κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν το κόμμα εκείνο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, καθώς δεν διαφαίνεται κάποιο από αυτά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Έκκληση στην οποία ωστόσο δεν ανταποκρίθηκε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.
Image
Τι βλέπουν οι αναλυτές

Στην εκτίμηση ότι η Ισπανία θα παραμείνει σε πολιτικό αδιέξοδο παρά τις εκλογές της Κυριακής (10/11/2019) συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και προβολές για την κατανομή των εδρών, η συγκρότηση της κυβέρνησης θα είναι πολύ πιο δύσκολη μετά τις νέες εκλογές» ανέφερε πρόσφατα ο Maartje Wijffelaars από την RaboResearch.
«Όποια και αν είναι τα σκαμπανεβάσματα των πρώην ισχυρών κομμάτων, κανένα δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Οι συμφωνίες και η συναίνεση θα είναι απαραίτητη για όποιον σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση στην Ισπανία» δήλωσε ο Juan Soto, εκτελεστικός διευθυντής του ισπανικού think tank Civismo.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Eurasia Group, 13 κόμματα αναμένεται να μπουν στο ισπανικού κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τη Eurasia Group, τα τρία βασικά σενάρια είναι τα εξής:
1. Ο Sanchez πιθανότατα θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης με τη στήριξη άλλων αριστερών κομμάτων και ενδεχομένως κάποιων Καταλανών.
2. Ο Sanchez θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη δεξιών κομμάτων, μεταξύ των φιλελεύθερων Ciudadanos και του Λαϊκού Κόμματος.
3. Θα χρειαστεί να διεξαχθούν νέες εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης