Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Το παρασκήνιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό - Η βρετανική «παραφωνία» - Ίσες αποστάσεις από Merkel

Το παρασκήνιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό - Η βρετανική «παραφωνία» - Ίσες αποστάσεις από Merkel

Στον απόηχο των εξαγγελιών Erdogan για τα Βαρώσια, η Merkel συνέχισε την πολιτική των ίσων αποστάσεων

Σχετικά Άρθρα

Με την Τουρκία να συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων, αδιαφορώντας για τις συστάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, καταπατώντας ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η διστακτικότητα από τις ισχυρές χώρες για ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.
Όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και η στάση της «εγγυήτριας δύναμης» Βρετανίας -που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και μεροληπτική υπέρ της Τουρκίας- αφήνουν ακόμα περισσότερα περιθώρια κινήσεων στον Erdogan.
Εξάλλου, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Elizabeth Spehar, αναφέρθηκε και στα «δύο μέρη», βάζοντας σε ένα... σακί Τουρκία και Κύπρο.
«Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς δράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων» δήλωσε αναφερόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν το προκαλούν και τα «δύο μέρη». Δεν έχει παραβιάσει η Λευκωσία τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι η Λευκωσία εκείνη που επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα...
Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, επιμένει στην πολιτική των ίσων αποστάσεων, εξυμνώντας μάλιστα τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Το… παρασκήνιο από Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Washington Post σχετικά με το προσχέδιο της απόφασης του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρόκειται να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης για το άνοιγμα των Βαρωσίων αλλά και την αποφυγή μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Κύπρο.
Ωστόσο, πρόκειται για τη βρετανική πρόταση επί του προσχεδίου, που -σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων- απορρίφθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς ζήτησαν αυστηρότερες διατυπώσεις στο τελικό κείμενο.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, τα μέλη του Σ.Α. «εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το Βαρώσι, με ιδιαίτερα έντονες παρεμβάσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία, ενώ τα περισσότερα μέλη εξέφρασαν υποστήριξη στη βάση λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τα Ψηφίσματα, με ιδιαίτερα θερμή τη Ρωσία».
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η εικόνα που μετέφερε η Spehar για τις εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος για διαπραγματεύσεις, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει τι σκέφτεται επ’ αυτού η Γραμματεία των ΗΕ.
Τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την υποστήριξη στη βάση λύσης σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κατά την ανταπόκριση του ΚΥΠΕ, η πλειοψηφία των μελών ζήτησε εντονότερη λεκτική διατύπωση για το σχέδιο προεδρικής δήλωσης το οποίο τους μοίρασε η Βρετανία, η οποία σύμφωνα με κάποια μέλη, επιχείρησε να αιφνιδιάσει το Σ.Α. πιέζοντας να εγκριθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης το κείμενο, αντί να δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις.
Τελικά δόθηκε διορία στα μέλη να στείλουν τροποποιήσεις μέχρι τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, η οποία εξέπνευσε χωρίς η Βρετανία να στείλει νέο προσχέδιο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, αναμενόταν να σταλεί νέο κείμενο, με νέα προθεσμία στα μέλη για να στείλουν τις παρατηρήσεις τους.

Ίσες αποστάσεις από Merkel

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος επέμεινε στην πολιτική των ίσων αποστάσεων. Ειδικότερα, η Angela Merkel, ενώ έκανε λόγο για «οπισθοδρόμηση» και «απόκλιση από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να αποθαρρυνόμαστε».
Σύμφωνα με την ίδια, οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν πιο δύσκολη τη σχέση των δύο χωρών, αλλά χρειάζεται υπομονή για τη διευθέτηση των διαφορών.
«Ήταν μια οπισθοδρόμηση, αλλά δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούμε» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος εξύμνησε την Τουρκία για το μεταναστευτικό και για το γεγονός ότι «φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την ΕΕ».
Παράλληλα, η Merkel τόνισε ότι θέλει στενές σχέσεις με την Άγκυρα, αλλά η ίδια δεν αναμένει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Η Τουρκία κάνει εξαιρετική δουλειά με τους Σύρους πρόσφυγες» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «θα ήθελα αυτή η συμφωνία (για τους πρόσφυγες/μετανάστες) με την Τουρκία να συνεχιστεί. Αυτό είναι για το καλό των ανθρώπων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης