Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η... παγίδα του Erdogan στους Ελληνοκύπριους - Ανοίγει την Αμμόχωστο, υπόσχεται αποζημιώσεις - Αντίδραση από ΗΠΑ, ΕΕ

Η... παγίδα του Erdogan στους Ελληνοκύπριους - Ανοίγει την Αμμόχωστο, υπόσχεται αποζημιώσεις - Αντίδραση από ΗΠΑ, ΕΕ
Ο Erdogan κλιμακώνει τις προκλήσεις και διαμηνύει ότι η μοναδική λύση για το κυπριακό είναι τα δύο κράτη - Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη - Έκτακτη συνεδριαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) YΠΕΞ: Καταδίκη των προκλήσεων για τα Βαρώσια και ενημέρωση σε Nuland (υφ. ΥΠΕΞ ΗΠΑ)

Την καταδίκη της ελληνική κυβέρνησης για τα όσα δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Tayyip Erdogan, από τα κατεχόμενα της Κύπρου εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών, στην επίσημη αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας για τις βλέψεις της Άγκυρας στα Βαρώσια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
Όπως σημειώνει το ΥΠΕΞ σε σχετική ανακοίνωση, «η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ενώ την ίδιά ώρα ο Ελληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε για τις προκλήσεις την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland. 

Αποφάσεις ΟΗΕ

Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, η εξαγγελία αυτή του Erdogan αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή».
Ακόμα, το ΥΠΕΞ προσθέτει πως «υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999).
Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Επικοινωνία με ΗΠΑ

Στο ίδιο πλαίσιο οι τελευταίας τουρκικές προκλήσεις στην κατεχόμενη Κύπρο και οι δηλώσεις του Tayyip Erdogan στα Βαρώσια βρέθηκαν στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
Σύμφωνα με ενημέρωση του ΥΠΕΞ, Δένδιας και Nuland συνομίλησαν σχετικά με τον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας - ΗΠΑ (Flag of GreeceFlag of United States), και θέματα αναφορικά με Δυτικά Βαλκάνια, Λιβύη, Συρία, Ινδία και την Κίνα.

Γραπτή ανακοίνωση του Josep Borrell (EE)

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» κάνει λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Tayyip Erdogan και τον Ersin Tatar, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 20 Ιουλίου 2021.
«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια.
Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Μονομερείς ενέργειες

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» προσθέτει.
Τέλος, ο Josep Borrell τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Οι προκλήσεις Erdogan


Τη λύση των δύο κρατών για το Κυπριακό επιχειρεί να επιβάλλει -εμμέσως- ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος ανήμερα της επετείου για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ανακοίνωσε το επόμενο βήμα για το άνοιγμα της Αμμοχώστου.
Στα πλαίσια των ομιλιών τους για την επέτειο από την τουρκική εισβολή, ο πρόεδρος Erdogan αλλά και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ersin Tatar, ανακοίνωσαν τα επόμενα βήματα τους που στην ουσία ισοδυναμούν με την αναγνώριση του Ψευδοκράτους.
Ειδικότερα, o Tatar ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο 3,5% της πόλης (σσ. πρόκειται για την περιοχή του Αγίου Λουκά). Κατά συνέπεια, λοιπόν, ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας» στο όλο εγχείρημα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή περιουσιών ή την καταβολή αποζημιώσεων. Προϋπόθεση, ωστόσο, θα είναι η προσφυγή στην Επιτροπή, κάτι που όμως ισοδυναμεί με έμμεση... αναγνώριση της τουρκοκυπριακής διοίκησης.
Πάντως, οι εξαγγελίες του Erdogan προκάλεσαν την αντίδραση των ΗΠΑ που επανέλαβαν τη θέση τους για επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά και της Κομισιόν που ζητά σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αναγνώριση του Ψευδοκράτους

Ο Erdogan έχει αρχίσει να υλοποιεί το σχέδιο του για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, αγνοώντας τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πλέον δεν θέλουμε να λέμε "Βορράς – Νότος".
Πλέον λέμε "Τουρκοκυπριακό" (κράτος).
Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής», είπε ο Erdogan σε σημερινές του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού (Γιορτή Θυσιών).
«Οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις γίνουν αναφορικά με την Κύπρο, θα διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο μεταξύ των δύο κρατών» τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του και συμπλήρωσε «δεν έχουμε άλλα 50 χρόνια να ξοδέψουμε στην Κύπρο».

Ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν

Ακόμα ένα βήμα προς την υλοποίηση του σχεδίου του για την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής διοίκησης είναι ότι ο Erdogan προωθεί και την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ilham Aliyev (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα στα Κατεχόμενα.

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ersin Tatar, επανέλαβε ότι «Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-ΤΔΒΚ συνιστούν ένα έθνος, τρία κράτη».

Ευθύνες στην πλευρά των Ελληνοκυπρίων

Την ίδια στιγμή, ο Erdogan επιχείρησε να περάσει το μήνυμα το εγχείρημα για την επίλυση του Κυπριακού απέτυχε λόγω της στάσης που κράτησε η πλευρά των Ελληνοκυπρίων.
«Υπάρχουν ορισμένοι που νοσταλγούν τις σφαγές που έλαβαν χώρα πριν το 1974» υποστήριξε ο Erdogan, ενώ άσκησε κριτική και στην ΕΕ με το σκεπτικό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.
«Αυτοί (οι Ευρωπαίοι) ποτέ δεν συμπεριφέρθηκαν δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι παρεμβάσεις από Ευρώπη και οι αιχμές σε Μητσοτάκη

Παράλληλα, ο Erdogan ανέφερε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον ίδιον να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα στα Κατεχόμενα.
Ο ίδιος επανέλαβε ότι η τουρκική πλευρά δεν πρόκειται να λάβει οδηγίες για το Κυπριακό, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε «εχθρούς των Τούρκων», οι οποίοι παρασέρνονται πίσω από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Τώρα σήμερα, όσοι εχθροί της Τουρκίας υπάρχουν… μαζί με τον Μητσοτάκη. Στην Αμερική ίσως σε μια τηλεδιάσκεψη…
Δεν ξέρω όσοι εχθροί της Τουρκίας υπάρχουν, θα συγκεντρωθούν και θα βγάλουν ένα λόγο που θα αποτελέσει μια απάντηση σε μας. Ας το κάνουν, εμείς δίνουμε τα δικά μας μηνύματα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Erdogan επιμένει για τη διάσκεψη της Ανατολικής Μεσογείου

Στο ζήτημα του φυσικού αερίου, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόταση του για διάσκεψη που θα αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραγνωρίζει αυτήν την πρόταση και το Φθινόπωρο ξεκινά εργασίες.
Σύμφωνα με τον Erdogan αυτή η εξέλιξη δείχνει την πλευρά που δεν δίνει συγκατάθεση για διάλογο και η Τουρκία θα πράξει ότι πρέπει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ίδιας και των τ/κ στην περιοχή.

Επίθεση στις ΗΠΑ

Από τα βέλη του Erdogan δεν ξέφυγαν ούτε οι ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και σε ορισμένους «κύκλους» στην Ουάσιγκτον που κινητοποιήθηκαν με αφορμή την άφιξη του ίδιου στα Κατεχόμενα.
Σύμφωνα με τον Erdogan στην κινητοποίηση έλαβαν μέρος «εχθροί» της Τουρκίας.
«Ας μας συγχωρέσουν, όχι 47 χρόνια, 147 χρόνια και αν περάσουν οι T/K δεν πρόκειται να παραιτηθούν από την ανεξαρτησία τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Erdogan.

Νέος διπλωματικός μαραθώνιος από Δένδια

Εν τω μεταξύ, από αύριο (21/7/2021) αρχίζει ο νέος διπλωματικός μαραθώνιο του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.
Αρχικά, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογο του, Yair Lapid.
Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κύπρο όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης θα έχει συναντήσεις με τον ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλίδη (σσ. κοινές δηλώσεις στις 14:00), αλλά και με τον δήμαρχο της Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου.
«Η επίσκεψη αυτή, μία μέρα μετά την συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία.
Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί ο στενός συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο

Μετά τις σημερινές εξαγγελίες για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως:

  1. Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.
  2. Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.
  3. Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  4. Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για αύριο (21/7/2021) στις 11πμ σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα.

Η παρέμβαση από ΗΠΑ

Τη θέση τους για επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ στον απόηχο των εξαγγελιών του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, για άνοιγμα της Αμμοχώστου.
Όπως μετέδωσε ο Σκάι, το State Department υπενθυμίζει ότι εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του τη μονομερή απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με την υποστήριξη της Τουρκίας, να ανοίξει ξανά μέρος της παραλίας Βαρώσια τον Οκτώβριο του 2020.
«Αυτή η κίνηση ήταν ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση» διαμηνύεται από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν κυπριακό ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Κομισιόν: Σεβασμός στις αποφάσεις του ΟΗΕ

Πλήρη σεβασμό των αποφάσεων του ΟΗΕ ζήτησε εκ νέου η Κομισιόν.
«Η ΕΕ έχει γνώση των ανακοινώσεων που έγιναν στα Βαρώσια. Η ΕΕ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την εν εξελίξει επίσκεψη του Προέδρου Erdogan» επισημαίνει η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Nabila Massrali.
«Η ΕΕ υπογραμμίζει εκ νέου τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων και απευθύνει έκκληση για πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550, 789 και 1251. Η θέση της ΕΕ για το Κυπριακό είναι ξεκάθαρη και επιβεβαιώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ πρόσφατα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου» συνέχισε η ίδια.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης