Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Private Equity Funds: Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ τοποθέτησαν την τριετία 2011 - 2013 σε υγιείς εισηγμένες επιχειρήσεις - Τελευταία επένδυση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

 Private Equity Funds: Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ τοποθέτησαν την τριετία 2011 - 2013 σε υγιείς εισηγμένες επιχειρήσεις - Τελευταία επένδυση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Με μεγαλύτερη ένταση στρέφουν το βλέμμα τους στην Ελλάδα και στις επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στους κλάδους τους και χαρακτηρίζονται από θετικά fundamental οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου (private equity firms), παρά το γεγονός ότι το 2013 θα συμπληρωθεί ο 6ος διαδοχικός χρόνος ύφεσης.
Χθές ήταν η σειρά της ΓΕΚ Τέρνα ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες είχαμε τις εισόδους διεθνών επενδυτικών σχημάτων σε Μυτιληναίο, Eurobank Properties και αρκετά πιο πρίν σε Eurodrip, KAE, S&B. Ο κύκλος της αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας στα έξι χρόνια της ύφεσης ξεκινά από το 2011 με την είσοδο του κινεζικού ομίλου Fosun International στον όμιλο της Folli Follie.
Aπό το 2011 μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τα 710 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια που έχουν τοποθετήσει διεθνή σχήματα σε εισηγμένες επιχειρήσεις που διαθέτουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά: α) αποτελούν τους πρωταγωνιστές (leaders) των κλάδων στους οποίους δραστηριοποιούνται, β) εμφανίζουν κερδοφορία, αυξημένες ταμειακές ροές και χαμηλό δανεισμό και γ) ο δείκτης εξωστρέφειας τους ξεπερνά κατά πολύ το μεσο όρο των 242 εισηγμένων αφού σε αρκετές περιπτώσεις αυτων των εταιριών το ποσοστό των εξαγωγών επί των πωλήσεων αγγίζει ακόμη και το απόλυτο 100%.
Με πόλο έλξης τις φθηνές τιμές για την αγορά επιχειρήσεων, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες για όλους όσοι έχουν την τόλμη να αναλάβουν ρίσκο, τα ξένα επενδυτικά σχήματα εισέρχονται στην ελληνική επιχειρηματική αγορά προσφέροντας την πολύτιμη ρευστότητα που έχουν ανάγκη σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις με αντάλαγμα σημαντικά ποσοστά του μετοχικού τους κεφαλαίου που μπορεί να ξεκινά από στρατηγικά ποσοστά (10%-25%)( περιπτώσεις Μυτιληναίου, Γεκ Τέρνα, Folli Follie Group) να φθάνει την καταστατική πλειοψηφία (33,3%) και να καταλήγει στον έλεγχο της πλειοψηφίας (51%)(περιπτωση ΚΑΕ) ή και στην απόλυτη πλειοψηφία( 100%) (περιπτώσεις Eurodrip, S&B).
Χρονικά αυτή τη στιγμή τα ξένα σχήματα παρά το γεγονός οτι εισέρχονται στην ελληνική αγορά με προσεκτικές κινήσεις έχουν ήδη χαρτογραφήσει ποιές εταιρίες είτε εισηγμένες είτε όχι τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν παρουσία στο μετοχικό τους κεφάλαιο, προσβλέποντας σε μελλοντικές υπεραξίες που θα καρπωθούν πουλώντας τα ποσοστά τους.
Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα από το 2008, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα, όμως, τώρα, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να εισέλθουν και ήδη φαίνεται οτι ξεκινά ένας κύκλος τοποθετήσεων σε υγιείς επιχειρήσεις που δεν χρήζουν αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους και αποτελούν τον υγιή ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα αρκετά hedge funds έχοντας συμμετάσχει την τελευταία διετία σε road show των ελληνικών εισηγμένων σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, έχουν ήδη επωφεληθεί των χαμηλών χρηματιστηριακών τιμών στην Ελλάδα, με σκοπό να επενδύσουν σε προβληματικές επιχειρήσεις και, εν συνεχεία, να τις πωλήσουν με κέρδος.

Ποια είναι τα ξένα funds που εισήλθαν στις εισηγμένες στα 6 χρόνια της ύφεσης:

Το Fosus International εισήλθε στην FFG αποκτώντας το 9,5% και επενδύοντας 84,588 εκατ. ευρώ (4/5/11)
Το Rhone Capital εισήλθε στην S&B αποκτώντας το 39% και επενδύοντας 113,1 εκατ. ευρώ (28/1/13)
Το Waarmenk Holding εισήλθε στη Eurodrip αποκτώντας το 74,9% και επενδύοντας 50,92 εκατ. ευρώ (29/1/13)
Το Dufry εισήλθε στην KAE αποκτώντας το 51% και επενδύοντας 200,5 εκατ. ευρώ (22/4/13)
Η Fairfax εισήλθε στη Μυτιληναίος αποκτώντας το 4,23% και επενδύοντας 25,5 εκατ. ευρώ (18/10/13)
Η Fairfax εισήλθε στη Eurobank Properties αποκτώντας το 41% και επενδύοντας 144 εκατ. ευρώ (18/10/13)
Το York Capital Managemenet εισήλθε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκτώντας το 9,99% και επενδύοντας 100 εκατ. ευρώ (4/11/13)

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης