Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Τρενάκι του τρόμου η εβδομάδα για την Ελλάδα – Συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση χρέους δεν λύνει το πρόβλημα

tags :
Capital Economics: Τρενάκι του τρόμου η εβδομάδα για την Ελλάδα – Συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση χρέους δεν λύνει το πρόβλημα
Εάν οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει μια σημαντική μορφή ελάφρυνσης του χρέους, η κρίση δεν θα τελειώσει και η θέση της Ελλάδας στη νομισματική ένωση θα παραμείνει αμφίβολη
Ακόμα και με τα ακραία πρότυπα της ελληνικής κρίσης, τα τελευταία σκαμπανεβάσματα  την εβδομάδα που μας πέρασε, αποτελούσε μια πραγματική βόλτα με τρενάκι.
Αυτό αναφέρει η Capital Economics στην σημερινή 8σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Nai or Oxi?», την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την Capital Economics η έκπληξη του Σαββατοκύριακου ήταν η αναγγελία του δημοψηφίσματος, ενώ ακολούθησε την Τρίτη η χρεοκοπία προς το ΔΝΤ και την λήξη του δευτέρου πακέτου διάσωσης.
Υπήρξαν κάποια ψήγματα αισιοδοξίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δείχνει ότι θέλει να παραχωρήσει περισσότερα στους πιστωτές.
Όμως το Eurogroup αρνήθηκε να συζητήσει το οτιδήποτε πριν από το δημοψήφισμα.
Παρά τις ανησυχίες για τη νομιμότητά του δημοψηφίσματος, οι εκλογές της Κυριακής φαίνεται να προχωρούν.
Αλλά θα είναι ΝΑΙ ή ΌΧΙ;
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή το πρωί, δείχνουν ότι υπάρχει ντέρμπι.
Η στροφή προς προς το ΝΑΙ, ίσως οδηγείται και από τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων.
Ακριβώς όπως ασαφές είναι το αποτέλεσμα, έτσι ασαφείς είναι και οι πιθανές συνέπειες.
Μία εξέλιξη, που φαίνεται σχεδόν βέβαια μετά από την επικράτηση του Ναι, είναι η παραίτηση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλά αν αυτό προκαλέσει γενικές εκλογές, ή μια προσωρινή τεχνοκρατική κυβέρνηση, είναι αβέβαιο.
Φυσικά, η συμφωνία πάνω στην οποία οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν έχει... αποσυρθεί.
Αλλά η γενική προσδοκία είναι ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα είναι έτοιμοι να «αναστήσουν» τη συμφωνία, ή κάτι παρόμοιο με αυτό, στην περίπτωση ενός «Ναι».
Για μια νέα συμφωνία και όχι παράταση, θα πρέπει να υπάρξει η εκπόνηση ενός νέου μνημονίου, για το οποίο θα χρειαστεί χρόνος.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα μπορούσαν, επομένως, να παραμείνουν στη θέση τους για λίγο.
Αλλά με την προοπτική μιας συμφωνίας, η πιθανότητα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει να εγκρίνει την παροχή ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο μεσοδιάστημα.
Οι πιθανές συνέπειες της επικράτησης του «Οχι», είναι ακόμα πιο αβέβαιες.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει ότι η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει τη θέση της για περαιτέρω διαπραγματεύσεις, διευκολύνοντας γρήγορα μια συμφωνία κατά μήκος των γραμμών που υπέβαλε στους πιστωτές με επιστολή του ο Τσίπρας την 30η Ιουνίου.
Ο Τσίπρας είχε προτείνει ένα νέο διετές πακέτο διάσωσης και αναδιάρθρωση των χρεών στην Ελλάδα.
Αλλά αυτό φαίνεται πολύ αισιόδοξο.
Με την τελευταία προσφορά των πιστωτών να έχει απορριφθεί, οι διαπραγματεύσεις για μια ολόκληρη νέα συμφωνία - εάν, πράγματι, υπάρξουν - φαίνεται πιθανό να διαρκέσουν πολύ χρόνο, γιατί θα είναι πιο δύσκολο από ό, τι αν αναδειχθεί το «Ναι».
Εν τω μεταξύ, τα χρήματα θα συνεχίσουν να φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες.
Η στάση της ΕΚΤ είναι επομένως κρίσιμη.
Αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων και του αντιπροέδρου Vitor Constâncio, έχουν άφησε να εννοηθεί ότι το «όχι» θα μπορούσε να οδηγήσει σε  απενεργοποίηση της στήριξης των τραπεζών.
Ωστόσο, εάν η Ελλάδα αθετήσει την πληρωμή της 20ης Ιουλίου προς την ΕΚΤ, θα καθιστούσε πολύ δύσκολο για την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει την οποιαδήποτε υποστήριξη στις τράπεζες.
Συνολικά, λοιπόν, είναι δυνατόν να δούμε πώς το δημοψήφισμα θα καταλήξει σε «Ναι» και πως θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει σε μια συμφωνία η οποία να καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για μερικούς μήνες και ενδεχομένως να ενσωματώνει κάποια μορφή χρέους αναδιάρθρωσης.
Ίσως ακόμη και με ένα «Όχι» θα επέτρεπε μια συμφωνία, εάν οι πιστωτές έκαναν πίσω το τελευταίο λεπτό.
Μετά από όλα αυτά, η Capital Economics εκτιμά ότι εάν οποιαδήποτε συμφωνία για την Ελλάδα δεν περιλαμβάνει μια σημαντική μορφή ελάφρυνσης του χρέους, η κρίση δεν θα τελειώσει και η θέση της Ελλάδας στη νομισματική ένωση θα παραμείνει αμφίβολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης