Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Cavusoglu στην Ελλάδα μέσω... Daily Sabah: Να μην επηρεάζεται από τους ξένους, να έρθει για συζήτηση

Μήνυμα Cavusoglu στην Ελλάδα μέσω... Daily Sabah: Να μην επηρεάζεται από τους ξένους, να έρθει για συζήτηση

Η Ελλάδα φαίνεται να ταιριάζει σε όλα τα στρατηγικά σχέδια που προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία, σύμφωνα με την Daily Sabah

Σχετικά Άρθρα
Η Daily Sabah είναι γνωστό ότι απηχεί τις θέσεις και τις απόψεις της κυβέρνησης της Τουρκίας.

Και αυτό κάνει για ακόμη μία φορά, μέσω του αρθρογράφου της Talha Köse, ο οποίος αφού εκθειάζει τη συμπεριφορά του υπουργού Εξωτερικών, Mevlüt Çavusoğlu, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να μην επηρεάζεται από τις ξένες δυνάμεις και να κάτσει με θετική διάθεση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επικρίσεις στον Δένδια και στα ελληνικά ΜΜΕ

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavusoğlu πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, προσπάθησε για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αναφέρει η Daily Sabah.
Με τη στήριξη τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, ο Çavuşoğlu ξεκίνησε το ταξίδι του επισκέπτοντας την τουρκική (σ.σ. μουσουλμανική κατά την Συνθήκη της Λωζάνης) μειονότητα στην Ανατολική Θράκη.
Κατά την Daily Sabah η επίσκεψή του έφερε επίσης χαρά και ενθουσιασμό στην τουρκική κοινότητα στη Δυτική Θράκη.
Ο ελληνικός τύπος και το κοινό, ωστόσο, επέκριναν την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ανατολική Θράκη..
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Çavusoğlu και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας επικοινωνούσαν ειλικρινά και συζήτησαν όλα τα θέματα μεταξύ των δύο χωρών.
Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες συμφώνησαν σε 25 θέματα και προγραμματίζουν συνάντηση μεταξύ του Προέδρου R. T. Erdogan και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Οι συμβιβαστικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές είναι ελπιδοφόρες και τέτοιες προσπάθειες έχουν συμβάλει στην εξάλειψη των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων.
Η συνολική ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια των διπλωματικών διαβουλεύσεων στην Αθήνα ήταν πολύ πιο εποικοδομητική από ό, τι κατά τη συνάντηση του Απριλίου στην Άγκυρα.
Επιτεύχθηκαν επίσης πολλές συμφωνίες που θα διευκολύνουν τον τουρισμό και θα επεκτείνουν την οικονομική ανταλλαγή.

Τα κρίσιμα ζητήματα αναβλήθηκαν

Ωστόσο, σύμφωνα με την Daily Sabah οι σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθούν να υπάρχουν και δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτούς τους τομείς.
Οι κρίσιμες συζητήσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν πηγή πιθανών εντάσεων μεταξύ των δύο γειτόνων.
Για παράδειγμα, η ελληνική πλευρά δεν υποχώρησε από τους ισχυρισμούς της σχετικά με την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Η απόφαση για αύξηση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο θεωρείται ακόμη ως "casus belli" (ένας νομικός όρος που, διαβασμένος στα τουρκικά, φέρει την πιο ειρωνική έννοια μονομαχίας του "προφανή κατασκόπου").
Επίσης, κατά την Daily Sabah η Ελλάδα δεν δείχνει καμία πρόθεση να σταματήσει να στρατιωτικοποιεί τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.
Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να έχει μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενώ με τον «χάρτη της Σεβίλλης», ο οποίος ισχυρίζεται ότι οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν είναι πλέον δημοφιλής ακόμη και μεταξύ των πιο ένθερμων συμμάχων της Ελλάδας, η ελληνική πλευρά προσπαθεί τώρα να διαμορφώσει μια νέα θέση σε συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους.
Μετά από χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων, οι λύσεις που βασίζονται σε μια ομοσπονδιακή Κύπρο είναι εκτός συνομιλίας.
Οι Ελληνοκύπριοι και η ελληνική πλευρά επιμένουν σε αυτόν τον τύπο, αλλά δεν είναι πλέον ρεαλιστικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Ο ρόλος των εξωτερικών παραγόντων

Αυτό που είναι προβληματικό στις τουρκο-ελληνικές σχέσεις είναι ότι οι εξωτερικοί παράγοντες διαμορφώνουν τη συμφωνία μεταξύ των δύο γειτόνων, αναφέρει η Daily Sabah.
Τα σήματα που προέρχονται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ είναι κρίσιμα σε αυτό το πλαίσιο.
Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου, τις δύο χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ακτή προς την Ανατολική Μεσόγειο.
Η υποστήριξη μιας συμμαχίας μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ελληνοκυπρίων, ενώ η ενσωμάτωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Σαουδικής Αραβίας στον ελληνο-ισραηλινό άξονα είναι ένας τύπος που σχεδιάστηκε από την Ουάσινγκτον.
Η Ουάσιγκτον ενδυναμώνει και ενθαρρύνει την Αθήνα αυξάνοντας τη στρατιωτική της υποδομή και παρέχοντας νέα όπλα.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει επίσης άλλους παράγοντες, όπως την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα ΗΑΕ, να ευθυγραμμιστούν περαιτέρω με την Ελλάδα.
Κατά την Daily Sabah όμως ακόμη και αυτοί ενοχλούνται από τις μαξιμαλιστικές στάσεις της Ελλάδας.
Η Ουάσιγκτον παρέχει πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη στον ελληνο-ισραηλινό άξονα για την εξισορρόπηση της Τουρκίας και της Αιγύπτου.
Ωστόσο, μια πιθανή προσέγγιση και ακόμη και η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου είναι ένα εφιαλτικό σενάριο για τους σημερινούς ηγέτες της Ανατολικής Μεσογείου της Ουάσιγκτον.
Αυτές οι προσπάθειες, που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ και τις χώρες μέλη της ΕΕ, αποθαρρύνουν την Ελλάδα από το να συμμετάσχει σε πραγματικές διπλωματικές συζητήσεις.
Κατά την Daily Sabah, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της Τουρκίας και η υποστήριξη της ιδέας της τουρκο-ελληνικής και τουρκο-ισραηλινής προσέγγισης θα ήταν μια πολύ πιο αποτελεσματική στρατηγική, αντί να διαμορφώνονται ασταθείς συμμαχίες και άξονες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως η Γαλλία και η Αυστρία, προσπαθούν επίσης να στηρίξουν την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους στο πλαίσιο της πολιτικής τους για τον περιορισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα διευκολύνει άλλους... αλλά όχι τον γείτονά της

Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι συμβάλλουν στις στρατηγικές προτεραιότητες άλλων χωρών μελών της ΕΕ.
Η Ιταλία και η Γαλλία προσπαθούν επίσης να περιορίσουν την επιρροή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά στη Λιβύη.
Η Ελλάδα φαίνεται να ταιριάζει σε όλα τα στρατηγικά σχέδια που προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία, σύμφωνα με την Daily Sabah.
Δυστυχώς, όλες οι προαναφερθείσες προσπάθειες δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας ούτε της Ελλάδας.
Τα τρίτα μέρη διαδραματίζουν αρνητικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτόνων.
Η ενίσχυση των δεσμών, η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης και η επέκταση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα εξυπηρετούσαν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και των δύο μερών.
Η Ελλάδα μπορεί να επανεξετάσει τη συμμετοχή της σε σχέδια που υλοποιούνται μόνο προς όφελος των τρίτων.
Κανείς δεν αναμένει μια διπλωματική ανακάλυψη που θα επιλύσει όλα τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Ωστόσο, μια διαδικασία διαρκούς διαλόγου και οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας σελίδας για πιο πραγματικές διπλωματικές προσπάθειες.
Η πραγματοποίηση στρατηγικών υπολογισμών σαν διπλωμάτης του 19ου αιώνα δεν θα είναι χρήσιμη για την Ελλάδα ή την Τουρκία.
Νέες ευκαιρίες θα προκύψουν για την Τουρκία και την Ελλάδα εάν μπορούν να επιλύσουν διπλωματικά τα προβλήματά τους.
Ωστόσο, και οι δύο πλευρές, ειδικά οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι, υποχρεώνονται να είναι αντιπαραθέσεις στη συζήτηση τους με την Τουρκία, καταλήγει η Daily Sabah.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης