Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο πόλεμος νεύρων από τον Erdogan και απώτερος στόχος στα Βαρώσια - Το εσωτερικό μέτωπο και οι εκλογές του 2023

Ο πόλεμος νεύρων από τον Erdogan και απώτερος στόχος στα Βαρώσια - Το εσωτερικό μέτωπο και οι εκλογές του 2023

Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία καταρρέει, ο Erdogan έχει να αντιμετωπίσει και μια νέα «απειλή» στην Τουρκία, την λεγόμενη «Συμμαχία του Έθνους – Nation Alliance»

Σχετικά Άρθρα

(upd) «Πόλεμος νεύρων»... Με αυτές τις δύο λέξεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στρατηγική του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan. Το έχει αποδείξει άπειρες φορές: είτε με τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, είτε με το επεισόδιο στην Κύπρο (σσ. όταν τουρκική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά σκάφους του Λιμενικού), είτε με τη… βόλτα του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε με τις λεκτικές επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προσπάθεια για δημιουργία τετελεσμένων

Οι τελευταίες, όμως, εξαγγελίες (και μάλιστα ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρου) περί ανοίγματος μέρους στα Βαρώσια, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Μάλιστα, ο Erdogan προσφέρει την... ευκαιρία στους Ελληνοκύπριους θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους αρκεί να αναγνωρίσουν την τουρκική διοίκηση.
Σύμφωνα με γεωπολιτικούς αναλυτές, πρόκειται ξεκάθαρα για μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να δημιουργήσει τετελεσμένα και στην ουσία να επιβάλλει -έστω και έμμεσα- τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κινήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογο του, Νίκο Χριστοδουλιδη. «Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Erdogan είναι απομονωμένος;

Ο Τούρκος πρόεδρος παρουσιάζεται ως… απομονωμένος. Είναι αλήθεια όμως αυτό;
Πως γίνεται κάποιος ο οποίος είναι «απομονωμένος» να συνομιλεί με τους ηγέτες χωρών;
Πως γίνεται μεγάλες δυνάμεις να θεωρούν «σημαντικό εταίρο» κάποιον ο οποίος είναι απομονωμένος;
Η πλειοψηφία των ηγετών κρατών, οι οποίοι μάλιστα έχουν οικονομικές συναλλαγές με την Τουρκία, αν και αρχικά εκφράζουν την ανησυχία τους για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, δεν… ξεχνούν να επισημάνουν ότι πρόκειται για «σημαντικό εταίρο».
Η περίπτωση της Γερμανίας είναι ενδεικτική με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, να επιμένει στα «ήξεις-αφήξεις» εξυμνώντας μάλιστα τη συμβολή της Τουρκίας στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ειδικότερα, αναφερόμενη στις εξαγγελίες Erdogan για τα Βαρώσια, η Merkel αν και αρχικά έκανε λόγο για... οπισθοδρόμηση, υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να λειτουργήσει αποθαρρυντικά.
Σύμφωνα με την ίδια, οι τελευταίες εξελίξεις κάνουν πιο δύσκολη τη σχέση των δύο χωρών, αλλά χρειάζεται υπομονή για τη διευθέτηση των διαφορών.
«Ήταν μια οπισθοδρόμηση, αλλά δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθούμε» δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφος.
Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος εξύμνησε την Τουρκία για το μεταναστευτικό και για το γεγονός ότι «φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την ΕΕ».
Παράλληλα, η Merkel τόνισε ότι θέλει στενές σχέσεις με την Άγκυρα, αλλά η ίδια δεν αναμένει ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Η Τουρκία κάνει εξαιρετική δουλειά με τους Σύρους πρόσφυγες» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «θα ήθελα αυτή η συμφωνία (για τους πρόσφυγες/μετανάστες) με την Τουρκία να συνεχιστεί. Αυτό είναι για το καλό των ανθρώπων».
Άλλωστε, και η αναφορά της ειδικής αντιπροσώπου του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρος, Elizabeth Spehar, είναι ενδεικτική της... διστακτικότητας για «μέτωπο» με την Τουρκία. «Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς δράσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων» δήλωσε αναφερόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν το προκαλούν και τα «δύο μέρη». Δεν έχει παραβιάσει η Λευκωσία τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι η Λευκωσία εκείνη πυο επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Σε διπλωματικό πυρετό Αθήνα και Λευκωσία

Πάντως, Αθήνα και Λευκωσία είναι σε διπλωματικό πυρετό. Μάλιστα, όπως μετέδωσε ο Σκάι, δεν αποκλείεται η Κύπρος -με την ενεργό στήριξη της Ελλάδας- να καταθέσει αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την ΕΕ, δεν αποκλείεται η έκτακτη συνεδρίαση να γίνει ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με το κείμενο που θα προκύψει από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το εσωτερικό μέτωπο και οι εκλογές του 2023

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι συνδέουν την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων με το εσωτερικό μέτωπο που έχει να αντιμετωπίσει ο Erdogan ενόψει και των εκλογών το 2023.
Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία καταρρέει, ο Erdogan έχει να αντιμετωπίσει και μια νέα «απειλή» στην Τουρκία, την λεγόμενη «Συμμαχία του Έθνους – Nation Alliance» που απαρτίζουν το ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Kemal Kılıçdaroğlu, το Καλό Κόμμα της Meral Akşener και οι ισλαμιστές του Κόμματος Ευτυχίας.
Τα κόμματα αυτά, αναμένεται να δράσουν από κοινού για τις προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 στην Τουρκία, ενώ δύο κόμματα που «αποσχίστηκαν» από το κυβερνών κόμμα AKP, το Κόμμα του Μέλλοντος και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου έχουν εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για να ενταχθούν με τη σειρά τους, στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, με τον Erdogan και τους συμμάχους του να αντιλαμβάνονται πως δεν θα είναι εύκολη και σίγουρη νίκη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Erdogan έχει «σηκώσει» την ακροδεξιά ατζέντα με στόχο να βελτιώσει την εικόνα του και να ενισχύσει τη δημοτικότητα του. Και πως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; Αποδεικνύοντας ότι η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη, ότι η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Το «όνειρο» του Erdogan

«Επέστρεψε η λογική της αυτοκρατορίας» έγραφε η Yeni Safak σχολιάζοντας την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα της Κύπρου.
«Η Τουρκία σχεδιάζει μια νέα γεωγραφία» έγραφε ο Τούρκος δημοσιογράφος για να συμπληρώσει «από την Κεντρική και τη Βόρεια Αφρική ως τον Περσικό Κόλπο, από τα Βαλκάνια έως την Κασπία, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Νότια Ασία, τα "δακτυλικά αποτυπώματα" της Τουρκίας γίνονται αισθητά παντού... Η Τουρκία δεν θα σταματήσει… Ακόμη και οι μικρότερες κινήσεις είναι σχεδιασμένες για να ολοκληρώσουν αυτόν τον μεγάλο υπολογισμό.
Έχοντας δημιουργήσει μια κυρίαρχη παρουσία στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και αναστρέφοντας τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, η Τουρκία κάνει εξαιρετικά γεωπολιτικά βήματα σε μια τεράστια γεωγραφία. Κάθε κίνηση, κάθε πρωτοβουλία, κάθε συμμαχία ή διάσπαση, γίνεται με καλά μελετημένα, καλά σχεδιασμένα βήματα. Ακόμα και εκείνα τα βήματα που φαίνονται λαϊκίστικα, κρύβουν έναν υπολογισμό πίσω τους».
Η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι το «όνειρο» του Erdogan. Το αποδεικνύουν οι πράξεις του. Δεν ενδιαφέρεται για τις σχέσεις καλής γειτονίας, δεν σεβάστηκε τη «συμφωνία» με την Ελλάδα για ένα «ήσυχο καλοκαίρι».
Υπενθυμίζεται ότι έχει στείλει επιστολή στον ΟΗΕ ζητώντας την «αποστρατιωτικοποίηση» ελληνικών νησιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης