Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα εξέλιξη: Η Ελλάδα σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την απόκτηση αεροσκάφους C-130J, ο «Super Ηρακλής»

Νέα εξέλιξη: Η Ελλάδα σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την απόκτηση αεροσκάφους C-130J, ο «Super Ηρακλής»
Στόχος των Ελλήνων είναι να αποκτήσουν έξι αεροσκάφη, εάν η τιμολόγηση είναι ευνοϊκή, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 130 έως 140 εκατ. ευρώ ανά μονάδα
Ως απάντηση στους επιχειρησιακούς περιορισμούς που θέτει ο υπάρχων στόλος C-130B/H, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία βρίσκεται πλέον σε συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εξασφαλίσει την προμήθεια νέων προηγμένων μεταφορικών αεροσκαφών C-130J Super Hercules.
Ο ιστότοπος Eurasian Times ανέφερε ότι μια αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα για συζητήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας για να διερευνήσει την πιθανότητα η Ελλάδα να αποκτήσει νέα αεροσκάφη C-130J. 
Το C-130J έχει τεθεί υπό εξέταση από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία λόγω της ευθυγράμμισής του με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις. 
Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και της Lockheed Martin, πραγματοποίησε συζητήσεις με ανώτερους αξιωματικούς από την ελληνική πλευρά που είναι υπεύθυνοι για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμός (GDDIA).
Η έκθεση ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έθεσε ζωτικής σημασίας ανησυχίες, όπως η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, τα συστήματα που θα μεταφέρουν και τα πιθανά χρονοδιαγράμματα παράδοσης. 
Η Ελλάδα είχε νωρίτερα υποβάλει Επιστολή Αίτησης ζητώντας πληροφορίες για το κόστος και τη διαθεσιμότητα έξι αεροσκαφών C-130 στη διαμόρφωση «J».
Η εν λόγω πρόταση περιλαμβάνει την αγορά αεροσκαφών με σχετικό εξοπλισμό, εκπαίδευση προσωπικού, κατασκευή υποδομής και συνεχή υποστήριξη.
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι στόχος των Ελλήνων είναι να αποκτήσουν έξι αεροσκάφη, εάν η τιμολόγηση είναι ευνοϊκή, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 130 έως 140 εκατ. ευρώ ανά μονάδα.
Σύμφωνα με ελληνικές αεροπορικές πηγές, η αμερικανική πλευρά πρότεινε την παράδοση του αεροσκάφους στη βασική διαμόρφωση, η οποία περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα συστήματα που ζητήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία.
Μετά από ένα χρόνο χρήσης και δοκιμών, η Ελλάδα θα μπορούσε να αναβαθμίσει με πρόσθετα συστήματα με βάση την ικανοποίησή της από τις επιδόσεις.
Μετά τις συνομιλίες, η GDDIA θα είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη και αποστολή του επίσημου αιτήματος της Ελλάδας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ — ένα απαραίτητο βήμα καθώς όλες οι αποφάσεις εξοπλισμών στις ΗΠΑ περνούν από το Κογκρέσο.
55555555.JPG

Τι απάντησε το αμερικανικό κλιμάκιο

 

Σύμφωνα με πληροφορίες απο ελληνικές αεροπορικές πηγές που επικαλείται το CNNgreece, η αμερικανική πλευρά απάντησε ότι ένας απο τους τρόπους που θα ωφελούσε οικονομικά την Ελλάδα και η παραλαβή των αεροσκαφών θα μπορέσει να γίνει σε πιο σύντομο χρόνο, είναι να παραληφθούν τα αεροσκάφη στη βασική διαμόρφωση, η οποία περιλαμβάνει τα περισσότερα απο τα συστήματα που ζήτησε η Πολεμική Αεροπορία και μετά απο ένα χρόνο χρήσης και δοκιμών, να εξετάσουν αν θα αναβαθμίσουν με περισσότερα συστήματα ή αν έχουν μείνει ικανοποιημένοι απο τις αποδόσεις.
Aξίζει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει ενημερώσει το Κογκρέσο για την παραχώρηση δύο μεταχειρισμένων μεταγωγικών C-130 Hercules από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα από το πλεονάζον αμυντικό τους υλικό.
Ακόμα ένα σημαντικό ζήτημα που απαιτείται η απόκτηση μεταφορικών αεροσκαφών είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκατοντάδες νησιά στο Αρχιπέλαγος. Συνεπώς δεν μπορεί έχει στη διάθεσή της μόλις ένα από τα δεκατρία μεταφορικά C-130Η και τρία από τα οκτώ C-27, διότι οι δυνατότητες ταχείας αντίδρασης σε περίπτωση κρίσης ή φυσικής καταστροφής είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Εξαιρετικά χαμηλή λειτουργική διαθεσιμότητα στόλου στην Ελλάδα


Η έλλειψη διαθέσιμων μεταφορικών αεροσκαφών ήταν ευρέως γνωστή στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και καταβάλλονταν συνεχείς προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων, αν και χωρίς επιτυχία.
Το θέμα απέκτησε έμφαση μετά την αδυναμία της ελληνικής αποστολής να πετάξει με ασφάλεια στην Τουρκία για την αποστολή στο Σουδάν και την επιστροφή των Ελλήνων.
Κατά τη διάρκεια της τουρκικής αποστολής, η ελληνική αποστολή έχασε κρίσιμες ώρες που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους στις τουρκικές πόλεις και αντιμετώπισε την πρόκληση να αφήσει το αεροσκάφος της στην Ελευσίνα, επιλέγοντας ένα C-27 στα Άδανα, το οποίο δεν είχε την ικανότητα για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων.
Αυτή η δυσάρεστη κατάσταση οδήγησε σε επανεκτίμηση του θέματος και οδήγησε στην ενεργοποίηση προηγουμένως ανενεργών διαδικασιών που προκάλεσαν το φιάσκο.
Μετά από αυτά τα επεισόδια, ο Πρωθυπουργός εξουσιοδότησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και το ΓΕΣ να επιδιώξουν ενεργά τις πιο αποτελεσματικές και συμφέρουσες λύσεις για την ανανέωση του στόλου των μεταγωγικών αεροσκαφών.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης