Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Borrell (ΕΕ) - Βlinken (ΗΠΑ): Στρατηγικά συμφέρουσα η συνεργασία με την Τουρκία

Borrell (ΕΕ) - Βlinken (ΗΠΑ): Στρατηγικά συμφέρουσα η συνεργασία με την Τουρκία
Tόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, ανέφεραν Borrell και Blinken
Σχετικά Άρθρα

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken με κοινή δήλωσή τους επιβεβαίωσαν ότι "η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεργαστούν για βιώσιμη αποκλιμάκωση".
Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι «τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η ΕΕ ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, που υποστηρίζεται από το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων». 

Για την Κίνα


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ξεκινήσουν εκ νέου τον διμερή διάλογο για την Κίνα, ως φόρουμ για τη συζήτηση του πλήρους φάσματος των σχετικών προκλήσεων και ευκαιριών.
Αναγνώρισαν μια κοινή αντίληψη ότι οι σχέσεις με την Κίνα είναι πολύπλευρες, που περιλαμβάνουν στοιχεία συνεργασίας, ανταγωνισμού και συστημικής αντιπαλότητας.

Για τη Ρωσία

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να συντονίσουν την απάντησή τους, με κοινό πεδίο αναφοράς την ελευθερία της κοινωνίας των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης και τον μειωμένο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
ΗΠΑ και ΕΕ σημείωσαν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν περαιτέρω, με συντονισμένο τρόπο, την προκλητική συμπεριφορά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας και της Γεωργίας, τις υβριδικές απειλές, τις απόπειρες παρέμβασης στις εκλογικές διαδικασίες, τις κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο και τη στρατιωτική επιθετικότητα.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και να ενθαρρύνουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει αντιπαραγωγικές προσεγγίσεις. 

Για το ΝΑΤΟ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ χρειάζονται νέους τρόπους συνεργασίας, διότι οι πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας καθιστούν τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ απαραίτητη για την κοινή μας ασφάλεια.
Υπενθύμισαν ότι οι δυνατότητες που αναπτύχθηκαν μέσω των αμυντικών πρωτοβουλιών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνουν λειτουργικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης