Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα επίθεση Erdogan κατά της Ελλάδας: Η στάση της είναι ενάντια στην πολιτική μας - Τι είπε για Μητσοτάκη, νησιά

Νέα επίθεση Erdogan κατά της Ελλάδας: Η στάση της είναι ενάντια στην πολιτική μας - Τι είπε για Μητσοτάκη, νησιά
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στις υποσχέσεις που του έδωσε ο πρωθυπουργός...

Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Μετά από ερώτηση για το αν έθεσε ζήτημα αποστρατικοποίησης νησιών και αμερικανικών βάσεων επί ελληνικού εδάφους, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στις υποσχέσεις που του έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, τις οποίες όπως είπε δεν τήρησε. 

«Δεν τήρησε τη συμφωνία»

«Η στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την αντίληψή μας για την πολιτική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.
Xωρίς να κάνει αναφορά στο όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνέχισε λέγοντας «πρόσφατα, του έκανα μια προσφορά στο δείπνο που τον φιλοξένησα στην Κωνσταντινούπολη.
Του είπα ότι δεν πρέπει να βάζουμε τρίτους στα μεταξύ μας ζητήματα από εδώ και πέρα. Φυσικά, έσπασε τη συμφωνία μας, όταν πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ δύο – τρεις εβδομάδες μετά και στο Νταβός».
Ιδιαίτερη είναι η ενόχληση του Εrdogan και για τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, καθώς όπως είπε «σαν να μην έφτανε αυτό πήγε ένα βήμα παραπέρα και επισκέφθηκε αυτά τα μικρά νησιά που είναι στρατικοποιημένα παράνομα».
Όσον αφορά τις αμερικανικές βάσεις επί ελληνικού εδάφους, ο Εrdogan δήλωσε ότι «όταν ρωτάμε μας απαντάνε ότι τις έφτιαξαν εναντίον της Ρωσίας.
Αλλά εμείς δεν τον καταπίνουμε».
Δεν βλέπουμε αυτές τις κινήσεις θετικά σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος για να υπογραμμίσει ότι το έθεσε «στις διμερείς του επαφές με τους ηγέτες».
Ο Εrdogan ισχυρίστηκε ακόμα, απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση, ότι η Τουρκία δεν θέλει την ένταση με την Ελλάδα, αποδίδοντας στην Αθήνα τις ευθύνες για αυτή.
Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα είναι αυτή που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές και πρέπει να λογοδοτήσει για αυτό».

Για F-16 και Φινλανδία - Σουηδία

Σε ό,τι αφορά το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία καθώς και την πορεία των αιτήσεων τους στο ΝΑΤΟ, μετά την άρση του βέτο από την Άγκυρα.
Ο Erdogan ξεκαθάρισε ότι το μνημόνιο που υπέγραψε με την Φινλανδία και τη Σουηδία δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά.
Tόνισε ότι όλες οι ανησυχίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, τονίζοντας ότι η Άγκυρα κέρδισε σαφείς δεσμεύσεις από τις δύο χώρες.
Αναφέρθηκε τόσο στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας», όσο και τη συμφωνία για άρση του εμπάργκο, αλλά και τις δεσμεύσεις για αλλαγές στη νομοθεσία των δύο χωρών, όσον αφορά το ΡΚΚ και τους γκιουλενιστές. Τόνισε δε την δέσμευση της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.
Κάλεσε ακόμα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας και «χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Για Ουκρανία

Ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayip Erdogan δήλωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
«Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Zelensky και τον πρόεδρο της Ρωσίας Putin αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο Erdogan τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Δήλωσε ότι η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στη συμφωνία για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης της Στοκχόλμης να εκδώσει 73 «τρομοκράτες» στην Τουρκία.
Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν «πραγματική αλληλεγγύη» στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.
«Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Ο Erdogan δήλωσε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχεση με την τρομοκρατία και μια «διπλωματική νίκη» για την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->