Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιfo - Τεράστο το moral hazard της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - Οι 7 επικίνδυνες φάσεις

Ιfo - Τεράστο το moral hazard της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - Οι 7 επικίνδυνες φάσεις
Η Ευρωζώνη δεν αντιλαμβάνεται πόσο επικίνδυνο και μη βιώσιμο είναι το μονοπάτι που επιλέγει να ακολουθήσει...
Φως στα άδυτα του ηθικού κινδύνου (moral hazard) που περικλείει η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιχειρεί να ρίξει, με νέο του άρθρο, ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Ηans-Werner Sinn.
Πραγματοποιώντας μια σύντομη αναδρομή στα δύσκολα χρόνια κορύφωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, ο Ηans-Werner Sinn επισημαίνει πως έχουν σημειωθεί ήδη έξι διαφορετικές φάσεις.
Οι φάσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη αξία, γιατί η παρατήρησή τους οδηγεί στην έκβαση σημαντικών συμπερασμάτων, αναφορικά με τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών.
Σύμφωνα με τον ισχυρό άντρα του Ifo, μπορεί στην τρέχουσα συγκυρία, οι διεθνείς αγορές να δείχνουν ήρεμες σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ωστόσο η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εισέρχεται στην έβδομη κατά σειρά φάση της, κατά τη διάρκεια της οποίας η Ευρωζώνη θα παραμείνει δέσμια του υψηλού κρατικού χρέους.
Οι έξι προηγούμενες φάσεις της ευρωπαϊκής κρίσης έχουν ως εξής:
1) Η κατάρρευση το 2007 της πληθωριστικής φούσκας που προκλήθηκε από τη δημιουργία του ευρώ.
2) Η εξάρτηση των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου από το τύπωμα χρήματος της ΕΚΤ, ως μέσο αντικατάστασης της ιδιωτικής διεθνούς χρηματοδότησης.
3) Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Program) που έθεσε σε εφαρμογή η ΕΚΤ.
4) Η δημιουργία των δημοσιονομικών μηχανισμών διάσωσης για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.
5) Η δέσμευση της ΕΚΤ πως μπορεί να αγοράσει απεριόριστο μέγεθος δημοσίου χρέους εντός του πλαισίου του προγράμματος outright monetary transactions (το γνωστό OMT.
6) Η αξιολόγηση και εκκαθάριση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και τα σχέδια για τη σύσταση μιας πραγματικής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Sinn, η έβδομη φάση της ευρωπαϊκής κρίσης έχει ήδη αρχίσει. Είναι η φάση του ηθικού κινδύνου, καθώς μετά την εποχή των bailouts και των μεταρρυθμίσεων, οι επενδυτές αναζητούν πλέον χαμηλές αποδόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων.
Όπως τονίζει στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ifo, παρά το ιστορικών διαστάσεων ελληνικό PSI+ το 2012, το ελληνικό χρέος συνεχίζει να διαμορφώνεται άνω του 170% έναντι του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται ακόμη τα χρέη Πορτογαλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, ακόμη και της Γαλλίας.  
"Αντί να παραδεχθούν πως απέτυχαν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πλέον δηλώνουν πως... απορρίπτουν κατηγορηματικά τη λιτότητα!", σπεύδει να διαμηνύσει ο Sinn.
Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια, εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σταματήσουν την επιβολή των αναγκαίων λιτότητας, ούτε η ανταγωνιστικότητα θα ανακτηθεί, ούτε η ανάπτυξη θα επιστρέψει. Η Ευρωζώνη δεν αντιλαμβάνεται το πόσο επικίνδυνο - και μη βιώσιμο - είναι το μονοπάτι που επιλέγει να ακολουθήσει...
"Στην Ευρώπη, οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν μόνο όταν το δημόσιο χρέος φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Όταν όμως το χρέος φτάσει σε αυτά τα ύψη, τίθεται αυτόματα εκτός ελέγχου. Αιτία για όλα αυτά αποτελεί η δομή των bailouts που δημιούργησε πρόσφατα η Ευρωζώνη. Οι μηχανισμοί αυτοί στοχεύουν σε μερικά χρόνια ηρεμίας μέχρι να ξεσπάσει ξανά η καταιγίδα... Όταν όμως η καταιγίδα ξεσπάσει, θα πολιορκήσει τους πολίτες, όχι τους σημερινούς ηγέτες, οι οποίοι μέχρι τότε θα έχουν συνταξιοδοτηθεί...", καταλήγει ο Sinn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης