Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

O Erdogan θέτει casus belli για τα θαλάσσια πάρκα κι ο Μητσοτάκης βλέπει… προσέγγιση - Η συνάντηση με Τούρκους τουρίστες

O Erdogan θέτει casus belli για τα θαλάσσια πάρκα κι ο Μητσοτάκης βλέπει…  προσέγγιση - Η συνάντηση με Τούρκους τουρίστες

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Λέσβο, όπου είχε συνάντηση με Τούρκους τουρίστες

Σχετικά Άρθρα
Σε... άλλο μήκος κύματος φαίνεται πως εκπέμπει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει στα περί βελτίωσης του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν αγγίξει σοβαρά θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες.
Ο πρωθυπουργός -παραβλέποντας το ανεπίσημο casus belli της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο- μετέβη στη Λέσβο, συναντήθηκε -όλως τυχαίως- με Τούρκους τουρίστες και έκανε λόγο για «απτά πραγματικά αποτελέσματα» στην προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας.
Ήταν μόλις ένα 24ωρο πριν, όμως, όταν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διεμήνυαν ότι είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη της στο Αιγαίο και να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς». Όπως γίνεται κατανοητό πρόκειται για δηλώσεις, που μόνο σε θετικό κλίμα δεν παραπέμπουν... Αντιθέτως, ξυπνούν μνήμες από τις ημέρες που η τουρκική προκλητικότητα είχε χτυπήσει «κόκκινο». Είναι εμφανές πως -σε αντίθεση με το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης- η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει από τις πάγιες διεκδικήσεις της (casus belli, τουρκολιβυκό μνημόνιο, «γκρίζες ζώνες», αποστρατικοποίηση των νησιών κλπ), ούτε έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της περί διαφορών που προσκρούουν στις επίσης πάγιες ελληνικές θέσεις.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Τούρκους τουρίστες

Κατά την περιοδεία του στη Λέσβο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Τούρκους τουρίστες που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στο λιμάνι και ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης Visa Express.
Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας για τους Τούρκους τουρίστες. «Βλέπετε ένα πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Είναι το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, που δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα, ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών. Αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα τόσο εύκολο και αυτονόητο χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί και μεγάλη προσπάθεια από τον υπουργό, καθώς είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα "τρέχει" σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν.
Προφανώς δεν θα ήταν εφικτό να δρομολογήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν η χώρα μας δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία την οποία είχε απωλέσει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε και οι ευρωπαϊκές αρχές να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία σοβαρή χώρα, η οποία μπορεί -και με μεγάλη ταχύτητα- να επεξεργάζεται αιτήσεις βίζα για είσοδο εντός της ζώνης του Σένγκεν, με ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια. Οπότε, προσβλέπουμε σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.
Να θυμίσω ότι το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά τελικά και 14 λιμάνια -τα υπόλοιπα νησιά θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου- και προσβλέπουμε, ειδικά εδώ για τη Λέσβο, αγαπητέ κύριε περιφερειάρχα και κύριε δήμαρχε, σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τοπική οικονομία του νησιού. Νομίζω το πιστοποιούν τα χαμόγελα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική πρόσθετη τουριστική κίνηση από την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Τα «απτά πραγματικά αποτελέσματα» στην προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας

Και μετά τα θερμά λόγια για το πρόγραμμα Visa Express, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην... ελληνοτουρκική προσέγγιση. «Να πω και κάτι τελευταίο, το πρόγραμμα αυτό είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα, πρώτα και πάνω απ' όλα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας και να έχουμε προφανώς και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχυθεί από δω και στο εξής» είπε χαρακτηριστικά.

Erdogan: Σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η επίσκεψη Μητσοτάκη

Στην επικείμενη επίσκεψη (13/5) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία αναφέρθηκε ο Recep Tayyip Erdogan, κατά την έξοδό του από την προεσευχή της Παρασκευής 19/4.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι ένα είδος ανταποδοτικής επίσκεψης. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και προσέθεσε: «Θα έχουμε συνομιλίες για το πώς μπορούμε να φέρουμε τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας σε πολύ καλύτερη θέση».
Ο Tayyip Erdogan σχολίασε και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ λέει διαφορετικά πράγματα. Ομοίως, το Ιράν προβάλλει διαφορετικές απόψεις. Δεν υιοθετούμε τίποτα και δεν υπάρχει πραγματικά καμία εξήγηση που να μην είναι παράλογη. Δεν μπορείτε να πείτε ότι το Ιράν λέει την αλήθεια στις δηλώσεις του. Δεν μπορείτε να το πείτε αυτό για το Ισραήλ ούτως ή άλλως. Βάζουν μπροστά τις ΗΠΑ. Πολύ πιο σημαντικό, βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ στις πρόσφατες δηλώσεις έχουν ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενώ όλοι είναι στο πλευρό της Παλαιστίνης, οι ΗΠΑ δυστυχώς αποκαλύπτουν τη στάση τους παίρνοντας το μέρος του Ισραήλ. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό ούτως ή άλλως».
Σε ερώτηση για την αναμενόμενη αυριανή (20/4) επίσκεψη του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Hamas, Ismail Haniye, ο πρόεδρος Erdogan απέφυγε να τοποθετηθεί για το περιεχόμενο των συνομιλιών λέγοντας: «Αν θέλετε, ας κρατήσουμε την ατζέντα μεταξύ μας και του κ. Haniye και ας πράξουμε αναλόγως».

Η συνάντηση της 13ης Μαΐου

Πάντως, συνάντηση στην Άγκυρα, του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει κλειδώσει για τη 13η Μαΐου.
«Οριστικοποιήθηκε για τις 13 Μαΐου η μέρα που θα βρεθώ στην Άγκυρα ανταποδίδοντας την επίσκεψη Erdogan. Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των πάρκων, όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης