Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τatar (επικεφαλής ψευδοκράτους): Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασυμβεί πόλεμος στην Κύπρο

Τatar (επικεφαλής ψευδοκράτους): Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασυμβεί πόλεμος στην Κύπρο
Στόχος των Ελλήνων και των ελληνοκυπρίων παραμένει πάντα η Ένωση με την Ελλάδα, να δημιουργηθεί μια Μεγάλη Ελλάδα, είπε ο Tatar
Σχετικά Άρθρα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σοκάρει τη διεθνή κοινότητα αλλά αποδεικνύει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας πόλεμος στην Κύπρο όπως το 1974 δεν θα επαναληφθεί, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ersin Tatar στο Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Eιδικότερα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης της «Κυπριακής Δημοκρατίας» από την Τουρκία, αφού κρίνει πως στο νησί ζουν δύο έθνη.
«Εμμένουμε στη λύση των δύο κρατών…
Για αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει την ανάλογη απόφαση.
Οι Τούρκοι αποκλείστηκαν με τη δύναμη των όπλων το 1960 ενώ όλοι γνωρίζουν καλά τις προθέσεις των Ελλήνων.
Η Τουρκία καταδικάζει τις αδικίες που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό λαό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Tatar έκανε λόγο για ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Τουρκία, από την οποία θα ωφεληθεί και η ελληνική πλευρά.

Για τα ελληνικά κόμματα…

«Στόχος των Ελλήνων και των ελληνοκυπρίων παραμένει πάντα η Ένωση με την Ελλάδα, να δημιουργηθεί μια Μεγάλη Ελλάδα, κάτι που εμείς ως πολιτική δεν δεχόμαστε.
Υπάρχει διεθνές δίκαιο το οποίο σεβόμαστε» είπε ο Τatar και συνέχισε:
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία που συγκλόνισε τον κόσμο σήμερα δείχνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα ξανασυμβεί πόλεμος στην Κύπρο.
Για αυτό θα πρέπει να πάμε σε λύση δύο κρατών με τους Ελληνοκύπριους.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε αυτό». 

Για Μαυρογιάννη, ενέργεια…

Όταν ρωτήθηκε για την παραίτηση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο Tatar δήλωσε ότι πήρε αυτή την απόφαση για να μην φθαρεί στις συζητήσεις που μπορεί να προκύψουν μεταξύ του Αναστασιάδη και άλλων Ελλήνων υποψηφίων προέδρων με τους οποίους είχε συνεργαστεί στο παρελθόν.
Ο Tatar δήλωσε ότι ο Μαυρογιάννης, ο οποίος εξελέγη και στην Επιτροπή Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ, είχε ασκήσει επιρροή για να αναλάβει αυτό το σημαντικό καθήκον στα τέλη Ιανουαρίου.
Ο Τατάρ είπε: «Αυτή τη στιγμή, η νέα μας πολιτική δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.
Η ελληνική πλευρά θέλει ομοσπονδία, ένα ενιαίο κράτος.
Ωστόσο, αν δεν έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης η Κύπρος ενδέχεται να ξαναζήσει στιγμές πολέμου όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.
Όλοι γνωρίζουν τι συνέβη στα νησιά του Αιγαίου, τη Ρόδο και την Κρήτη.
Όπως είπα στη Victoria Nuland, οι τιμές της ενέργειας και οι εισαγωγές φυσικού αερίου δημιουργούν προβλήματα τόσο σε εμάς όσο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Αυτοί, όπως εμείς, χρησιμοποιούν πετρέλαιο για ηλεκτρισμό, και αυτό σημαίνει πως μας δηλητηριάζουν, μας γεμίζουν καρκίνο, μολύνουν το περιβάλλον.
Για αυτό θα συνδέσουμε ενεργειακά τη Βόρεια Κύπρος με την Τουρκία με καλώδιο – από το οποίο θα μπορούν να ωφεληθούν και οι Ελληνοκύπριοι» κατέληξε ο Tatar.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης