Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πολεμική Αεροπορία: Αυτά είναι τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper

Πολεμική Αεροπορία: Αυτά είναι τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper

Δείτε τα χαρακτηριστικά των F-16 Viper και γιατί τα τρέμουν οι Τούρκοι

Σχετικά Άρθρα

Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Τανάγρα, ξεκίνησαν να φτάνουν σήμερα (12/9) τα πρώτα αναβαθμισμένα F-16 Viper.

959f53cc1fd0beee14249b00c9b57feb_L.jpg

Τα μαχητικά

Συγκεκριμένα, η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε τα πρώτα δύο από τα συνολικά 83 μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρόγραμμα αναβάθμισης ολοκληρώνεται το 2027 και μέχρι τώρα τηρείται κατά γράμμα το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα και το πρωτότυπο ελληνικό F-16 Viper.
Τα δύο πρώτα F-16 Viper θα χρησιμεύσουν ως αεροσκάφη εκπαίδευσης των χειριστών της Π.Α., ενώ την ίδια στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ γίνονται προσπάθειες να παραδοθούν εντός του 2022 τουλάχιστον έξι ακόμη αεροσκάφη αυτού του τύπου.



Τα χαρακτηριστικά των F-16 Viper που τρέμει η Τουρκία


1) Έχουν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA (κάτι που δεν διαθέτουν τα τουρκικά F-16).
2) Έχουν κρυπτοσυσκευή για δικτυοκεντρική λειτουργία: Τα αεροσκάφη θα μπορούν να μοιράζονται στόχους μεταξύ τους τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος, να ανταλλάσσουν στοιχεία μαζί με τα Rafale, να επικοινωνούν με πλοία κ.λπ., και να βλέπουν ό,τι βλέπουν όλα τα μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
3) Έχουν κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ.
4)Νέο cockpit, που απλουστεύει τον χειρισμό.

Σύμφωνα με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, το χρονοδιάγραμμα ορίζει την παραλαβή έξι, στο σύνολο, μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper, μέχρι το τέλος του χρόνου.

Παρόντες στην τελετή παράδοσης ήταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, o Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

«Οποιοσδήποτε επιβουλέας πρέπει να το σκεφτεί αν θα προκαλέσει την τύχη του (…) Οι ουρανοί ήταν, είναι και θα είναι δικοί μας. Να συνεχίσετε να κάνετε αυτό που πρέπει», σημείωσε ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης