Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Πέρασμα θανάτου κάνει την Ελλάδα η κυβέρνηση - Προσφέρει στο ΝΑΤΟ στρατιωτικό διάδρομο για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία

Πέρασμα θανάτου κάνει την Ελλάδα η κυβέρνηση - Προσφέρει στο ΝΑΤΟ στρατιωτικό διάδρομο για μεταφορά όπλων στην Ουκρανία
Τα τρία κράτη θα έχουν και δυνατότητα διασύνδεσης των λιμανιών τους στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, για ... χάρη της Ουκρανίας
Με ολοένα και πιο επικίνδυνους όρους εμπλέκει στα νατοϊκά σχέδια τη χώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς συμφώνησε να συμμετάσχει σε στρατηγικού χαρακτήρα μεταφορές όπλων προς την Ουκρανία, από κοινού με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Όπως αναδεικνύουν ο Guardian αλλά και το πρακτορείο Reuters, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ελλάδα, υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει την ταχεία διασυνοριακή μετακίνηση στρατευμάτων και όπλων στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Ακολούθως, το υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας προέβη στη σχετική ανακοίνωση της συμφωνίας, μέσω επίσημης δήλωσης.


Πιο συγκεκριμένα το Reuters σημειώνει ότι ο σχεδιαζόμενος στρατιωτικός διάδρμος μεταξύ των τριών κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ήταν ένας από τους δύο τέτοιους διαδρόμους κινητικότητας που συμφωνήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ και τα λιμάνια του Αιγαίου

Σύμφωνα, δε, με την ανακοίνωση του ρουμανικού υπουργείου Άμυνας κεντρική επιδίωξη της συμφωνίας είναι «να βελτιστοποιήσει τους διαδρόμους μεταφοράς για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες στρατιωτικής κινητικότητας με τη δημιουργία οδικών και σιδηροδρομικών γραμμών εφοδιασμού μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, μειώνοντας τη γραφειοκρατία σε καιρό ειρήνης και μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητα σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης».
Τα τρία κράτη έχουν την δυνατότητα διασύνδεσης των λιμανιών τους στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία συμμετέχουν ήδη σε ένα παρόμοιο κοινό εγχείρημα με την Τουρκία για την εξουδετέρωση αδέσποτων ναρκών στη Μαύρη Θάλασσα.
Την Πέμπτη, οι υπουργοί Άμυνας της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν επίσης μνημόνιο για τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, το οποίο θα σχεδιάζει και θα διαχειρίζεται τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων της συμμαχίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

reuters_nato_greece.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης