Τελευταία Νέα
Οικονομία

Λεφτά υπάρχουν μέχρι τις 15 Μαΐου - Στον ΟΔΔΗΧ σήμερα οι εκπρόσωποι της Pimco

Λεφτά υπάρχουν μέχρι τις 15 Μαΐου - Στον ΟΔΔΗΧ σήμερα οι εκπρόσωποι της Pimco
Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις προσεχείς δημοπρασίες εντόκων γραμματίων θα αποτελούσε μεγάλη «ανάσα» για την κυβέρνηση
Επιχείρηση ανεύρεσης χρήματος με οποιοδήποτε κόστος για τον προϋπολογισμό έχει στηθεί από την κυβέρνηση τρομοκρατούμενη από την εξής δυσάρεστη είδηση: Ότι στις 15 Μαΐου τελειώνουν οριστικά τα ταμειακά διαθέσιμα και τα ποσά από τα ρέπος των φορέων της γενικής κυβέρνησης που κρατούν ζωντανή την χώρα και δεν χρεοκοπεί.
Μετά το σήμα κινδύνου για την ρευστότητα που εξέπεμψε το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, και για το οποίο σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές ενημερώθηκε χθες και ο Πρωθυπουργός, η αναστάτωση που προκλήθηκε στο Μαξίμου ήταν μεγάλη.
Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη να κινηθεί άμεσα και να βρει λεφτά μέσα από ενέργειες που δεν θα ακολουθούν αυστηρά το «πρωτόκολλο».
Αυτό το νόημα είχε και η χθεσινή συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με εκπροσώπους της επενδυτικής εταιρίας Pimco - η οποία παλιότερα αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ που θεωρείτο ως ένας από τους μεγαλύτερους «λύκους των κεφαλαιαγορών».
Ενώ με την ίδια αντιπροσωπεία πρόκειται να συναντηθεί σήμερα και ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) Στέλιος Παπαδόπουλος, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο κάτω και σε μια προσπάθεια να γίνει πράξη το ενδιαφέρον το οποίο εκδήλωσαν χθες στον υπουργό Οικονομικών για την αγορά εντόκων γραμματίων και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της σημερινής επαφής του κ. Παπαδόπουλου με τα στελέχη της Pimco αναμένεται εκτός απροόπτου να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Αθήνα να ξεπεράσει ως ένα βαθμό την σοβαρή κρίση ρευστότητας που την ταλανίζει.
Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις προσεχείς δημοπρασίες εντόκων γραμματίων θα αποτελούσε μεγάλη «ανάσα» για την κυβέρνηση.
Στις 8 Απριλίου πραγματοποιείται δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με στόχο να αντληθούν 1,4 δισ. ευρώ που θα αναχρηματοδοτήσουν ίσης αξίας εξάμηνα έντοκα τα οποία λήγουν στις 14 Απριλίου.
Από το ποσό αυτό, πάνω από 700 εκατ. ευρώ είχαν αγοραστεί από ξένους, που απέχουν πια από τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους. Το μερίδιό τους δεν επιτρέπεται να καλυφθεί από τις ελληνικές τράπεζες και, μέχρι πρότινος, τη λύση έδινε το Κοινό Κεφάλαιο των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ωστόσο, τα περιθώρια αγοράς εντόκων από το Κοινό Κεφάλαιο είναι πλέον περιορισμένα.
Άλλη μία παρτίδα εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στις 17 Απριλίου.
Επίσης, τη Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου εκπνέει η προθεσμία για τη δόση ύψους 448,014 εκατ. ευρώ που χρωστά η χώρα στο ΔΝΤ και απορρέει από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (2010).
Το Γενικό Λογιστήριο θα πληρώσει το Ταμείο με τα τελευταία αποθεματικά που έχουν μείνει από τους φορείς του κράτους.
Η κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας, εντός και εκτός συνόρων, είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» στα πλευρά της κυβέρνησης το οποίο άρχισε να «πονά» μετά από το διπλό «φιρμάνι» που εξέδωσαν δανειστές και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σύμφωνα με αυτό το όριο της έκδοσης εντόκων δεν πρόκειται να αυξηθεί πάνω τα 15 δις ευρώ ενώ οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να συνδράμουν στις δημοπρασίες εντόκων του Ελληνικού Δημοσίου.
Μπορεί το θέμα της κάλυψης των δανειακών αναγκών να ήταν το βασικό στην συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με το κλιμάκιο της Pimco, ωστόσο βρέθηκαν και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς και οι δημοσιονομικές προοπτικές.
Η συνάντηση με τα στελέχη της επενδυτικής εταιρίας ομολόγων κράτησε μία ώρα και σε αυτό το διάστημα οι εκπρόσωποι της Pimco ενημερώθηκαν για τον μηχανισμό πίεσης που έχουν στήσει οι τρεις θεσμοί στην Ελλάδα εκβιάζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεσμεύσουν κανένα ποσό προς την Αθήνα αν δεν πεισθούν ότι τα μέτρα είναι τεκμηριωμένα.
Επιπρόσθετα αν αυτά πάρουν τον δρόμο προς την Βουλή ίσως τότε αποδεσμευτεί ένα κομμάτι από την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης