Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Altun (σύμβουλος Erdogan): Εάν η Τουρκία ήθελε ένταση με την Ελλάδα θα έκανε υπερπτήσεις πάνω από την Αττική

Altun (σύμβουλος Erdogan): Εάν η Τουρκία ήθελε ένταση με την Ελλάδα θα έκανε υπερπτήσεις πάνω από την Αττική
«Έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε κίνηση», δηλώνει ο στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου
Σχετικά Άρθρα

Toύρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο καθώς και στις διμερείς σχέσεις πρόσφατα και ενώ συνεχίζονται οι διαφωνίες για το καθεστώς των νησιών, των θαλάσσιων ζωνών και της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη, αναφέρει η Daily Sabah.
Ο διευθυντής Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας Fahrettin Altun επέκρινε τη ρητορική και ενέργειες της Αθήνας προς την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα.
Μιλώντας στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, ο Altun είπε: «Δεν ήμαστε και δεν θα είμαστε η πλευρά που ανεβάζει την ένταση.
Ωστόσο, έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε κίνηση».
«Aν θέλαμε ένταση θα μπορούσαμε να κάνουμε υπερπτήσεις και πάνω από τη χερσόνησο της Αττικής», είπε χαρακτηριστικά.

«Μη βασίζεστε σε τρίτες χώρες»

Ο Altun είπε ότι θα ήταν μειονέκτημα για την Αθήνα να αμφισβητήσει την Τουρκία βασιζόμενη σε τρίτες χώρες.
«Το θέμα εδώ δεν είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πηγαίνει στις ΗΠΑ ή σε άλλη χώρα.
Παρά τις υποσχέσεις του προς την Τουρκία, προσπαθεί να εμπλέξει τρίτα μέρη στις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν αναμένεται να συναντηθούν σύντομα Erdogan και Μητσοτάκης, ο Altun είπε ότι βλέπει ελάχιστες πιθανότητες για μια τέτοια συνάντηση.

Akar: Ελληνικές προκλήσεις

«Ως Τουρκία, θα απαντήσουμε σε κάθε άδικη και παράνομη απόπειρα της Ελλάδας όπως κάναμε μέχρι τώρα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar και αφού η Ελλάδα αποφάσισε να κλείσει άλλα τέσσερα δημοτικά σχολεία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη για τη νέα σχολική χρονιά.
Ο Akar είπε ότι παρά όλες τις καλοπροαίρετες προσεγγίσεις της Τουρκίας, οι προκλητικές κινήσεις των Ελλήνων πολιτικών συνεχίζονται.
«Το τελευταίο παράδειγμα αυτού είναι η απόφαση για αναστολή των δραστηριοτήτων των τουρκικών σχολείων στην Ελλάδα. Το καταδικάζουμε έντονα», υπογράμμισε.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή (22/7) είχε καταδικάσει με παρόμοιο τρόπο την πράξη, λέγοντας:
«Με αυτή την τελευταία απόφαση, έκλεισαν τα περισσότερα από τα μισά μειονοτικά δημοτικά σχολεία.
Έτσι, η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στη Μουσουλμανική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη μέσω προσωρινής αναστολής έχει αποδειχθεί συστηματική».

Διαμάχη για τη μειονότητα

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει το δικαίωμα της τουρκικής μειονότητας να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να επιθεωρεί τα δικά της σχολεία σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης που υπογράφηκε το 1923 – η οποία τελικά άνοιξε το δρόμο για μια ανεξάρτητη τουρκική δημοκρατία.
Ανέφερε ότι οι πρόσφατες κινήσεις δείχνουν τις «πολιτικές διακρίσεων και καταπίεσης» που εφαρμόζονται κατά της τουρκικής μειονότητας στον τομέα της εκπαίδευσης.
«Ενώ η Ελλάδα κλείνει τα δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών, αγνοεί, από την άλλη πλευρά, τα αιτήματα για άνοιγμα νέων μειονοτικών λυκείων παρά την προφανή ανάγκη και παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της μειονότητας», αναφέρει το υπουργείο.
Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία των σχολείων επειδή δεν πληρούσαν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό των εννέα μαθητών.
daily_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης