Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan (Τουρκία) για Αφγανιστάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες

Erdogan (Τουρκία) για Αφγανιστάν: Καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες

Αν η κυβέρνηση των Ταλιμπάν είναι πιο ανοιχτή τότε η Τουρκία μπορεί να πάει εκεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan

Σχετικά Άρθρα

«Η Τουρκία αναμένει από τους Ταλιμπάν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς» προτού συνάψει μαζί τους επιχειρησιακή συμφωνία που θα αφορά το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Tayyip Erdogan όπως μεταδίδει το ΑΠΕ την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021.
Πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την άφιξη στα μέσα Αυγούστου των Ταλιμπάν στην εξουσία, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, είχε προσφερθεί να αναλάβει την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου.

Κυβέρνηση Ταλιμπαν

Μετά την απροσδόκητη πτώση της κυβέρνησης που είχε την υποστήριξη των Δυτικών, η Τουρκία άρχισε συζητήσεις με τους νέους κυβερνώντες στο Αφγανιστάν για να βοηθήσει στη διαχείριση του αεροδρομίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανθρωπιστική βοήθεια και τις σχέσεις του Αφγανιστάν με τον υπόλοιπο κόσμο.
Αλλά κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
«Η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν δεν τους περιλαμβάνει όλους, δεν περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες.
Όσο θα συμβαίνει αυτό, δεν θα πάμε στο Αφγανιστάν, αλλά αν η κυβέρνηση είναι πιο ανοιχτή τότε η Τουρκία μπορεί να πάει εκεί», δήλωσε ο Erdogan σε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS News, που μαγνητοσκοπήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ

«Θέλουμε οι γυναίκες να ενταχθούν ενεργά σε όλες τις πτυχές της ζωής στο Αφγανιστάν, μπορούμε να τις υποστηρίξουμε», πρόσθεσε σύμφωνα με τη μετάφραση της συνέντευξης που παρείχε το αμερικανικό δίκτυο.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι η ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ και η ανάληψη της ευθύνης του από την Τουρκία συζητήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Για τους S-400

Όμως, οι σχέσεις είναι τεταμένες από τότε μεταξύ των δύο ηγετών: ο Erdogan παραδέχτηκε μάλιστα την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 ενώπιον του τουρκικού Τύπου ότι «τα πράγματα ξεκίνησαν άσχημα» μεταξύ τους.
Συγκεκριμένα, η αγορά από την Τουρκία ρωσικών αμυντικών πυραύλων S-400 και το πάγωμα, ως αντίποινα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Ο Erdogan, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στη Ρωσία την Τετάρτη, διευκρίνισε στο CBS ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη δεύτερη φάση του συμβολαίου με τους Ρώσους.
"Κανείς, στο μέλλον, δεν πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει στα αμυντικά συστήματα που σκοπεύουμε να αποκτήσουμε, οποιαδήποτε χώρα και σε οποιοδήποτε επίπεδο», προειδοποίησε.

www.bankingnews.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης