Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Erdogan προς Biden στην COP 26: Η δίνετε τα F-35 ή τα λεφτά μας πίσω - «Καίγεται» για μαχητικά η Τουρκία

Erdogan προς Biden στην COP 26: Η δίνετε τα F-35 ή τα λεφτά μας πίσω - «Καίγεται» για μαχητικά η Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει πεπεισμένος ότι θα υπάρξει πρόοδος με τις ΗΠΑ για την αγορά F-16
Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών για την αγορά αεροσκαφών F-16, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να παραμένει σε καθεστώς δυσμένειας λόγω της αγοράς του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.
Όπως δήλωσε στις 17 Οκτωβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, η γείτων θα επιδιώξει, μετά την αποκοπή της από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των αμερικανικών F-35, την αγορά F-16, διευθετώντας ταυτόχρονα χρέος 1,4 δισεκ. δολ. των ΗΠΑ προς την Τουρκία.
Ωστόσο, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, οποιαδήποτε πιθανή παραγγελία F-16 θα μπορούσε να ανασταλεί ή να ματαιωθεί λόγω των… ρωσικών S-400.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δηλώνει ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να επιδιώκει να αγοράσει μια δεύτερη συστοιχία S-400 από τη Ρωσία, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, συναντήθηκαν Αμερικανοί αξιωματούχοι με Τούρκους ομολόγους τους, ώστε να βρεθεί λύση.
Σε δήλωση του Πενταγώνου αναφέρεται ότι «η συνάντηση καταδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να διευθετήσει με σεβασμό το ζήτημα που έχει προκύψει με την Τουρκία για το πρόγραμμα των F-35».
Επισημαίνεται πως το αίτημα για F-16 αναμένεται να συζητηθεί όταν ο Erdogan συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden, στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη της Σκωτίας, η οποία ξεκινά την Κυριακή.
Η Τουρκία φέρεται να ζήτησε από τις ΗΠΑ να αγοράσουν 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.
Η συμφωνία είναι, δυνητικά, αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ανανέωση του Στόλου τώρα»

Εν προκειμένω, η Τουρκία «καίγεται» να ανανεώσει τον στόλο των αεροσκαφών της, όπως άλλωστε δήλωσε και ο επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας στο Ίδρυμα για την Άμυνα των Δημοκρατιών Aykan Erdemir.
«Η Τουρκία χρειάζεται οπωσδήποτε σύγχρονα μαχητικά για να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο της», δήλωσε ο Erdemir στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Ως εκ τούτου, αυτή η εναλλακτική οδός προμήθειας θα ήταν ζωτικής σημασίας», είπε, αναφερόμενος στα F-16.
Η τουρκική αεροπορία διαθέτει περισσότερα από 200 F-16, τα οποία πρόκειται να αποσυρθούν σταδιακά έως το 2035.
Σχεδόν 100 αεροσκάφη του στόλου χρειάζονται αναβάθμιση.
Ως εκ τούτου, αν οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν, οι Τούρκοι μάλλον θα στραφούν σε άλλες λύσεις.
Ο ίδιος ο Erdogan άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να στραφεί στη Ρωσία εάν οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες διακοπούν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu δήλωσε την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου ότι οι ΗΠΑ πρέπει είτε να παραδώσουν τα F-35 για τα οποία πλήρωσε η Τουρκία, είτε να επιστρέψουν τα χρήματα που καταβλήθηκαν.
Βέβαια, αυτό δεν είναι κάτι εύκολο, δεδομένου ότι το αμερικανικό Κογκρέσο αντιτάσσεται σθεναρά στις επιδιώξεις των Τούρκων και επιμένει στη λογική των κυρώσεων.

«Τα λεφτά μας πίσω»

«Είτε θα μας βάλετε πάλι στο πρόγραμμα για τα F-35 ή δώστε τα λεφτά μας πίσω».
Αυτό φαίνεται πως θα πει ο πρόεδρος Erdogan στον Αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP26), που θα ξεκινήσει στις 31 Οκτωβρίου.
«Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που μας ανήκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Εrdogan στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από τη Νιγηρία.
«Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο.
Φυσικά θα μιλήσουμε γι' αυτό με τον (αμερικανό πρόεδρο) Βiden στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Ρώμη», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ χωρίς εναλλακτικές…
Όταν υπάρχει ανάγκη, μπορεί (η Τουρκία) να στραφεί σε άλλες χώρες.
Έχουμε εναλλακτικές λύσεις», τόνισε ο υπουργός Cavusoglu.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης